1. yle.fi
  2. Uutiset

Kärkkäisen tavarataloa ei tule Rovaniemelle – syynä satojen tuhansien eurojen erimielisyys tontin hinnasta

– Katsomme myymälälle paikkaa muualta, sanoo Kärkkäisen kaupallinen johtaja Miika Kärkkäinen.

J. Kärkkäinen Konserni
Kuvassa Kärkkäinen oy:n liiketunnus tavaratalon katon harjalla.
Tavaratalon tulosta on neuvoteltu vuosia Rovaniemellä Kärkkäisen ja kaupungin virkamiesten kesken.YLE / Anssi Leppänen

Tavarataloketju Kärkkäinen ei aio rakentaa tavarataloa Rovaniemelle. Yhtiön mukaan syynä ovat kaavoitushankaluudet kaupungin kanssa.

– Asiat eivät edenneet kaupungin kanssa kuten toivoimme. Katsomme myymälälle paikkaa muualta, kaupallinen johtaja Miika Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen myöntää, että kyse oli etenkin kaavoituksen hinnasta.

– Maksoimme jotakin tonttivarauksesta, mutta kaavamuutoksesta olisi pitänyt maksaa lisää. Toisaalla se on halvempaa ja helpompaa.

Miika Kärkkäinen ei halua kertoa, kuinka suuresta rahasummasta oli kysymys. Hän vaikenee myös siitä, minne ketju suunnittelee tavarataloa Rovaniemen sijaan.

Hän kiistää, että Minimanin myymälän avaaminen Rovaniemelle olisi vaikuttanut yhtiön päätökseen. Myöskään Kärkkäistä ja sen omistajaa kohtaan esitetyt vastalauseet eivät hänen mukaansa olleet syynä siihen, ettei Rovaniemelle tule Kärkkäisen tavarataloa.

Satojen tuhansien eurojen näkemysero

Kärkkäinen suunnitteli Rovaniemelle noin 10 000 neliömetrin kokoista myymälää, joka olisi yhtiön mukaan työllistänyt noin 70 ihmistä. Yhtiön edustajat neuvottelivat vuosia kaupungin virkamiesten kanssa tontin kaavasta.

– He ovat hankkineet tontin, jolla on tällä hetkellä teollisuustontin käyttötarkoitus. Ilman kaavamuutosta tontille ei voi rakentaa liikerakennusta, Rovaniemen kaupungin elinvoimajohtaja Jukka Kujala sanoo.

Rovaniemen kaupunginhallitus määritteli Kärkkäisen tontin uuden kaavan mukaiset luovutusehdot toukokuussa 2018. Kujalan mukaan tontin vuosivuokra olisi ehtojen mukaan ollut 117 000 euroa ja lunastushinta runsaat 2,4 miljoonaa euroa.

– Kärkkäisen esitys jäi tosi paljon jälkeen kaupunginhallituksen päättämistä ehdoista. Tarkkaa summaa emme kerro, mutta näkemysero oli satoja tuhansia euroja, Kujala sanoo.

Kärkkäinen osti tontin vuokrasopimuksen aiemmalta vuokralaiselta, joka on leipomoyhtiö. Tontin omistaa Rovaniemen kaupunki. Tontilla oli aikanaan leipomo, jonka Kärkkäinen on purkanut.

Tyhjä tontti Rovaniemen teollisuusalueella
Tälle paikalle piti nousta Kärkkäisen tavaratalo Rovaniemen Eteläkeskuksessa.Sauli Antikainen / Yle

Naapurimyymälä ei tarvinnut kaavamuutosta

Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee se, että naapurissa oleva Puuilon myymälä on avattu teollisuustontille. Naapuri ei siis tarvinnut kaavamuutosta. Puuilo avasi myymälän Rovaniemelle vajaat kaksi vuotta sitten.

– Joitakin muitakin liikerakennuksia samalla suunnalla on aiemmin annettu rakentaa teollisuustontin luovutusehdoilla, mutta sitä ei enää sallita. Jossakin vaiheessa peli piti viheltää poikki ja linjauksia on tarkistettu, Kujala muotoilee.

Kaupungin elinvoimajohtaja on harmissaan siitä, ettei Kärkkäisen tavarataloa tule Rovaniemele.

– Tämä on menetys ilman muuta Rovaniemelle, kaupalle ja tällä on myös taloudellisia vaikutuksia kaupungille.

Kaupunginhallituksen jäsenet tiesivät jo keväällä

Miika Kärkkäisen mukaan yhtiö päätti asiasta jo alkuvuoden aikana, mutta ei ole aiemmin kertonut asiasta julkisuuteen. Asia nousi esiin keskiviikkona, kun Rovaniemen kaupunginhallituksen vanhempainvapaalla oleva puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) kirjoitti asiasta Twitterissä.

Jukka Kujala vahvistaa, että kaupunginhallituksen jäsenet saivat tiedon Kärkkäisen päätöksestä maaliskuussa.

Miika Kärkkäinen ei kuitenkaan pidä täysin mahdottomana sitä, että ketju harkitsisi asiaa joskus uudelleen.

– Onhan meillä edelleen tonttivaraus olemassa. Eihän sitä ikinä tiedä, jos homma pyörähtäisi joskus eteenpäin.

Tällä hetkellä ketjulla on viisi tavarataloa.

KORJATTU: Tontti on kaupungin omistama ja leipomoyhtiön vuokraama. Kärkkäinen on ostanut tontin vuokrasopimuksen.

Lue seuraavaksi