BBC: Kiinassa tuomioistuin vapautti 27 vuoden jälkeen syyttömän miehen vankilasta

Asiantuntijoiden mukaan Kiina on entistä halukkaampi kumoamaan väärin perustein annettuja tuomioita, kunhan niihin ei liity politiikkaa.

Kiina
Kuvan vankila sijaitsee Pekingissä
Kiinassa tuomiovaltaa ei ole täysin erotettu poliittisesta vallasta. Arkistokuva Pekingissä sijaitsevasta vankilasta. Diego Azubel / EPA

Kiinassa Zhang Yuhuan -niminen mies on vapautettu vankilasta vietettyään kaltereiden takana 27 vuotta syyttömänä, Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi. (siirryt toiseen palveluun)

Zhang tuomittiin vuonna 1993 vankeuteen hänen tunnustettuaan kahden nuoren pojan murhat. Zhang on aina pitänyt kiinni siitä, että poliisit kiduttivat häntä ja pakottivat tunnustamaan naapurissa asuneiden poikien surmat.

Tapauksen uudelleen avanneet syyttäjät huomasivat, että Zhangin tunnustuksessa oli epäjohdonmukaisuuksia eikä se sopinut alkuperäiseen rikokseen. Zhang vapautettiin tiistaina sen jälkeen, kun korkea oikeusaste katsoi, ettei hänen tuomitsemiseksi ole tarpeeksi todisteita.

Pisimpään syyttömänä vankilassa

Kiinassa on aika ajoin kumottu väärin perustein annettuja rikostuomioita. Istuttuaan 9 778 päivää Jiangxin provinssissa sijaitsevassa vankilassa Zhangista tuli tiettävästi pisimpään kiinalaisessa vankilassa syyttömänä ollut ihminen.

Asiantuntijoiden mukaan Kiina on entistä halukkaampi kumoamaan vääriä tuomioita, kunhan niihin ei liity politiikkaa, BBC raportoi.

Vapautumisen jälkeen Zhangia odotti vankilan ulkopuolella hänen 83-vuotias äiti ja entinen vaimo.

Lue lisää:

BBC: Zhang Yuhuan: Chinese court clears man of murder after 27 years in prison (siirryt toiseen palveluun)