Veteraanijärjestöt ajavat alas toimintaansa, mutta veteraaneja ei unohdeta – ensimmäinen perinneyhdistys aloittaa työnsä Pohjois-Karjalassa

Sotaveteraanijärjestöt varautuvat veteraanien määrän vähenemiseen yhdistymällä perinneliitoksi.

Perinneyhdistykset tulevat jatkamaan veteraanijärjestöjen työtä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pohjois-Karjalassa tehdään ensi viikolla historiaa, kun maakuntaan perustetaan alueellinen Sotien 1939–1945 perinneyhdistys.

Perinneyhdistys on iso askel kohti veteraanityön perinneaikaa, jolloin Suomen sotien veteraaneja ei enää ole elossa.

Kuluvan vuoden alussa Suomessa oli noin 8 000 sotaveteraania. Viiden vuoden päästä heistä elossa on arviolta tuhat.

Veteraanien edunvalvonta ja tuen tarve vähenevät väistämättä, mikä on pakottanut veteraanijärjestöt muuttamaan toimintaansa.

Sotiemme veteraaneista huolehditaan niin kauan kuin tarve on

Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Sotainvalidien Veljesliitto ovat päättäneet ajaa alas oman toimintansa vuoteen 2025 mennessä.

Veteraaneja ei unohdeta, vaan työ jatkuu lähivuosina perustettavien perinneyhdistysten kautta.

Pohjois-Karjalassa perinneyhdistys ja veteraanijärjestöt toimivat aluksi rinnakkain.

– Emme ole vielä tehneet päätöstä sotaveteraanipiirin lakkauttamisesta. Ajatus on toimia jonkin aikaa rinnakkain, jotta perinneyhdistys ehtii oppia järjestöjen tehtävät, kertoo Pohjois-Karjalan sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Jouni Mattila.

Perinneyhdistykset vaalivat nimensä mukaisesti veteraanien perintöä, mutta samalla ne huolehtivat kaikista Suomen sotien veteraaneista niin kauan kuin tarve on.

Tavoitteena yksi kattojärjestö

Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että alueelliset perinneyhdistykset liittyisivät osaksi Tammenlehvän Perinneliittoa. Se on alun pitäen perustettu vaalimaan nimenomaan sotien perintöä.

Nykyisiin järjestöihin verrattuna uusi perinneliitto olisi tiivis organisaatio. Kun veteraanijärjestöt muodostuvat tällä hetkellä 55 piiristä ja noin 750 yhdistyksestä, perinneliittoon on tulossa noin viisikymmentä alueyhdistystä.

Lue myös: