Hyppää sisältöön

Hunajasato jää edellistä vuotta heikommaksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Kainuulainen mehiläistarhaaja: En voi toimittaa kuin puolet tilatusta määrästä.

Lämmin ja vähäsateinen kesä olisi mehiläiselle ideaalinen. Ääri-ilmiöt voivat viedä hunajasadon. Kuvituskuva. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa hunajasadosta uhkaa tulla huonompi kuin edelliskesänä. Pohjois-Pohjanmaalla pudotus voi olla jopa puolet edellisen kesän satoon verrattuna.

Suomen mehiläishoitajain liiton puheenjohtaja, liminkalainen mehiläistarhaaja Hannu Luukinen kertoo, että nyt odotus on noin kaksikymmentä kiloa per pesä, kun edellisen kesän sato oli 40–50 kiloa.

Myös Kajaanissa arvioidaan, että hunajaa tulee kolmanneksen vähemmän.

– Hieman edellistä huonompi kesä on tulossa. Pesän keskipaino on yleensä kolmekymmentä kiloa, nyt keskisato on noin kaksikymmentä kiloa, sanoo Suomen mehiläishoitajain liiton Kainuun osaston puheenjohtaja Osmo Latvakangas.

Latvakankaan mukaan hän ei voi nyt toimittaa kuin puolet siitä hunajamäärästä, joka häneltä on tilattu.

Kesäkuu oli mehiläisten kannalta hyvä, mutta heinäkuu oli sateinen ja yöt viileitä. Tuolloin pesiin ei ole kertynyt lisää painoa, kun mehiläiset ovat syöneet hunajaa yhtä paljon kuin ovat saaneet kerättyä. Varsinkin alueelle tärkeiden hunajaa tuottavien kasvien, horsman ja vadelman kukinta osui huonon sään kauteen.

Hunajasato näyttää jäävän huonoksi eri puolilla maata. Kahden Ylen haastatteleman tarhaajan arvio kotimaisen hunajan riittävyydestä tulevanakin talvena on toisistaan eroava.

Hannu Luukinen näkee, että ylivuotisissa varastoissa on kotimaista hunajaa riittävästi tarjolla markkinoille. Osmo Latvakangas taas uskoo, että tuontihunaja korvaa osin kotimaisen tuotteen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.