Sampo teki ison ostotarjouksen tulosjulkistuksessa, uusi Metso Outotec selvästi plussalla – Yle seuraa tulospäivityksiä koronakriisissä

Sammon selkäranka, vakuutukset, ovat elpymässä koronasta. Metso Outotec arvioi varovasti tulevaa koronan varjossa.

Sampo Groupin tunnus yhtiön pääkonttorin ovessa Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kotimaan pörssiyhtiöt jatkavat alkuvuoden tulosjulkistuksiaan ja kertovat koronakevään vaikutuksista. Tuloksistaan kertovat muun muassa Sampo, Metso Outotec ja Neles. Jo aiemmin tuloksensa ovat julkaisseet muun muassa Kone, Stora Enso, UPM ja Neste.

Yritysten viimeisimmän neljänneksen tulokset ovat kärsineet koronasta, mutta epidemian vaikutukset vaihtelevat yhtiöittäin.

Yle seuraa tulospäivää tässä jutussa.

Lue myös:

Sampo teki ison ostotarjouksen huolimatta tuloksen notkaduksesta

Sampo-konsernin tulos ennen veroja putosi viidenneksen huhti-kesäkuussa 407 miljoonaan euroon. Tulos ei poikennut odotuksista poikkeusaikoina.

Vuotta aiemmin tulos oli 506 miljoonaa euroa.

Tulosjulkistamisen yhteydessä Sampo julkisti ostotarjouksen 70 prosentin osuudesta brittiläisessä Hastings Group Holdings -vahinkovakuutusyhtiössä. Investoinnin arvo olisi 1,29 miljardia euroa.

Konsernijohtaja Torbjörn Magnussonin mukaan toinen vuosineljännes oli Sampo-konsernille kuitenkin vahva koronavirukseen liittyvästä epävarmuudesta huolimatta.

Magnussonin mukaan Sammon kannattavuuden selkärankana oli erinomaisesti menestynyt vahinkovakuutusliiketoiminta. Samaan aikaan sijoitusmarkkinat käänsivät maalis-huhtikuisen negatiivisen kehityksensä osakemarkkinoiden toipuessa nopeasti.

Sampoon kuuluvan vakuutusyhtiön If:n alkuvuoden tulos oli yhtiön mukaan hyvä. Pohjoismaiden suurimman vakuutusyhtiön arvion mukaan näyttää siltä, että ihmisten rutiinit ovat palautumassa normaaleiksi. Esimerkiksi autoliikenne lähes pysähtyi maaliskuussa, mutta ilmoitettujen vahinkojen perusteella liikenne on palautunut tavanomaiseksi.

Metso Outotec aloitti voitollisella tuloksella

Lähinnä raskaan teollisuuden erikoistunut teknologiayhtiö Metso Outotecin tulos oli poikkeusaikana selvästi voitollinen. Yhtiön oikaistu EBITA-liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 143 miljoonaa euroa ja liikevaihto 1 047 miljoonaa euroa.

Yhdistymisensä vuoksi yhtiö ei julkaise viime vuoden vastaavia lukuja. Metso Outotec syntyi kesäkuun lopussa, kun Metson Minerals-liiketoiminta ja Outotec yhdistyivät.

Yhtiö kertoo saaneensa huhti-kesäkuussa uusia tilauksia 976 miljoonan euron arvosta.

– Uusien kaivoslaitteiden kysyntä oli hyvällä tasolla, kun taas kivenmurskauslaitteiden kysyntä oli heikompaa neljänneksen alkupuolella ja elpyi hieman kesäkuun loppua kohden, toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo osavuosikatsauksessa.

Metso Outotec odottaa markkinoiden pysyvän nykyisellä tasolla, mutta koronaviruspandemian mahdollinen paheneminen voi kuitenkin muuttaa näkymiä.

Neleksen johto pitää notkahtanutta tulosta hyvänä koronan keskellä

Metson venttiililiiketoiminnasta muodostettu Neles-yhtiö tulos notkahti huhti-kesäkuussa 18 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajankohdan 26 miljoonasta eurosta.

Yhtiön liikevaihto putosi 141 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 168 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Olli Isotalo piti tulosta hyvänä vaihteleva markkinatilanne huomioden.

Yhtiön arvion mukaan maailman sellu- ja paperiprojektit pitävät yllä myös Neleksen myyntiä. Yleisten taloudellisten huolien sen sijaan uskotaan heikentävän öljy- ja kaasuprojektien markkinaa verrattuna ensimmäisen vuosipuoliskon hyvään tasoon.

Koronapandemia arvioidaan aiheuttavan edelleen epävarmuutta ja mahdollisia nopeita muutoksia kaikilla markkinoilla.

Ruotsalainen Alfa Laval teki heinäkuussa tarjouksen Neleksestä. Kaupan arvo olisi toteutuessaan 1,7 miljardia euroa.

Lue myös: