Kysely: Suomalaisilla luottamuspula puolueisiin – eivät tunne kansan tarpeita, toiminta vanhoillista

Suomalaiset kaipaavat puolueiden toiminnan uudistamista ja parempaa keskusteluyhteyttä kansan kanssa.

puolueet
eurovaalijulisteita Helsingin Kalliossa
Eurovaalien ulkomainontaa Helsingin Kalliossa toukokuussa 2019.Marja Väänänen / Yle

Suomalaiset ovat varsin pettyneitä poliittisten puolueiden toimintaan, selviää Sitran tekemästä laajasta kyselytutkimuksesta. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista katsoo, että puolueet ovat etääntyneet kansalaisista ja heidän tarpeistaan. Niiden toimintapoja pidetään myös vanhakantaisina.

Valtaosa (67 prosenttia) vastanneista oli sitä mieltä, että puolueiden tulisi parantaa yhteydenpitoa kannattajiin ja vahvistaa keskustelua kansalaisten kanssa.

Alle puolet tutkimukseen vastanneista (42 prosenttia) katsoi, että kansalaisten mielipiteet tulevat puolueiden kautta huomioiduksi päätöksenteossa. Vain kolmannes vastaajista luotti nykyisiin puolueisiin joko erittäin paljon tai melko paljon.

Tulokset heijastavat Sitran mukaan suomalaisen yhteiskunnan ja arjen nopeaa muutosta. Päätöksentekojärjestelmä ei ole pysynyt tässä mukana.

– Digitalisaatio on mullistanut arkiset tapamme olla yhteydessä toisiimme, muodostaa yhteisöjä ja myös ottaa kantaa tärkeiksi kokemiimme asioihin, Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä sanoo tiedotteessa.

Puoluejärjestelmän perusrakenteet ja toimintatavat ovat kuitenkin peräisin sadan vuoden takaa.

– Ei ole ihme, jos se näyttäytyy nopeasti kehittyvään arkikokemukseen verrattuna vaivalloisena kanavana vaikuttaa, Kivelä toteaa.

vaalikatu
Ehdokkaat kampanjoivat Turussa viime vuoden eduskuntavaaleissa.Nora Engström / Yle

Osallistumisintoa nosti halu vaikuttaa omaan lähiympäristöön

Vain kuusi prosenttia Sitran kyselyn vastaajista kertoi osallistuvansa puolueyhdistyksen toimintaan aktiivisesti. Kymmenen prosenttia sentään voisi ajatella lähtevänsä mukaan puolueyhdistyksen toimintaan.

Puoluetoiminta ei kiinnosta, koska vastaajilla on muuta parempaakin tekemistä, puolueet eivät tarjoa heistä kiinnostavaa tekemistä tai puolueiden katsottiin olevan vain tietynlaisten ihmisten järjestöjä.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, mikä lisäisi suomalaisten halua osallistua puoluetoimintaan.

Vastaajat nimesivät tärkeimmiksi asioiksi mahdollisuuden vaikuttaa omaan asuin- ja lähiympäristöön, laajemmin yhteiskunnalliseen kehitykseen vaikuttamisen sekä heitä kiinnostavien uusien asioiden oppimisen.

Kansalaisten osallistumisintoa lisäisi myös se, että puolueet kertoisivat selkeämmin mitä asioita ne ajavat tai jos puoluetoiminnassa voisi saada uusia ystäviä.

Sitran tutkimuksen toteutti TNS Kantar ja siihen vastasi noin 3 800 suomalaista verkossa huhti-toukokuussa. Vastaajat olivat iältään 15—85-vuotiaita, ja he edustavat Suomen väestöä.

Kysely on osa Sitran Kansanvallan peruskorjaus-hanketta. Voit lukea aiemman kyselyn alta.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Kysely: Valtaosa kansasta uskoo asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen

Poliitikot tulevat ja menevät, virkamiehet pysyvät – käynnissä on kamppailu siitä kenellä valta on