Mökki ostetaan nyt jopa sokkona etäesittelyn jälkeen – Parainen kosiskelee kesäasukkaita vakituisiksi somessa, Raumalla muutos lähes mahdoton

Kaupaksi käyvät sekä perinteiset että hyvin varustellut mökit.

mökkeily
Mökkien myynti käy yhä kuumana
Mökkien myynti käy yhä kuumana

Kiinteistövälittäjä Miia Elolla on toimistot Uudessakaupungissa ja Maskussa. Tänä kesänä mökkimyyntiä on ollut niin paljon, että hän pystyi pitämään kesän aikana vain yhden vapaapäivän.

– Yksi mökki löysi uuden omistajan ennen kuin se tuli edes varsinaisesti myyntiin eli minulla oli ostaja kyseiselle kohteelle tiedossa. Yhden saarikohteen myin sokkona eli ostaja luotti esittelyyni etänä ja hankki kohteen, kertoo Salo.

STT:n kokoama vertailu tukee Vakka-Suomessa menossa olevaa mökkibuumia. Suomen kymmenessä suurimmassa mökkikunnassa on tehty 34 prosenttia enemmän kesämökkikauppoja tammi–kesäkuussa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, ilmenee STT:n Maanmittauslaitokselta saamista tiedoista.

Kiinteistönvälittäjä Miia Elo Uudenkaupungin keskustassa.
Kiinteistövälittäjä Miia Elo on myynyt tänä kesänä enemmän kesämökkejä kuin vuosiin. Minna Rosvall / Yle

Kustavin kunnanjohtaja Veijo Katara kertoo tyytyväisenä, että mökkikauppa käy kuumana, ja että mökkiläisiä ja matkailijoita piisaa kunnassa elokuussakin.

Leukakirurgi Juha Peltola on Kustavin kesämökkiläinen.
Salossa asuva Juha Peltola on viihtyy Kustavin mökillä. "Etätyö on mahdotonta, sillä olen leukakirurgi. Mökillä on mukavaa viettää aikaa lastenlasten kanssa." Minna Rosvall / Yle
Emmi Skytén Kustavin keskustassa.
Helsinkiläinen Emmi Skytén on tehnyt etätöitä Kustavissa vanhempien mökillä neljä kuukautta. "Syksyllä aloitan opiskelut, joten silloin muutan Helsinkiin."Minna Rosvall / Yle

Jotkut vaativat autotien perille, toiset etsivät rauhaa

Kiinteistövälittäjä Miia Elo kertoo, että mökkien myynti on yhä kiihtymässä, vaikka eletään elokuuta. Suurin ryntäys mökkimarkkinoille alkoi jo keväällä. Sekä autotien päässä olevat että saarikohteet käyvät kaupaksi.

Myytävänä oleva kesämökki Uudenkapöungin Pyhämaassa.
Myynnissä oleva mökki Uudenkaupungin Pyhämaassa.Studio Kuvataivas, Rami Nummelin

Mökkien omistajat ovat myös aktiivisia. He ovat ehkä miettineet myymistä jo pitkään ja tekevät myyntipäätöksen nyt, kun kysyntä on kovaa.

– Sekä perinteiset että hyvin varustellut mökit käyvät kaupaksi. Parhaiten käyvät kaupaksi alle sadantuhannen euron mökit. Asiakaskuntaa löytyy myös 150–200 000 euron hintaisille, kertoo Elo.

Talviasuttavia ja hyvin varustettuja mökkejä haetaan kaikkein eniten.

Myynnissä oleva kesämökki Uudenkaupungin Lokalahdella.
Tämä kesämökki on saarikohde Uudessakaupungissa.Studio Kuvataivas, Rami Nummelin

Kustavissa vakiasukkaita tasainen virta

Kustavin kunnanjohtaja Veijo Katara kertoo, että innostus muuttaa loma-asunto vakituiseksi asunnoksi on viime vuosien tasolla.

– Varsinaista koronan aiheuttamaa piikkiä meillä ei ole, mutta noin kymmenen mökkiläistä muuttaa loma-asuntonsa vakituiseksi asunnoksi tänäkin vuonna kuten viime vuosina yleensäkin, kertoo Katara.

Kustavin kunnanjohtaja on iloinen kesän matkailijabuumista ja sen tuomasta julkisuudesta. Ilta-Sanomat valitsi Kustavin (siirryt toiseen palveluun) Suomen parhaaksi kesämökkikunnaksi. Toiseksi tuli Parainen.

– Meillä on eniten mökkejä suhteessa asukaslukuun tilastokeskuksen tietojen mukaan. Täällä on 3 100 mökkiä ja Kustavissa on hieman alle tuhat asukasta. Väkiluku yli kymmenkertaistuu kesällä, kertoo Katara tyytyväisenä.

Paraisilla kampanja vakiasukkaiden saamiseksi

Paraisilla alkoi keväällä erillinen kampanja sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun), jossa kannustettiin mökkiläisiä muuttamaan kaupunkiin vakituisesti. Johtava rakennustarkastaja Sanna Simonen kertoo, että marraskuusta elokuuhun välisellä ajalla seitsemän kohdetta on muutettu vakituiseksi asumukseksi.

– Voi olla, että talven aikana niitä tulee lisää, sillä olemme saaneet kymmenkunta kyselyä mökin soveltuvuudesta vakituiseksi asumukseksi. Mökkiläiset ovat siis kiinnostuneita siitä, onko heidän kiinteistönsä jo valmiiksi omakotitalo, kertoo Simonen.

Loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi vaatii tutustumista kaavatilanteeseen ja mahdollisesti poikkeuskäsittelyn. Simosen mukaan prosessiin menee vähintään kahdesta kolmeen kuukautta.

Myytävänä oleva kesämökki Paraisten Korppoossa.
Perinteinen hirsimökki Korppoossa.Miia Salo

Raumalla ei mahdollista, Uudessakaupungissa ei juuri kiinnostusta

Rauman kaupungissa loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi on lähes mahdotonta. Rakennustarkastaja Timo Heinilä kertoo, että pari kyselyä asiasta on tullut tämän vuoden puolella, mutta ei ole varmuutta johtavatko ne toimenpiteisiin.

Kaavoitusjohtaja Juha Eskolin kertoo, että viimeisten kymmenen vuoden aikana muutoksia ei ole tehty yhtään.

– Raumalla loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi vaatii poikkeusluvan. Jos lupa annetaan yhdelle, se pitäisi antaa kaikille, kertoo Eskolin.

Kustavin Parattulan ranta
Kustavin Parattulan rannassa riittää vilkettä vielä elokuussa.Minna Rosvall / Yle

Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén muistuttaa, että vaatii paljon, että loma-asunto täyttää pysyvän asunnon tason. Mitään suurta innostusta Uudessakaupungissa ei ole ollut.

– Kaupunki hyötyy uusista asukkaista, jos heillä on hyvät tulot. Jos kyseessä on iäkkäät henkilöt, esimerkiksi kotihoidosta tulee kuluja kunnalle. Pysyvän asunnon kiinteistövero on alempi kuin loma-asunnon eli loma-asunto on kunnan kannalta parempi, pohtii Arvela-Hellén.

Lue lisää:

Koronakevät toi helsinkiläiset mökkikaupoille Poriin – etätöihin sopivilla huviloilla kovin kysyntä