Disneyn odotettua Mulania ei nähdäkään elokuvateattereissa, vaan se päätyy suoratoistoon – kuinka käy leffasyksyn?

Disney-yhtiön ratkaisua ymmärretään, mutta se on saanut osakseen myös kritiikkiä.

elokuvat
Ohjaaja Niki Caro poseerasi Mulan-julisteen edessä 17. tammikuuta 2020.
Ohjaaja Niki Caro poseerasi Mulan-julisteen edessä 17. tammikuuta 2020.Fernando Alvarado / EPA

Alun perin Disneyn tuoreimman suurtuotannon, Mulanin piti saada ensi-iltansa jo maaliskuussa, mutta koronapandemian takia sitä siirrettiin syksyyn.

Äskettäin Disney kuitenkin ilmoitti, ettei Mulan pääse teatterilevitykseen sen paremmin Yhdysvalloissa ja kuin Euroopassakaan, ja että se on nähtävissä näillä alueilla maksullisen Disney + -suoratoistopalvelun kautta.

Sen sijaan Mulan pääsee normaaliin teatterilevitykseen esimerkiksi Kiinassa ja sellaisissa maissa, joissa Disney + -palvelua ei ole tarjolla.

Koko perheelle suunnatusta, vuoden 1998 pitkään animaatioon perustuvasta Mulanista kaavailtiin yhtä tämän syksyn leffavetonauloista, ja Suomessakin sitä oli tarkoitus esittää kaikissa suurissa teattereissa.

– Kyllähän tämä on Finnkinon ja meidän asiakkaittemme kannalta harmillista, ettei Mulania saada Suomessa elokuvateattereihin. Onneksi syksyn tarjonta tulee edelleen olemaan varsin monipuolista, Finnkinon markkinointijohtaja Hannele Wolff-Mannila toteaa.

Bio Rexissä ollaan samoilla linjoilla.

– Syksyksi on tarjolla runsaasti ohjelmistoa, joten vielä on vaikeaa sanoa, millainen vaikutus Mulanin pois jäännillä alalle on. Mulanin kohtalo voi kuitenkin jatkossa tarkoittaa isojen Hollywood-julkaisujen pientä viivästymistä, Bio Rexin toimitusjohtaja Aku Jaakkola ennakoi.

The Witch in the Window
Andy Mittonin ohjaama kummitustarina The Witch in the Window edustaa tämän syksyn kauhutarjontaa. Night Visions Distribution

Taloudellinen tilanne vaatii toimenpiteitä

Aku Jaakkolan mukaan Disneyn toiminnalle löytyy useita syitä. Ensinnäkin jättiläisyhtiön taloudellinen tilanne vaatii toimenpiteitä, ja toisekseen Disney haluaa näkyvyyttä viime vuoden marraskuussa lanseeratulle suoratoistopalvelulleen.

Poikkeusajat vaativat poikkeustoimia.

– Paineet ovat kovat, ja tälläkin kvartaalilla pitää tehdä tulosta. Mulanin päämarkkina-alueita ovat alunperinkin olleet Kiina ja Itä-Aasia, ja siellä elokuva pystytään esittämään normaalisti.

– Muualla maailmassa Disney tekee erittäin kalliin markkinointikampanjan Disney + -palvelunsa näkyvyyden lisäämiseksi. Disney on myös ilmoittanut selvästi, ettei kyse ole mistään uudesta toimintamallista, vaan nykytilanteesta johtuvasta poikkeuksesta, Jaakkola sanoo.

Yhdysvalloissa ja Euroopan maissakin Disneyn toiminta on herättänyt närkästystä: (siirryt toiseen palveluun) koetaan, että yhtiö on toiminnallaan pettänyt koronan takia kriisiytyneen elokuvateatterialan.

Aku Jaakkolan mukaan reaktiot ovat ymmärrettäviä: Yhdysvalloissa elokuvateattereille ei valoa tunnelin päässä juuri ole näkyvissä. Esimerkiksi maan johtavan elokuvateatteriketjun AMC:n tappiot (siirryt toiseen palveluun) alkuvuodelta ovat nousseet jo nyt miljardin euron hujakoille.

– Yhdysvalloissa on myös kova paikka, että kotimainen suurelokuva menee suoraan striimauspalveluun, ja että se saa ensi-iltansa muualla maailmassa.

Yhdysvaltojen huono koronatilanne heijastuu suoraan myös Eurooppaan.

– Elokuvajulkaisujen suhteen Eurooppa on tällä hetkellä liikaa Yhdysvaltojen armoilla, Aku Jaakkola toteaa.

Metsäjätti, Jussi Vatanen
Ville Jankerin ohjaamassa Metsäjätissä näyttelee muun muassa Jussi Vatanen. Marek Sabogal / Solar Films

Kotimaisella elokuvalla paraatipaikka

Mulan saattaa lohkaista suomalaisten elokuvateattereiden yleisömääristä palasen, mutta Aku Jaakkolan mukaan syksyn elokuvatarjonta näyttää muuten hyvältä. Esimerkiksi elokuun lopulla teattereihin saapuu Christopher Nolanin kohuttu Tenet, ja Daniel Craigin tähdittämä Bond-leffa No Time To Die saa Suomen ensi-iltansa marraskuussa.

Myös kotimainen elokuvan syksy näyttää valoisalta.

– Tämä syksy on suomalaisen elokuvan paraatipaikka, ja kotimaisen elokuvan tilanne on muutenkin tällä hetkellä hyvä, Jaakkola summaa.

Syksyn kotimaista leffatarjontaa edustavat muun muassa Ulla Heikkilän Eden, Miika Nousiaisen menestysromaaniin perustuva Metsäjätti sekä Tunturin tarina, joka on Marko Röhrin suositun luontotrilogian viimeinen osa.