1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. satamat

Beirutissa räjähtänyt aine ei kelpaa Haminan–Kotkan satamalle – "Sitä on tarjottu, mutta olemme kieltäytyneet", sanoo toimitusjohtaja

Toimitusjohtajan mukaan sataman kautta on aiemmin kulkenut pieniä määriä ammoniumnitraattia.

Libanonilaisviranomaiset ovat sanoneet, että Beirutissa tiistaina tapahtuneen räjähdyksen taustalla olisi ammoniumnitraatti. Arkistokuva Haminan–Kotkan satamasta, joka ei ota kyseistä ainetta vastaan lainkaan. Kuva: YLE/Reetta Arvila

Beirutin satamassa Libanonissa räjähdyksen aiheuttanutta ammoniumnitraattia ei ole enää viime vuosina kulkenut Haminan–Kotkan sataman kautta.

Toimitusjohtaja Kimmo Naskin mukaan satama on kieltäytynyt vastaanottamasta räjähdysaltista ainetta.

– Sitä on tarjottu meille viime vuosien varrella, mutta olemme kieltäytyneet siitä. Joskus aikoinaan on kulkenut pieniä määriä, Naski kertoo.

Hän arvioi, että viimeisin kuljetus tapahtui noin kahdeksan vuotta sitten. Kyseessä oli Naskin mukaan tuotteen matalatyppinen eli vähemmän räjähdysherkkä versio.

Sittemmin satama on linjannut, ettei se ota ammoniumnitraattia vastaan lainkaan. Aineen turvallisuusriskit liittyvät Naskin mukaan muun muassa varastointiin ja valvontaan.

– Silloin aikoinaan, kun sitä pienempiä määriä meni, se vietiin suoraan laivaan eikä se jäänyt pitkäksi aikaa varastoon, Naski sanoo.

Riskejä ei voi täysin sulkea pois

Ammoniumnitraattia käytetään esimerkiksi lannoite- ja räjähdeteollisuudessa. Vaikka sitä ei Haminan-Kotkan satamassa käsitellä, muita lannoiteaineita sataman kautta kulkee.

– Ne ovat pääasiassa ureaa. Sitten meillä on ammoniumfosfaattia ja ammoniumsulfaattia, mutta ne ovat ihan eri aineita kuin tuo ammoniumnitraatti, Naski sanoo räjähdysriskiin viitaten.

Hänen mukaansa satama pyrkii minimoimaan kemikaalien ja lannoitteiden kuljettamiseen liittyvät riskit, mutta onnettomuuden mahdollisuutta ei pystytä sulkemaan täysin pois.

– Niin kauan kuin toiminnassa on mukana ihmisiä, tulipalot ja räjähdykset ovat mahdollisia. Mutta kyllä eri osapuolet ja myös viranomaiset ovat todella tarkkoja näissä asioissa, Naski sanoo.

Lue myös:

Beirutin räjähdyksen kaltaista ei pitäisi Suomessa tapahtua – "En näe, että se olisi mahdollista"

Beirutin räjähdyksien voima oli verrattavissa maanjäristykseen – jopa 100 kuollut ja tuhansia loukkaantunut, pelastajat etsivät eloonjääneitä