Valatilaisuus videolla on monen alokkaan läheiselle kova pettymys – komendantti: "Osa vanhemmista ei ole meinannut uskoa sitä"

Korona pakotti varuskunnat näyttämään juhlallisen tapahtuman virtuaalisena.

asevelvollisuus
Alokkaat vannovat sotilasvalaa Porvoossa.
Vanhemmille on ollut tärkeää nähdä millaisissa olosuhteissa oma lapsi palvelee. Kuvituskuva.Stefan Härus / Yle

Koronatilanteen vuoksi kaikissa Suomen varuskunnissa alokkaiden valat järjestetään virtuaalisesti, jolloin läheiset näkevät ne esimerkiksi kotonaan.

Videolla näytettävä vala ei kuitenkaan miellytä kaikkia.

Varushenkilön suorittama vala on Kainuun prikaatin komendantti Juho Kankaan mukaan tärkeä, juhlava ja tunteellinen tapahtuma, jota omaiset haluavat olla todistamassa paikan päällä.

– Olemme saaneet muutamia hyvin pettyneitä yhteydenottoja, kun perheiden perinteisellä tavalla juhlittavat juhlat peruuntuvat yksi toisensa jälkeen koronan vuoksi. Tähän meillä on tässä vaiheessa tyytyminen.

Kainuun Prikaatille tulleissa yhteydenotoissa käy ilmi, että osa vanhemmista ei ole meinannut uskoa sitä, että paikalle ei nyt pääse. Kankaan mukaan osa on kysynyt, voisiko valaa mitenkään järjestää niin, että vieraat pääsisivät paikalle.

Valatapahtuma koetaan tärkeäksi maanpuolustuhenkisillä alueilla

Kangas ymmärtää pettymyksen, sillä Kainuun prikaatin varushenkilöt tulevat sellaisilta alueilta, jotka ovat hyvin maanpuolustushenkisiä ja valatapahtumat koetaan tärkeiksi. Se näkyy muun muassa Kainuun prikaatin valaan osallistuvissa vierasmäärissä. Kangas laskee, että valaa tullaan katsomaan isolla porukalla, 2 000 alokkaalla on 8 000 vierasta.

Vanhemmille on ollut tärkeää päästä näkemään, millaisissa olosuhteissa oma lapsi palvelee.

– Valassa alokas lyö viimeistään lukkoon sen, että hän on jatkamassa palvelusta ja tätä tapahtumaan halutaan olla todistamassa. Hetki liikuttaa omaisia.

Kainuun prikaati on näyttänyt keväällä jo yhden valan virtuaalisesti ja siitä on tullut hyvää palautetta. Virtuaalisuus mahdollistaa läheisen varushenkilön näkemisen priimapaikalta.

Useamman valan järjestämisestä vastannut komendantti Juho Kangas kertoo, että aikaisemmin kaikille paikan päällä seuranneille sitä ei ole voitu järjestää.

– Veikkaan, että kotiväki näkee virtuaalisuuden vuoksi valan jopa paremmin, kun kaikilla on siihen samat olosuhteet.

Keskustelu on auki 8. elokuuta kello 23:een saakka.