Ähtärissä kaksi isohkoa maastopaloa samaan aikaan – pelastajat varautuivat yhteen, drone toi tiedon toisesta palosta

Hätäkeskus varautui suureen maastopaloon. Ähtäriin lähti pelastuslaitoksen yksikköjä kolmesta maakunnasta.

maastopalot
Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen paloauto
Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen lisäksi Ähtäriin saapui yksikköjä Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta.Ismo Pekkarinen / AOP

Etelä-Pohjanmaalla Ähtärissä on tänään keskiviikkona sammutettu kahta maastopaloa.

Kortteisperällä Rämäläntien varrella olevissa kohteissa paloi kummassakin hehtaarin verran hakkuualuetta. Tulipalot ovat nyt hallinnassa ja jälkiraivaustyöt ovat käynnissä.

Molemmat tulipalot saivat alkunsa hakkuualueiden risujen poltosta. Tulipalot syttyivät noin 300 metrin etäisyydellä toisistaan. Tapahtumien kulku ei ollut pelastajille ihan tavanomainen.

– Toisen palon huomaamiseen tarvittiin dronea, jota lennätimme alueella. Olimme jo ensimmäisessä palokohteessa, kun hätäkeskus kertoi meille, että samalta alueelta on tullut ilmoitus risujenpolttoaikeista. Laitoimme varmuudeksi dronen ilmaan ja niin paljastui toinenkin maastopalo, Etelä-Pohjanmaan pelastusjohtaja Harri Setälä kertoo.

Sammuttajia kolmesta maakunnasta

Harri Setälä arvioi, että miehistöä riitti hyvin molempien kohteiden sammuttamiseen. Maastossa käytettiin mönkijöitä.

Vaasan hätäkeskus luokitteli maastopalon suureksi ja paikalla oli 15 yksikköä Etelä-Pohjanmaalta, Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta.

Kukaan ei loukkaantunut Ähtärin maastopaloissa, eikä tuli Setälän mukaan uhannut seudun asutusta.

Ähtärissä on satanut viime päivinä runsaasti, eikä alueella ollut metsäpalovaroitus voimassa.

– Ilmeisesti aurinkoinen sää on kuitenkin kuivattanut maastoa nopeasti ja tuli pääsi etenemään. Tuulta oli vain reilut kolme metriä sekunnissa, joten se ei onneksi aiheuttanut lisähaastetta, Harri Setälä selvittää.