Mielitkö sieni- tai marjametsään keskellä Helsinkiä? Vältä entistä ampumarata-aluetta, kehottaa kaupunki: "Poimisin jossain muualla"

Maunulan entisellä ampumarata-alueella on edelleen korkeita lyijypitoisuuksia. Siksi alueella ei ole suotavaa sienestää.

Maunulanpuistossa sijainneella entisellä ampumarata-alueella ei ole vieläkään suotavaa sienestää ja marjastaa, Helsingin kaupungilta kerrotaan. Kuva: Christoffer Kaski / Yle

Helsingin Keskuspuisto on pääkaupunkiseudun suosituimpia ulkoilualueita, mutta osalle ulkoilijoista voi tulla yllätyksenä, ettei keskellä puistoa ole suositeltavaa sienestää ja marjastaa.

Asiasta kirjoittaa Svenska Yle.

Svenska Ylen mukaan Helsingin kaupungin vuonna 2012 tekemässä selvityksessä todettiin, että Maunulan entisen ampumarata-alueen maaperässä on korkeita lyijypitoisuuksia ja siksi alueen sieniä ja marjoja ei suositella syötäväksi.

Vuonna 2012 annettu suositus on voimassa tänäkin päivänä, kertoo elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg Helsingin kaupungilta.

Hänen mukaansa lyijy ei katoa maasta kovin nopeasti. Esimerkiksi sieniin on kertynyt raja-arvot ylittäviä lyijypitoisuuksia, minkä takia on todennäköistä, ettei suositusta kumota aivan lähitulevaisuudessa, Åberg arvioi Svenska Ylen haastattelussa.

Alueelle pystytetyssä kyltissä kaupunki varoittaa, että päivittäin syötynä sienet voivat aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia.

Kyltti Maunulanpuistossa kertoo myös, missä entinen ampumarata-alue sijaitsee. Kuva: Christoffer Kaski / Yle

Lyijyn jäljet näkyvät pitkään

Ampumarata on sijainnut Helsingin Keskuspuistossa vuosina 1914–1962. Tämä tarkoittaa, että lyijyä esiintyy maaperässä vielä vuosikymmeniä toiminnan päättymisen jälkeen.

Nykyisin aluetta käytetään lähinnä kuntoiluun ja muuhun ulkoiluun.

Svenska Yle toteaa, että Maunulanpuistossa liikkuminen ei sinällään ole vaarallista.

Keskuspuisto on Helsingin seudun suosituimpia ulkoilukohteita. Kuva: Christoffer Kaski / Yle

Sieniä ja marjoja koskeva suositus on todellakin vain suositus, ei kielto tai laki, Åberg huomauttaa.

Kukaan ei valvo marjanpoimintaa paikalla.

– Mutta jos itse tietäisin, että maaperässä on lyijypitoisuuksia, poimisin sienet ja marjat jossain muualla, Åberg sanoo.

Hänellä ei ole tiedossa, että kaupungilla olisi suunnitelmia puhdistaa aluetta toistaiseksi. Alueelle ei ole esimerkiksi tulossa asuinrakentamista.

Myöskään uutta selvitystä lyijypitoisuuksista ei ole näköpiirissä.

Riikka Åbergin mukaan Helsingissä on muitakin metsiä, joissa sienestää ja marjastaa. Kuva: Christoffer Kaski / Yle

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Svenska Ylelle Christoffer Kaski. Voit lukea sen täältä. Voit myös keskustella aiheesta torstaihin 6. elokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi: