Varuskunnan opistoupseeri anasti työkaverinsa identiteetin – alkoi ahdistella tyttöjä Instagramissa

Uhrina olivat 10- ja 11-vuotiaat tytöt. Puolustusvoimat arvioi Karjalan prikaatissa työskennelleen opistoupseerin saaman tuomion mahdollisia vaikutuksia henkilön virkasuhteeseen.

identiteettivarkaus
Karjalan prikaatin pääportti. Vekaranjärven varuskunta.
Tuomittu opistoupseeri ja identiteettivarkauden uhri työskentelivät yhteisessä työhuoneessa. Arkistokuva.Kari Saastamoinen/Yle

Etelä-Savon käräjäoikeus on antanut tuomion Kouvolassa Vekarajärven varuskunnassa tapahtuneessa erikoisessa identiteettivarkaus-tapauksessa. Siinä 45-vuotias opistoupseeri loi Instagram-tilin työkaverinsa nimissä ja otti sitä kautta yhteyttä nuoriin tyttöihin.

Mies tuomittiin teoista vuoden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen ja 40 tunnin yhdyskuntapalvelurangaistukseen. Lisäksi mies määrättiin maksamaan uhreilleen kärsimyskorvauksia yhteensä 6 000 euroa.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritykseen sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoon.

Esiintyi 14-vuotiaana

Mikkelissä asuva mies varasti alaisenaan työskennelleen kadetin identiteetin luomalla tämän nimissä Instagram-profiilin. Valeprofiililla mies otti yhteyttä alaikäisiin lapsiin ja houkutteli heitä seksuaalisiin tarkoituksiin. Uhreina olivat tekoaikaan 10-vuotias tyttö sekä hänen 11-vuotias ystävänsä. Teot tapahtuivat vuonna 2018.

Mies esiintyi Instagramissa 14-vuotiaana kouvolalaispoikana. Hän oli ryhtynyt yhteydenpitoon 10-vuotiaan tytön kanssa ja pyytänyt tätä lähettämään kuvia itsestään, mihin tyttö oli suostunut. Yhdessä kuvassa näkyi tytön toinen rinta.

Sen sijaan toinen uhreista, 11-vuotias tyttö, ei ollut lähettänyt kuvia miehelle.

Mies kiristi tytöltä lisää kuvia ja uhkasi levittää jo saamaansa paljastavaa kuvaa tytön lähipiirille, minkä seurauksesta järkyttynyt tyttö kertoi tapahtuneesta vanhemmilleen. Molempien tyttöjen vanhemmat tekivät tämän jälkeen yhdessä rikosilmoituksen.

Työskenteli samassa työhuoneessa

Identiteettivarkauden kohteeksi joutunut oli kadettikoulussa opiskelunsa aloittanut kadetti, joka työskenteli Karjalan prikaatin tykistörykmentissä identiteettivarkauden tehneen miehen alaisuudessa. He johtivat yhdessä muun muassa ammuntoja ja jakoivat yhteisen työhuoneen.

Poliisi epäili tutkinnan alussa valeprofiilista ensin kadettia. Kadetti kertoi olleensa lomamatkalla poliisin soittaessa hänelle. Poliisi ilmoitti puhelun aikana, että häntä epäillään seksuaalirikoksista. Poliisi suoritti kotietsinnän hänen asuntoonsa ja takavarikoi sen yhteydessä muun muassa tämän tietokoneen ja puhelimen. Kadetin hallusta ei löytynyt takavarikoitavaa aineistoa eikä tutkintaa tukevaa materiaalia.

Rikosepäilystä on aiheutunut kadettikoululaiselle pitkäaikaista stressiä ja ahdistusta. Hän oli hakenut maanpuolustuskorkeakouluun ja oli epävarma, pääseekö hän asian takia aloittamaan opintonsa. Lisäksi hän on joutunut selittämään rikosepäilyä koskevaa asiaa viidelle esimiehelleen.

Poliisi sai myöhemmin selville ip-osoitteen, josta Instagram-tili oli luotu. Sen jälkeen poliisi pääsi valeprofiilin todellisen luojan jäljille.

Sattumalta sama nimi

Mikkeliläismies kertoi ottaneensa kadettikoululaisen nimen käyttöön sattumalta. Syytetty kertoi, että hänellä ei ole ollut tarkoitus vahingoittaa asianomistajaa. Hän kuitenkin myönsi syyllistyneensä identiteettivarkauteen.

Syytetty mies myönsi myös identiteettivarkaudesta aiheutuneen vahingon, mutta kokee, että suurin osa haitasta on johtunut poliisin liiallisista toimista.

Mies kertoi käyttäneensä tiliä löytääkseen vaimonsa siskontytärtä Instagramin kautta lähestyneen Mikko-nimisen henkilön, joka oli tehnyt tytölle tapaamisehdotuksen. Miehen vaimon sisko oli tehnyt asiasta ilmoituksen nettipoliisille. Kun mitään ei ollut poliisin toimesta tapahtunut, päätti hän selvittää asiaa itse.

Syytetty on kertonut, että käytti Instagram tiliään seuratakseen nuorten tyttöjen Instagram-tilejä ja tarkoituksenaan tavoittaa tämä Mikko-niminen mies. Hän on kertonut olleensa Instagramissa yhteydessä noin 10 tytön kanssa ja katselleensa erityisesti heidän seuraajalistojaan, jotta löytäisi Mikko -nimisen henkilön.

Poliisi teki tutkinnan yhteydessä syytetyn miehen kotiin etsinnän ja löysi tämän hallusta muutakin alaikäisiin kohdistuvaa kuvamateriaalia. Mies väitti löytyneiden kuvien ja videoiden päätyneen laitteelle vahingossa hänen puutteellisten tietojenkäsittelytaitojensa tai mahdollisen tilinkaappauksen johdosta.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan kyseessä on kuitenkin ollut täysin tietoinen ja tahallinen menettely.

Jatkoa virassa selvitetään

Puolustusvoimat pidätti opistoupseerin rikosepäilyn vuoksi virastaan tammikuussa 2019.

Rikoslain mukaan virkamies, julkista luottamustehtävää hoitava henkilö tai julkista valtaa käyttävä henkilö on tuomittava pantavaksi viralta, jos hänet tuomitaan vankeuteen vähintään kahdeksi vuodeksi. Tuomioistuin voi kuitenkin rikoslain mukaan tietyissä tapauksissa poiketa tästä.

Käräjäoikeus katsoi, ettei syytetyn miehen menettely osoita sellaista sopimattomuutta sotilasvirkaan, että hänet tulisi tuomita viralta pantavaksi. Syyttäjän vaatimus viraltapanoa koskien hylättiin.

Puolustusvoimista kerrottiin Ylelle tänään, että tuomion vaikutusta henkilön virkasuhteeseen tullaan arvioimaan. Puolustusvoimat ei kommentoi asiaa sen enempää.

Käräjäoikeuden antama tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Tapauksesta ovat kertoneet aiemmin myös Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun), Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) ja Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).