Poliisi ei pidä Beirutin onnettomuuden aiheuttanutta ammoniumnitraattia merkittävänä uhkana, vaikka sitä on käytetty Suomessakin pommeissa

Poliisi pitää vaarallisempana varastettuja louhintaräjähteitä. Myös sodanaikaiset pommit työllistävät poliisia viikoittain.

Poliiseille viritettiin ilotulitteista tehty pommiansa Espoon Mäkkylässä toukokuussa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Beirutin räjähdeonnettomuuden aiheutti satamaan varastoitu ammoniumnitraatti.

Toistaiseksi on epäselvää, miksi aine pääsi syttymään tuleen ja räjähtämään.

Ammoniumnitraattia käytetään tavallisesti lannoitteena mutta myös räjähteissä. Terroriteoissa ainetta ovat käyttäneet muun muassa Taliban-järjestö ja Anders Behring Breivik.

Myös Suomessa vuonna 2002 sattuneessa Myyrmannin ostoskeskuksen pommi-iskun räjähteessä käytettiin sitä yhtenä ainesosana.

Poliisi ei kuitenkaan pidä ammoniumnitraattia erityisen huolestuttavana aineena kotitekoisissa räjähteissä. Pommin tekeminen siitä ei ole aivan yksinkertaista.

– Aika harvakseltaan ammoniumnitraattia tulee poliisille vastaan. Toki se on yleinen aine, mutta ei se poliisin näkökulmasta merkittävä uhka ole, poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta kertoo.

Heikkilän tiedossa ei ole ammoniumnitraattiin liittyviä takavarikoita lähiajalta. Hän pitää suurempana uhkana varastettuja louhintaräjähteitä ja sodanaikaisia pommeja, joita löytyy viikoittain.

Kaikkiaan räjähteisiin tai niillä uhkaamiseen liittyviä tehtäviä on poliisilla vuosittain noin 2 500. Tähän lukuun sisältyy esimerkiksi valtiovierailujen yhteydessä tehtävät varotoimenpiteet, vaikkei räjähteitä löytyisi.

Itsetehtyjä pommeja tulee poliisin tietoon 40–60 vuodessa. Heikkilä ei osaa sanoa, kuinka suuressa osassa käytetään ammoniumnitraattia.

Mitä poliisi tekee, ettei ammoniumnitraattia päädy vääriin käsiin?

– Lähinnä ennaltaehkäisevää työtä saatavuuden rajoittamiseksi. Siinä suurempi rooli on muilla toimijoilla kuin poliisilla, Heikkilä kertoo.

Ainemarkkinoita valvoo Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Lue lisää: