Hyppää sisältöön

Suomalainen joukkorahoitti koronan kanssa kamppailevaa kulttuurikohdetta keskimäärin 40 eurolla – eniten rahaa sai yllättävä kohde

Heinäkuun alkuun mennessä Mesenaatti.me-sivuston kautta oli kerätty yli 300 000 euroa koronasta selviytymiseen.

Eniten tuettiin ravintoloita ja baareja. Kuvassa jyväskyläläinen Vakiopaine. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Hieman alle 7 000 suomalaista innostui joukkorahoittamaan koronarajoitusten takia talousvaikeuksiin ajautuneita kulttuurikohteita.

Mesenaatti.me-sivuston kautta joukkorahoitusta kertyi yli 300 000 euroa. Sen koronarahoituksen hakemista varten perustetulle Korona Aid -alasivulle avattiin kevään aikana hieman yli 100 kampanjaa, kertoo Tanja Jänicke. Jänicke on yksi sivuston perustajista.

Rahoittajiksi ryhtyi 6 976 ihmistä. Keskimääräinen rahoitussumma oli hieman yli 40 euroa.

Mesenaatti.me on sivusto, johon kuka tahansa voi perustaa joukkorahoituskampanjan. Kampanja on auki tietyn ajan. Jos minimitavoite täyttyy, hakija voi nostaa rahoituksen ja sitoutuu toteuttamaan hankkeen sekä toimittamaan rahoittajille luvatut vastikkeet.

Tällä kertaa varsinaista hanketta ei kuitenkaan tarvittu, Jänicke kertoo.

– Yhteinen "hanke" oli se, että autetaan yhdessä pienyrittäjiä ja luovien alojen toimijoita selviämään korona-ajan yli.

Korona-aid sivulle avattiin kevään aikana satakunta joukkorahoituskampanjaa. Kuva: Mesenaatti.me

Kultaisia pilettejä ja natuviinejä

Koronakampanjoiden vastikkeina tarjottiin esimerkiksi lahjakortteja, keikkalippuja, äänitteitä, albumeita, maalauksia ja elämyksiä.

– Me kannustimme näitä luovien alojen toimijoita ideoimaan ja olemaan tässäkin suhteessa luovia. Vastikkeen ei aina tarvitse olla t-paita tai kangaskassi, Jänicke sanoo.

Esimerkiksi Tampereella toimiva Romu & Random -kansankioski (siirryt toiseen palveluun) kauppasi 50 eurolla "kultaisia pilettejä" Romu-festivaaleille. 25 euron lipun mukana tuli paperinen kruunu. Helsinkiläinen Post Bar myi 500 euron "natuviini-" eli alkuviinimaisteluita. Vastavirta-klubin (siirryt toiseen palveluun) vastikkeisiin puolestaan kuului tuhannen euron arvoinen Riston yksityiskeikka.

Me kannustimme näitä luovien alojen toimijoita ideoimaan ja olemaan tässäkin suhteessa luovia. Vastikkeen ei aina tarvitse olla t-paita tai kangaskassi.

Tanja Jänicke

Isonkyrön ainoaksi pubiksi itseään kutsuva Pub All In (siirryt toiseen palveluun) alkoi kesäkuussa myydä myös Karhu-aurinkovarjoja (75e/kpl) ja tuoppeja (65e/kpl). Tamperelainen Kulttuuritalo Telakka tarjosi 130 eurolla mahdollisuutta ostaa messinkinen nimilaatta ensimmäisen kerroksen tuoliin.

"Tuoli on sinun käytettävissäsi vain silloin kun se on vapaana", kampanjasivulla kerrotaan.

Helsingin Pohjoisrannassa sijaitsevaa Suomen vanhinta majakkalaivaa mesenoitiin noin 6000 eurolla. Kuva: Ted Urho / Yle

Suosituimpia baarit ja kulttuuriravintolat

Suosituimmiksi mesenointikohteiksi nousivat hieman yllättäen baarit ja kulttuuriravintolat.

Tähän mennessä eniten on mesenoitu jyväskyläläistä Vakiopaine-baaria, joka on saanut rahoitusta yli 28 000 euroa. Tamperelainen Vastavirta sai yli 20 000 euroa, jyväskyläläinen Poppari yli 16 000 euroa ja lahtelaiset Loviisankadun kulttuuriravintolat Torvi ja Tirra yli 14 000 euroa.

Vastavirralla kerätyt rahat aiotaan käyttää kiinteisiin kuluihiin ja toiminnan kehittämiseen.

– Auttoi erittäin paljon, Panu-Pekka Kotila Vastavirta-klubilta kertoo.

Kotilan mukaan joukkorahoitus auttoi vaikean kesäkuun yli ja mahdollisti remontintia ja toiminnan kehittämistä.

Näillä paikoilla on merkitystä ihmisille. Kulmakuppilat ovat merkittävä osa kaupunkikulttuuria ja toimivat ihmisten olohuoneina.

Tanja Jänicke

Tamperelainen kulttuuritalo Telakka ja Helsingin Pohjoisrannassa sijaitseva Suomen vanhin majakkalaiva ylsivät yli 6 000 euron.

– Näillä paikoilla on merkitystä ihmisille. Kulmakuppilat ovat merkittävä osa kaupunkikulttuuria ja toimivat ihmisten olohuoneina, Jänicke sanoo.

Kuppiloiden tukemiseen voi kannustaa sekin, että niin voi tavallaan tukea montaa kärpästä yhdellä iskulla. Jos suosittu keikkapaikka kaatuu koronakriisissä, se vaikuttaa taiteilijoiden esiintymismahdollisuuksiin ja sitä kautta toimeentuloon.

Lahtelainen Tirra-ravintola keräsi naapurinsa Torven kanssa yli 14 000 euroa. Kuva kesältä 2019. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Somekanavien hallinta vaikutti suosioon

Rahoitukset ovat kuppiloille merkittäviä, mutteivät Mesenaatin historiassa poikkeuksellisen mittavia.

Vuonna 2019 muotimerkki Samuji teki joukkorahoituksen Suomen ennätyksen ja sai "Samujin ystäviltä" yli 200 000 euroa. Isoja summia ovat saaneet muutkin yksittäiset kohteet.

Esimerkiksi vuonna 2016 Panssarimuseon uutta tankkikatosta joukkorahoitettiin sivuston kautta yli 82 000 eurolla ja Rallimuseota yli 86 000 eurolla. Vuotta aiemmin Suomen Pelimuseolle saatiin sivuston kautta rahoitusta yli 85 000 euroa.

Ei voi sanoa niin, että ne, jotka saivat vähemmän rahoitusta olisivat vähemmän arvostettua tai vähemmän merkityksellistä kulttuuria.

Tanja Jänicke

Niiden rinnalla monien taiteilijoiden saamat tonnit ja sataset näyttävät pisaroilta meressä, mutta pienilläkin summilla voi olla suuri merkitys pärjäämiseen.

– Ei voi sanoa niin, että ne, jotka saivat vähemmän rahoitusta olisivat vähemmän arvostettua tai vähemmän merkityksellistä kulttuuria, Jänicke sanoo.

Jänicekn mukaan monet taiteilijat ovat saaneet Mesenaatin kautta vähemmän rahaa kuin ravintolat siksi, että monilla ravintoloilla sosiaalisen median kanavat ovat jo valmiiksi paremmin hallussa. Niiden kautta tieto kampanjoista leviää tehokkaasti.

Jänicken mukaan Korona Aid -sivua aiotaan pitää auki niin kauan kuin tilanne vaatii, vaikka ravintoloiden avauduttua monet kampanjat ovatkin jo päättyneet.

Lue myös:

Tieteellä ja kulttuurilla valtava talouslovi, koronatilanteen pahentuessa tapahtumarajoitukset mahdollisia – Annika Saarikko palasi ministeriksi, katso puhe

Katsommeko syksyllä taidetta maski kasvoilla? Ateneumin johtaja: “Emme voi pakottaa ihmisiä käyttämään niitä”

Turussa ja Naantalissa päästiin festivaalitunnelmiin, mutta koronarajoituksin – Mikael Gabriel villitsi yleisöä, katso kuvat