Koronakevät vaikuttaa osin hiljentäneen Kokkolan ensi- ja turvakodin: "Vaikutukset nähdään väkivaltatyössä myöhemmin"

Avuntarvitsijoita on hakeutunut Kokkolan toimipisteeseen edellisvuotta vähemmän.

Lähisuhdeväkivalta tai sen uhka eivät ole vähentyneet, mutta kynnys poistua kotoa saattoi kasvaa rajoitusten aikana, kerrotaan Kokkolan Ensi- ja turvakoti Ainasta. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolan Ensi- ja turvakoti Ainassa on ollut tavallista hiljaisempi kesä. Samankaltainen ilmiö on nähtävissä myös muissa turvakodeissa.

Kokkolan toimipisteeseen on tammi–heinäkuun aikana hakeutunut selvästi vähemmän avuntarvitsijoita. Viime vuoden vastaavaan aikaan asiakkaita oli 70, kun tänä vuonna heitä oli kaksikymmentä vähemmän eli viitisenkymmentä.

Käyttöaste näyttää nyt pikku hiljaa kasvavan.

Kokkolan turvakodista kerrotaan, että koronapandemia ja tartunnan pelko vaikuttavat karkottaneen asiakkaita väliaikaisesti.

– Lähisuhdeväkivalta tai sen uhka eivät ole vähentyneet, mutta kynnys poistua kotoa saattoi kasvaa rajoitusten aikana. Koronan vaikutukset nähdään väkivaltatyössä varmasti myöhemmin, toteaa vastaava ohjaaja Katja Myllykangas.

Ilmiötä pidetään huolestuttavana, sillä poikkeusolojen on arvioitu lisäävän väkivallan riskiä kodeissa.

Toisaalta uusien turvakotien avaaminen on voinut ohjata asiakkaita niihin. Turvakotipaikkojen kokonaismäärää on kasvatettu yhdeksällä. Viime vuonna niitä oli 202, kun tänä vuonna paikkoja on yhteensä 211.

Turvakotiin tullaan edelleen henkisen ja fyysisen lähisuhdeväkivallan tai sen uhan takia. Kokkolassa valtaosa asiakkaista on naisia – miehiä heistä on vain reilut viitisen prosenttia.

Päihteet ovat edelleen mukana noin puolessa lähisuhdeväkivaltatilanteista.