1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

Trump suunnittelee ottavansa ehdokkuuden vastaan Valkoisessa talossa – Pelosi: Sellaista ei pitäisi edes ajatella ääneen

Istuvan presidentin mielestä ehdokkuuden vastaanottaminen Valkoisessa talossa olisi helpoin ja halvin tapa. Pelosin mukaan presidentin virka-asuntoa ei saa käyttää politikointiin.

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump haluaa ottaa republikaanien presidenttiehdokkuuden vastaan Valkoisessa talossa. Trump kuvattuna Valkoisen talon pihalla viime keskiviikkona. Kuva: Jim Watson / AFP

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump suunnittelee ottavansa vastaan republikaanipuolueen ehdokkuuden Valkoisessa talossa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Trump kertoi Fox Newsille (siirryt toiseen palveluun), että kiitospuheen pitäminen Valkoisesta talosta olisi "helpoin ja selvästi halvin tapa valtion näkökulmasta". Hän sanoi, että ehdokkuuden vastaanottaminen Valkoisessa talossa ei kuitenkaan ole vielä lukkoon lyöty, sillä jotkut ovat sitä vastaan. Presidentti ei tarkentanut, ketkä asiaa vastustavat.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi MSNBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että Trumpin idea "jälleen kerran halventaa Valkoista taloa". Pelosin mukaan presidentin virka-asuntoa ei saisi käyttää politikointiin.

– Se on todella väärin. Oli se sitten laitonta tai eettisesti väärin, sellaista ei pitäisi edes ajatella ääneen, Pelosi sanoi.

Myös Wisconsinin republikaanisenaattori Ron Johnson sanoi Reutersille, että "Trumpin ei ehkä pitäisi tehdä sitä".

Presidentin kansliapäällikkö Mark Meadows kertoi keskiviikkoiltana CNN:lle, että hän ei usko Trumpin ottavan ehdokkuutta vastaan Valkoisessa talon Oval Officessa eli presidentin virallisessa työhuoneessa, kertoo uutistoimisto Reuters. Meadows sanoi televisiohaastattelussa, että Trumpin olisi soveliasta ottaa ehdokkuus vastaan talon itäsiivessä, joka on presidentin yksityistä, asuinkäyttöön tarkoitettua aluetta. Meadowsin mukaan mitään päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty.

Biden ottaa ehdokkuuden vastaan kotiosavaltiossaan

Sekä republikaanit että demokraatit ovat päättäneet pitää yleensä varsin näyttävät puoluekokouksensa koronaviruksen vuoksi enimmäkseen virtuaalisina. Puoluekokoukset huipentuvat ehdokkaiden puheeseen, jotka on aiemmin pidetty aina tuhatpäisen yleisön edessä.

Trump kertoi Fox Newsille, että republikaanien puoluekokous tulisi olemaan virtuaalinen ja sisältämään suoria puheita eri puolilta maata. Median edustajia tullaan kuitenkin kutsumaan Pohjois-Carolinan Charlotteen "nimeämisiltaan". Aiemmin on raportoitu, että tapahtuma tulee olemaan suljettu median edustajilta.

Keskiviikkona kerrottiin, että demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden ottaa oman ehdokkuutensa vastaan kotiosavaltiossaan Delawaressa. Alun perin suunnitelmissa oli, että Biden matkustaa Milwaukeehen, jossa demokraattien puoluekokous oli määrä järjestää 17.–20. elokuuta.

– Haluan näyttää esimerkkiä, kuinka meidän tulisi yksilötasolla vastata tähän kriisiin, Biden sanoi.

Lue lisää: Uusimmat tiedot Yhdysvaltain vaaleista