Hyppää sisältöön

Video: Näin koiran muisti toimii – Nasta pärjää muistipeleissä, sillä se tykkää niistä liki yhtä paljon kuin jäniksen jahtaamisesta

Koiran ongelmanratkaisukyky saattaa yllättää omistajan.

Näin koiran muisti toimii
Näin koiran muisti toimii

Amerikanstaffordshirenterrieri Nasta odottaa innokkaana testin alkua. Muistitesti on osa laajaa koirien kognitiotestipatteristoa, jolla mitataan koiran älykkyyttä.

Koiralle piilotetaan kolmen samanlaisen purkin alle vuoron perään herkku tai lelu. Kouluttaja osoittaa kädellä, minne herkku laitetaan. Sen jälkeen koira odottaa minuutin ajan näköesteen takana. Sitten se vapautetaan ja katsotaan, miten hyvin se löytää piilotetun herkun.

Amstaffi Nasta on testikonkari. Nami löytyy helposti. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Nastan omistaja, helsinkiläinen eläinkouluttaja Liisa Tikka korostaa, että testissä, kuten yleensäkin kouluttamisessa, on tärkeää koiran motivointi.

– Nyrkkisääntö on, että palkkion tai rangaistuksen pitäisi tulla alle sekunnissa.

Tikka muistuttaa, että toruminen on turhaa, jos töiden jälkeen huomaa koiran repineen tyynyn. Aikaa on kulunut liikaa, eikä koira ymmärrä teon ja seurauksen syy-yhteyttä.

Toisaalta koira kyllä muistaa useamman viikon, minkä pensaan alla näki jäniksen tai piilotti edellisenä kesänä luun. Myös negatiiviset kokemukset jäävät koiran muistiin.

Tämä tiedetään koirien muistista ja oppimiskyvystä

Muistin perinnöllisyyttä ei ole koiralla vielä kunnolla todennettu. Kuitenkin monet muut kognitiiviset ominaisuudet, kuten itsehillintä ja se, miten hyvin koira ymmärtää ihmisen elekieltä ja kommunikaatiota, näyttävät olevan voimakkaasti perinnöllisiä.

– Tiedetään, että koiralla on kyky käsitellä, manipuloida, ja ymmärtää visuaalista tietoa tilassa, kertoo eläinten käyttäymistieteen dosentti ja yrittäjä Katriina Tiira.

Käytännön esimerkkinä on eläinlääkärille meno. Ensimmäistä kertaa koira saattaa mennä vielä innokkaana sisään, mutta moni vanhempi koira jarruttaa jo ovella voimakkaasti.

Tämä johtuu siitä, että eläinkääkärillä käynti on voinut olla epämiellyttävää tai pelottavaa.

– Koiran päätös siis pohjautuu aikaisempiin kokemuksiin, Tiira selittää.

Koira myös osaa käyttää menneistä kokemuksista saatua tietoa tehdessään tämän hetken päätöksiä. Tämän lisäksi koira pystyy käyttämään menneistä kokemuksista saatua tietoa, kun aavistaa tai ennakoi tulevaisuuden tapahtumia.

Tästä esimerkkinä on vaikkapa se, mitkä vaatteet omistaja laittaa aamulla herätessään päälle. Näistä moni koira tietää, lähteekö omistaja töihin vai jääkö kotiin.

Katriina Tiira yhdessä koiriensa Sussun ja Nalan kanssa. Kuva: Satu Nyström

Oppiminen vaatii muistia. Näyttää siltä, että koiralla on episodinen muisti, eli se pystyy poimimaan eletystä elämästä tarpeellista tietoa.

Nykytutkimuksen mukaan koira ei myöskään näytä elävän vain hetkessä, vaan kykenee suunnitelmalliseen päätöksentekoon.

Muistin pituudesta ei ole tehty koiralla kunnon tutkimuksia. Muistamiseen vaikuttaa paljon muistettavan asian ja tilanteen merkitys koiralle, Tiira korostaa.

Koiran muistia voidaan harjoittaa

Muistia voi harjoittaa elinikäisellä oppimisella ja erilaisilla harjoituksilla.

Esimerkiksi kesken lenkin voi jättää koiralle jonnekin lelun. Muistamista voi testata jo paluumatkalla tai vasta viikon tai kuukauden päästä, Katriina Tiira neuvoo.

Nasta seuraa tarkasti Liisa Tikan ilmeitä ja eleitä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Yleisesti muistamiseen vaikuttaa muistettavan asian tärkeys koiralle, eli miten motivoitunut koira on muistamaan asian.

– Mikäli koiraa ei ruoka kiinnosta, ei se motivoidu miettimään tai painamaan mieleensä piilotetun ruoan sijaintia, Tiira sanoo.

Tunnetilallakin on vaikutusta. Jos koira on liian innoissaan, se saattaa vaikeuttaa muistamista. Myös voimakas impulsiivisuus aiheuttaa saman.

Oppiminen vaatii unta, niin koiralla kuin ihmiselläkin. Ikä alkaa vaikuttaa koiran oppimiseen yksilöllisesti keskimäärin 7 vuoden jälkeen.

Koiran kognitiivinen toiminta kiinnostaa maailmanlaajuisesti

Ymmärrys ja tutkimus eläinten kognitiosta eli tiedon havainnosta, käsittelystä, muistista, oppimisesta, ja päättelystä sekä ongelmanratkaisusta on viime vuosina lisääntynyt valtavasti.

Tutkimuksilla halutaan saada tietoa, miten paljon koirat vaihtelevat näissä ominaisuuksissa ja miten periytyviä ominaisuudet ovat. Tietoa voidaan hyödyntää jalostuksessa ja koulutuksessa.

– Koiran ominaisuuksilla on paljon vaikutusta niin arkeen, ongelmakäytökseen ja sen syntyyn kuin työkoirien koulutukseen, kertoo eläinten käyttäymistieteen dosentti ja yrittäjä Katriina Tiira.

Tutkijat eri puolilla maailmaa tutkivat parhaillaan esimerkiksi sitä, ennustavatko jotkin kognitiiviset ominaisuudet hyvää työkoiraa, ja voiko ominaisuuksia nähdä ja testata jo pienestä pennusta.

Tiiran kehittämän testistön pohjalta tehdyssä tieteellisessä julkaisussa kävi ilmi, että hyvä itsehillintä on tärkeä ominaisuus esimerkiksi poliisin räjähdekoiran työssä.

– Oman koiran ongelmanratkaisukyvyt tai kyky ymmärtää vaikeita tehtäviä saattavat yllättää koiranomistajan.

Tiira on kehittänyt menetelmiä, joilla saadaan mittavaa tietoa koiran käyttäytymisestä. Testien tuloksia voidaan hyödyntää koiran kasvatuksessa ja saada tärkeää tietoa esimerkiksi koiran ongelmakäyttäytymisestä.

Pyöreäpäiset rodut menestyvät jostain syystä hyvin älykkyysteisteissä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Amstaffi Nasta suoriutuu tälläkin kertaa muistitestistä erinomaisesti. Se on aiemmin saanut loogisen päättelyn tehtävässä kaikki oikein. Samaan pystyy vain noin neljä prosenttia testatuista koirista, Liisa Tikka esittelee ylpeänä.

– Nasta tykkää tällaisesta yli kaiken heti jäniksen jahtaamisen jälkeen. Tämä on hauskinta sen mielestä.

Onko sinun koirallasi hyvä muisti? Millaisia muistoja sinulla on koiran muistista? Aiheesta voi keskustella 12.8.2020 klo 23 saakka.

Lue myös:

Kössi-koira tunnistaa koronan jopa laboratoriotestejä paremmin, ja se kiinnostaa maailmalla – suomalaisen tutkimusryhmän vetäjä: "Arabiemiraatit haluaisi yksityisen koira-armeijan"

Tutkijat selvittivät: Kissa pärjää koiralle älykkyydessä