Seitsemän pohjalaiskuntaa lomauttaa syksyllä opettajia – OAJ pitää suunnittelupäiviksi lomauttamista laittomana

Lomauttajia ovat Karijoki, Isojoki, Ähtäri, Kauhajoki, Kaustinen, Perho ja Seinäjoki.

lomautus
Lapsi tekee matematiikan tehtäviä kirjaan kotona.
Koulutyö on alkamassa pohjalaiskunnissa ensi viikolla. Kevään pitkän etäopetusjakson jälkeen kouluissa ehdittiin olla keväällä kaksi viikkoa ennen kesälomia.Petteri Juuti / Yle

Seitsemän pohjalaiskuntaa lomauttaa opettajia tänä syksynä. Koko maassa lomauttavia kuntia on OAJ:n keräämien tietojen mukaan parisenkymmentä, joten suhteessa koko maahan pohjalaiskunnat korostuvat.

Perhossa lomautus on jopa kahden viikon mittainen. Kaikki vakituiset työntekijät ovat lomautettuina neljä päivää ennen koulujen alkua, ja muut päivät porrastetaan syksyyn.

Karijoella opettajat lomautetaan syksyllä kaikkiaan kuudeksi päiväksi. Näistä yksi on lukuvuoden alkuun sijoittuva suunnittelupäivä, muut ripotellaan pitkin syksyä. Opettajat olivat jo keväällä yhden päivän lomautettuina.

Isojoella ja Ähtärissä opettajien lomautus on viiden päivän mittainen. Näistä kolme päivää sijoittuu lukuvuoden alkuun niin, että opettajien kaikki suunnittelupäivät peruuntuvat.

– Kyllä ne ovat tärkeitä päiviä, silloin on yhdessä katsottu tulevaa lukukautta. Peruuntuminen hankaloittaa töiden aloittamista, toteaa Isojoen koulukolmion rehtori Antti Oikarinen.

Kauhajoki lomauttaa opettajat kahdeksi päiväksi, jotka ajoitetaan niin ikään suunnittelu- eli ns. opettajatyöpäiviin. Yksi suunnittelupäivä jää jäljelle.

– Näin kuitenkin myös opettajakunta hieman osallistui joviaalisti ”talkoisiin”, mutta niin, että lapset ja nuoret eivät siitä kärsisi, kirjoittaa kasvatus- ja opetusjohtaja Lari Marjamäki sähköpostivastauksessaan.

Myös Seinäjoki ja Kaustinen ovat lomauttamassa opettajia. Seinäjoella lomautukset eivät ajoitu suunnittelupäiville, vaan toteutetaan muilla tavoin. Lomautuspäiviä on todennäköisesti kolme syksyn aikana.

Lappajärvi suunnitteli lomautuksia syksyksi. Ensi maanantain kunnanhallitukseen viedään kuitenkin esitys, että lomautukset peruttaisiin. Osasyynä on se, että julkisuudessa on väläytelty poikkeusolojen takia myönnettyjen avustusten perumista kouluille, jos ne lomauttavat opettajia.

Lue myös: Li Andersson vetoaa kuntiin lomautusten perumiseksi – "Tämä on hetki, jolloin tarvitsemme varhaiskasvatuksen ja opetuksen ammattilaisia töissä"

OAJ: suunnittelupäivien lomautus jopa lainvastaista

Useat lomautukset kohdistuvat siis opettajien suunnittelupäiviin, esimerkiksi Perhossa, Ähtärissä ja Isojoella niin, että kaikki suunnittelupäivät peruuntuvat. OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto pitää näitä toimia jopa laittomina.

– Se ei kyllä ole opetussuunnitelmien mukaista eikä oikeastaan lainmukaistakaan. Perusopetuslain mukaan toiminta pitää olla hyvin suunniteltua ja tavoitteellista, ja nyt työnantaja on näillä toimilla estänyt sen. Oma näkemykseni on, että perusopetuslain mukaista toimintaa ei synny suunnittelematta.

Ähtärin kaupungin sivistystoimenjohtaja Eija Kuoppa-ahon mukaan kaikki vaihtoehdot ovat huonoja, kun lomauttaa pitää. Hän toteaa että lomautuspäätös on tehty parhaalla mahdollisella tiedolla.

– Lautakunta on lomautukset kesäkuussa hyväksynyt, ja rehtoreiden kanssa nämä on yhdessä suunniteltu. Totta kai keskustelua on käyty, ja tiedostetaan se että lomautus vaikuttaa lasten koulunkäyntiin. Perusteluna on ollut se, miten vähiten vahinkoa syntyisi.

Tuomisto katsoo, että opettajien ei pitäisi työskennellä lomautusten aikana, vaan työnantajan pitäisi huolehtia, että kaikki on kunnossa, jos kerran lomautuksiin on päädytty. Rehtoreille tilanne on erityisen hankala.

Sitä, että suunnittelupäivät perutaan vain osittain, kuten on toimittu esimerkiksi Kauhajoella ja Karijoella, Tuomisto pitää hyvänä asiana.

– Näen tämän kuitenkin positiivisena asiana, sillä tässä on kuitenkin edes mietitty opetuksen järjestämistä. Eli kunta voi näitä asioita järjestellä, jos se haluaa.

Lue seuraavaksi:

Koulut avataan historiallisen huonossa tilanteessa – korona lisäsi kuntien ahdinkoa ja moni kunta lomauttaa syksystä myös opettajia

Pienessä kunnassa tapahtui ei-toivottu asia, ja nyt kouluvuosi alkaa ristiriitaisissa tunnelmissa – rehtori lomautuksista: "Toiminta ontuu suurimman osan vuotta"

Koulut varautuvat lähiopetuksen alkamiseen – Opetushallituksen pääjohtaja: "Voi olla, että joudutaan poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin"