Herätys: Toisen korona-aallon pelko ei näy päiväkodeissa, SDP:n kannatus ennätyslukemissa, Saarikko palaa ministeriksi

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
lapset kuivaavat käsiään päiväkodissa
Osalle lapsista taukoa varhaiskasvatuksesta tulee koronatilanteen vuoksi jopa puoli vuotta.Petri Aaltonen / Yle

SDP:n suosio huipussaan, myös PS paransi kannatustaan

Pääministeripuolue SDP:n kannatus on ennätyskorkealla. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kannatusmittauksessa SDP:n suosio nousi 23,4 prosenttiin. Myös perussuomalaisten kannatus nousi. Hallituspuolue keskustan ahdinko ei näytä edelleenkään helpottavan: puolueen kannatus laski lähes prosenttiyksiköllä 10,5 prosenttiin.

Sanna Marin.
Pienen notkahduksen jälkeen SDP:n kannatus nousi taas heinä-elokuussa tehdyssä kyselyssä.John Thys / EPA

Pelko koronan toisesta aallosta ei näy päiväkodeissa

Ylen kymmenelle suurimmalle kaupungille tekemän haastattelukierroksen mukaan lapset näyttävät palanneen varhaiskasvatukseen normaalisti kesätauon jälkeen. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Kuopiossa paikalla oli elokuun alussa jo puolet lapsista. Koronatilanteen vuoksi osa lapsista on ollut poissa päivähoidosta jopa puoli vuotta.

Annika Saarikko palaa tiede- ja kulttuuriministeriksi

Puheenjohtajaehdokas Annika Saarikko.
Annika Saarikko palaa torstaina perhelomalta takaisin ministeriksi.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Hallituksen tieteen, kulttuurin ja urheilun saralla tekemän politiikan vetovastuu vaihtuu tänään torstaina, kun Annika Saarikko (kesk.) palaa perhevapaalta tiede- ja kulttuuriministeriksi Hanna Kososen (kesk.) tilalle. Saarikon ministerikautta värittää aluksi keskustan puheenjohtajataisto, myöhemmin syksyn budjettiriihessä esiin nousevat koronatuet sekä huvenneiden Veikkaus-rahojen korvaaminen kulttuurille ja urheilulle.

Ekaluokkalaisten osaamisessa jopa vuosien tasoeroja

lapsi leikkii
Järvenpääläisen Mikkosten perheen kuopus oli kotihoidossa viisivuotiaaksi asti ja aloittaa elokuussa koulun.Markku Pitkänen / Yle

Kun toiset lapset vasta tunnistavat yksittäisiä kirjaimia, toiset lukevat jo Harry Pottereita. Karvin uusi raportti paljastaa isot yksilölliset erot ekaluokkalaisten kielellisten ja matemaattisten taitojen lähtötasossa. Matalan osaamistason taustalla on useita tuttuja riskitekijöitä, mutta tutkimus kertoo ensimmäistä kertaa, kuinka paljon niillä on vaikutusta. Lisäksi raportti paljastaa, etteivät lapsen taidot välttämättä kehity päiväkodissa sen paremmin kuin kotihoidossakaan.

THL kertoo koronavirustilanteesta

nuori nainen asettelee maskia
THL:n on tänään määrä kertoa myös kasvomaskisuosituksen etenemisestä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö pitävät tänään kello 10 tilannekatsauksen, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. THL:n on määrä kertoa tänään myös kasvomaskisuosituksen etenemisestä, ehkä myös itse suosituksesta. Voit seurata infoa suorana Yle Areenan lisäksi TV1:ssä ja Radio Suomessa kello 9.40 alkaen.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta täältä.

Tunnetut republikaanit iskevät Trumpia vastaan

Entinen Yhdysvaltain oikeusministeri Stuart Gerson johtaa nykyisin konservatiivista Checks and Balances -järjestöä.
Entinen Yhdysvaltain oikeusministeri Stuart Gerson johtaa nykyisin konservatiivista Checks and Balances -järjestöä, joka vastustaa Trumpin uudelleenvalintaa.Hans Peter Dhuy / Yle

Yhdysvaltain republikaanipuolueessa on toisinajattelijoiden joukko joka kampanjoi Donald Trumpia vastaan tulevissa presidentinvaaleissa. He haluavat presidentiksi Joe Bidenin, mutta varoittavat, että vaalitulouksen selviäminen voi kestää Trumpin hallinnon viivyttelyn vuoksi. id: 11479632

Viikonloppua kohden lämpenee

Torstain sääkartta.
Yle Sää

Torstaina pilvisyys on runsasta. Sadekuuroja tulee lännessä ja paikoin myös muualla maassa, varsinkin Lapissa. Lämpötila on 20 asteen vaiheilla.

Loppuviikolla Suomeen virtaa hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaaa. Lännessä voi olla jo perjantaina paikoin hellettä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.