1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Beirut

Suomalainen Cecilia Pellosniemi loukkaantui Beirutin räjähdyksissä – "Päästäni oli lähtenyt pala"

Pellosniemi oli räjähdysten aikaan asunnollaan, joka sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä räjähdyspaikasta.

Pellosniemi koki kovia Beirutin räjähdyksissä. Kuva: Cecilia Pellosniemi / Facebook

Suomalainen Cecilia Pellosniemi loukkaantui eilen Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtuneissa räjähdyksissä. Hän toipuu yhä vammoistaan sairaalassa, mutta huolehtii itsensä sijaan siitä, miten Libanon tästä kaikesta selviää.

Pellosniemi on asunut Beirutissa tammikuusta lähtien. Hän työskentelee Libanonissa YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenissa Syyrian poliittisen prosessin parissa.

Pellosniemi vastaa Ylelle puhelimeen sairaalasta. Pellosniemi kertoo olleensa räjähdysten aikaan asunnollaan, joka sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä räjähdyspaikasta.

– Olin juuri mennyt suihkuun, kello oli ehkä puoli kuusi. Kuulin yhden räjähdyksen. Kriisinhallintakoulutusten myötä tiesin, että pitää heti reagoida ja yritin lähteä rakennuksesta ulos, koska se on ensimmäinen sääntö, Pellosniemi kertoo.

Pellosniemi yritti löytää ylleen vaatteita nopeasti, mutta sitten toinen, suurempi räjähdys iski. Koko asunto ja rakennus luhistuivat hänen päälleen. Ikkunat ja seinät kaatuivat sisään.

– Siinä vaiheessa ajattelin itse, että tässä on varmaan Israelin isku kyseessä ja ajattelin, että tulee useampi isku heti perään. Pelkäsin tosi paljon.

Kuolleita kaikkialla

Pellosniemi huomasi vuotavansa runsaasti verta otsastaan.

– Päästäni oli oikeastaan lähtenyt pala. Se näytti todella pahalta, kun näin rikkinäisestä peilistä itseni.

Hän antoi itselleen ensiapua ja sitoi lakanan päänsä ympärille. Asunnosta ulos pääseminen näytti lähes mahdottomalta, mutta Pellosniemi kuitenkin onnistui poistumaan.

Ulos päästyään Pellosniemi joutui kävelemään lasinsirujen päällä, sillä hänellä ei ollut kenkiä.

– Kukaan ei suostunut viemään minua autolla sairaalaan, koska oli niin hirveä paniikki. Näin kuolleita ihmisiä ihan kaikkialla. Kaikki rakennukset alueella olivat luhistuneet, hän kuvailee.

Sairaalaan pääsyssä vaikeuksia

Pellosniemi yritti hakeutua saamaan hoitoa haavoihinsa, mutta hänet käännytettiin pois kahdesta sairaalasta, sillä kumpikaan ei pystynyt ottamaan enää asiakkaita vastaan.

Pellosniemi löysi poikaystävänsä, ja lopulta hän vei Pellosniemen autolla sairaalaan.

Heidän piti kuitenkin käydä kolmessa eri sairaalassa ennen kuin he löysivät sairaalan, johon pääsivät sisälle. Sielläkään Pellosniemelle ei heti suostuttu tekemään hätätikkejä otsaan.

Tikit tehtiin lopulta ilman anestesiaa sairaalan vastaanottotiskin päällä, sillä koko paikka oli niin täynnä haavoittuneita ihmisiä.

– Siellä oli hirveä meteli ja hirveästi loukkaantuneita tai kuolleita ihmisiä, jotka tulivat sisään. Kiljunnan määrä oli ihan kauheata. He joutuivat vetämään kulmakarvani toiseen paikkaan, kasvoni menivät ihan viksin vonksin.

"Tosi vaikea ajatella itseään"

Vähän myöhemmin Pellosniemi lähti kauempana sijaitsevaan sairaalaan, jossa tuttu lääkäri pystyi suorittamaan hänelle kirurgisen operaation kasvoihin. Otsan reiän lisäksi Pellosniemellä on myös sisäisiä oireita: aivotärähdys sekä kipeät niskat ja kädet.

Eniten Pellosniemeä huolestuttaa Libanonin tilanne. Maata ovat vaivanneet talouskriisi ja korona, nyt vielä tämä.

– Tosi vaikeaa ajatella itseään, kun olen kuitenkin tästä selvinnyt ja työskentelen kriisinhallinnan parissa. On vaikeaa miettiä seurauksia omalle elämälle, kun voin lähteä Suomeen milloin haluan ja jatkaa elämää.

Lisäksi Pellosniemellä on Libanonissa ystäviä ja läheisiä, joiden tulevaisuus huolestuttaa häntä paljon. Räjähdyksen myötä yli 300 000 ihmistä joutui kodittomaksi.

Edustuston päällikön sijainen: "Ikkunat ja ovet lensivät sisään"

Suomen Libanonin edustuston päällikön sijainen Aki Kauppinen kertoi keskiviikkona Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että oli tapahtumahetkellä omalla, sataman suuntaan olevalla parvekkeella.

Hän oli katsomassa merelle, kun satamasta kuului kaksi räjähdystä lyhyen ajan sisällä. Toisesta, voimakkaammasta räjähdyksestä tuli kova paineaalto Kauppisen kotia kohden.

– Ikkunat ja ovet lensivät sisään ja lensin itse perässä, Kauppinen kuvaili.

Kauppisen asunto on kilometrin päässä räjähdyspaikasta. Räjähdyksen vaikutukset tuntuivat arvioiden mukaan yli 20 kilometrin päässä räjähdyspaikalta.

Kauppisen asunto on alueella, jossa rakennevaurioiden lisäksi paine sotki sisätiloja ja muun muassa lamautti hissien toimintoja.

Ulkoministeriön toimitilat ja asunnot kokivat rytäkässä kovia.

– Asunnot ja toimitilat saivat huomattavia vaurioita räjähdyksen jäljiltä, Kauppinen kertoi.

Lue myös:

Beirutin räjähdys osui erityisen hankalaan aikaan – muun muassa koronapandemia ja viljavarastojen tuhoutuminen rokottavat Libanonia

Tältä näyttää Beirutissa juuri nyt: katso kuvista ja suorasta lähetyksestä, millaista tuhoa räjähdys sai aikaan

Suomalainen Taavi Sundell istui perheineen olohuoneessa, kun Beirutissa räjähti – "Melkein kaikki ikkunat pamahtivat sisään"