Koronakevät vei Kainuun keskussairaalaan synnyttäjiltä kaiken extran – nyt äideillä on jälleen doulat ja isille lämpenee sauna

Esimerkiksi tukihenkilöiden ja isien puuttuminen synnytyssalista olivat raskasta äideille ja henkilökunnalle.

synnytys
vauvan suu ja käsi
Kainuun keskussairaalan synnytysosastolla on vähitellen palattu lähes normaaliin. Kuvituskuva.Juha-Petri Koponen / Yle

Kainuun keskussairaalan synnytysosastolla oli keväällä hyvin tiukkaan säänneltyä, ketkä saivat osallistua synnytyksiin äidin lisäksi. Kätilö Anne Kemppaisen mukaan sairaalassa toimittiin valtakunnan ohjeiden mukaisesti.

– Synnytyssalissa saivat olla mukana puoliso tai tukihenkilö vain synnytyssalissa. Se oli raskasta aikaa perheille, synnyttäjille ja myös henkilökunnalle.

Kemppaisesta synnytyksessä kaivattiin puolisoita ja tukihenkilöitä. Samalla huomattiin heidän merkityksensä ja tuen puuttuminen toi äideille yksinäisyyden tunteen.

– Pyrittiin olemaan tukena ja läsnä. Puolison ja tukihenkilön rooli on merkittävä. Keväällä näkyi, että tuen tarve hoitajilta oli isompi.

Nyt sairaalassa palataan ikään kuin normaaliin tilanteeseen. Esimerkiksi doulat ovat jälleen tervetulleita synnytyksiin. Kemppainen kuvailee doulan roolia tärkeäksi, hän on kätilön yhteistyökumppani ja synnyttäjän tulkki.

– Doulat saavat olla puolison tai tukihenkilön lisäksi synnyttäjän tukena ja mukana.

Myös miesten saunavuorot palautuivat käyttöön viime viikolla. Kätilö Anne Kemppainen kertoo saunan olevan tykätty uuden sairaalan oma juttu.

– Ennen rajoituksia meillä oli parhaimmillaan useita toisilleen tuttuja isiä. He saunoivat porukalla, jakoivat synnytyskokemuksia ja kokivat sen hyväksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun) sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)