1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tartuttavuusluku noussut yli yhden, maskisuositus ehkä ensi viikolla, Balkanilta ja Ruotsista uusia tartuntoja matkailijoiden mukana

Nyt arvioidaan tarvitaanko maskisuositusta jo nyt suvantovaiheessa, vai vasta myöhemmin.

Ministeriö ja THL päivittävät koronavirustilannetta - mitä uutta maskisuosituksesta
Ministeriö ja THL päivittävät koronavirustilannetta - mitä uutta maskisuosituksesta

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valottivat torstaina koronavirustilannetta Suomessa ja maailmalla.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan tautitilanne maailmalla näyttää edelleen huonolta. Etenkin Aasian ja Afrikan väkirikkaissa valtioissa epidemia kiihtyy.

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan Suomessa tartuttavuusluku on nyt kesän rauhallisen tilanteen jälkeen noussut ensimmäistä kertaa yli yhden.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että epidemia kiihtyy, sillä yksi tartunnan saanut tartuttaa todennäköisesti muitakin.

Heinäkuun viimeisellä viikolla tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 74 uutta tapausta.

Voipio-Pulkin mukaan suuri osa tartunnoista on todettu alle 30-vuotiailla. Altistuneiden määrät ovat kasvaneet ja useita joukkoaltistumisia on myös havaittu.

Ylilääkäri Taneli Puumalainen mainitsee, että nuorten tartunnoissa on kyse pitkälti perhealtistumisista. Osa tartunnoista liittyy myös nuorten sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Matkailua tuskin höllennetään hetkeen

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan Suomessa tulevissa rajoitustoimissa pyritään pitämään yhteiskunta mahdollisimman toimintakykyisenä. Tiekarttaa syksyä varten on alettu työstää.

Tiekartasta tehdään kolme erilaista versiota, joita noudatetaan eri tautitilanteissa. Tiekartan tarkoituksena on ohjata rajoitustoimenpiteitä syksyllä.

Tiekartta vaatii vielä arviointia, mutta tavoitteena on julkistaa se ensi viikolla.

Erityisesti testaus- ja jäljityskapasiteettia pitää nostaa nykyisestä, jos tautitilanne muuttuu. Myös luotettavien pikatestien käyttöönottoa selvitetään. Lisäksi karanteenisäännöksiä pitää tiukentaa.

Matkailusta tulleiden tartuntojen takia terveysturvallisuuden valvontaa maa- ja merirajoilla lisätään. Tautitapaukset ovat lisääntyneet maailmalla, joten Varhilan mukaan ainakaan höllennyksiä matkailuun ei ole todennäköisesti hetkeen luvassa.

Ulkomailta tulleet tartunnat ovat pääosin Ruotsista ja Balkanin maista.

Heinäkuussa avautuneet yökerhot toimivat näillä näkymin normaalisti elokuun loppuun asti. Jos tilanne pahenee, tarkastellaan aukioloaikoja uudelleen. Varhilan mukaan toistaiseksi näyttöä yökerhoaltistuksista ei juuri ole.

Vaikka etätyösuositus purettiin, on Varhilan mukaan edelleen toivottavaa pyrkiä etätyöhön, silloin kun se on mahdollista.

Maskipakkoon lainsäädäntö ei anna valtuuksia, mutta Varhilan mukaan on varmaa, että suositus tulee. Kysymys, jota nyt arvioidaan on se, tarvitseeko vielä suvantovaiheessa antaa maskisuositusta.

Kasvomaskisuositusta annettaessa saatetaan huomioida tautitilanteen alueellisia eroja. Suositusta ei siis välttämättä annettaisi koko maahan, sillä monissa sairaanhoitopiireissä tilanne on vakaa.

Huoltovarmuuskeskukselle on tänään annettu 41 miljoonan euron tilauspyyntö suojavarusteista.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Yle Uutisten jatkuvasti päivittyvässä artikkelissa

Ministeri Pekosen mukaan hallituksen etätyösuositus vaatii päivittämistä – "tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"

Mahdollinen maskisuositus hämmentää koulun rehtoria: ”Hankinta on ongelma ja ketkä kaikki niitä käyttävät”

Tuleeko Suomeen maskisuositus myös lapsille? Ikäraja vaihtelee eri maissa taaperoista kouluikäisiin