1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Annika Saarikko

Tieteen ja kulttuurin 140 miljoonan euron talouslovi tilkitään "keinolla millä hyvänsä" – Annika Saarikko palasi ministeriksi, katso puhe

Saarikon mukaan uudet tapahtumarajoitukset ovat mahdollisia, jos koronaviruspandemia kehittyy huolestuttavaan suuntaan.

Annika Saarikko
Keskustan Annika Saarikko on palannut äitiyslomalta vauhdilla. Ensin hän ilmoittautui kisaamaan puolueensa puheenjohtajuudesta, nyt hän siirtyy takaisin tiede- ja kulttuuriministerin tehtäviin.

Koronaviruspandemia ja Veikkauksen laskevat tuotot ovat tehneet suuren aukon opetus- ja kulttuuriministeriön vastuualueen talouteen, kertoi tänään tiede- ja kulttuuriministeriksi palannut Annika Saarikko (kesk.) ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan.

  • Yle näytti Saarikon vuoden ensimmäisen ministeripuheen suorana. Voit katsoa lähetyksen tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Saarikon mukaan opetus- ja kulttuuriministeriöllä on tällä hetkellä 140 miljoonan euron vajaus. Hän lupaa pyrkiä tilkitsemään aukkoa "keinolla millä hyvänsä".

– Koko kulttuurin, nuorison, tieteen ja urheilun kenttä elää ja hengittää valtaosin Veikkauksen voittovaroin, Saarikko toteaa.

Tilanne olisi mennyt taloudellisesti hankalampaan suuntaan myös ilman koronavirusta, koska Veikkauksen toimintaa on aiottu vähentää muun muassa vähentämällä roimasti rahapeliautomaatteja. Saarikko piti rahapelihaittojen vähentämiseen pyrkiviä muutoksia perusteltuina.

Koronavirus pienensi Veikkaukselta saatavaa rahasummaa entisestään, sillä Veikkauksen toimintaa rajoitettiin lisää sulkemalla rahapeliautomaatit pitkäksi aikaa tartuntariskin takia.

Saarikon näkee, että nyt Suomella on ratkaistavanaan kaksi ongelmaa.

Ensin nopea akuutti tilanne, jossa liki koko suomalainen kulttuurikenttä on vaille rahaa.

Toiseksi pitkällä aikavälillä on päätettävä, millaisena Suomen rahapelikenttä halutaan tulevaisuudessa nähdä. Hallitusohjelmassa puolletaan nykyisen järjestelmän ylläpitoa, ja sitä painottaa Saarikkokin.

Saarikko penää pitkässä juoksussa vastuuta myös muilta ministereiltä, ennen kaikkea sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr.) ja omistusohjausministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.), sillä Veikkaus on kokonaisuutena useamman ministeriön vastuulla.

Saarikko näkee meneillään olevan arpajaislain uudistamisen hyvänä väylänä uudistuksille, jotka ovat sekä vastuullisia että menestystä tuovia.

Uudet tapahtumarajoitukset eivät suinkaan poissuljettuja

Suomen koronapandemiatilanne on viime aikoina mennyt hieman heikompaan suuntaan. Tartuntoja on todettu aiempia viikkoja enemmän. Nyt THL valmistelee maskisuositusta julkiseen liikenteeseen ja julkisiin tiloihin.

Mikäli koronavirustilanne pahenee, tullaan suurten tapahtumien järjestämistä arvioimaan uudestaan, Annika Saarikko sanoo puheessaan.

– Lähtökohtani on vahvasti terveys ja turvallisuus edellä, siitä huolimatta, että mahdolliset päätökset olisivat toimialalleni erittäin kipeitä.

Hänen mukaansa lähipäivien tapahtumat ratkaisevat paljon, mutta täytyy odottaa myös hieman pidempi ajanjakso, jotta koronavirustilanteen kehitystä voidaan arvioida paremmin.

– En suinkaan pidä poissuljettuna, että näihin rajoituksiin joudutaan palaamaan uudelleen.

Isoja väestöjoukkoja koskevat rajoitukset purettiin Suomessa viimeisimpänä, joten on Saarikon mukaan loogista, että niihin palataan tarvittaessa ensimmäisenä.

Saarikko penää ihmisiltä vastuuta käsienpesun ja turvavälien suhteen.

Korkeakoulujen pääsykokeiden ongelmat selvitetään

Saarikko otti puheessaan kantaa korkeakoulupolitiikan puolesta. Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäystä nopealla aikataululla Saarikko pitää poikkeuksellisena.

Saarikko pitää korkeakoulupolitiikkaa mekanismina, jolla pystytään oikein käytettynä pitämään koko Suomi asuttuna ja elinvoimaisena.

Koronaviruspandemian toimet vaikuttivat myös korkeakouluihin, ennen kaikkea pääsykoe- ja opintojärjestelyihin. Asiat tehtiin terveys ja turvallisuus edellä. Saarikon mukaan pääsykoeratkaisuista syntyi epätietoisuutta ja tehtiin jopa virheitä, jotka aiotaan käydä läpi syksyllä.

– Ne ovat korkeakoulujen itsenäisiä ratkaisuja, mutta inhimillisellä tavalla katsoen nämä ovat nuorten elämissä vaikeita ja vakavia virheitä. Pääsykoejärjestelmä ei aiemminkaan ole pelkästään hurraa-huutoja ottanut vastaan, Saarikko sanoo.

Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa valtioneuvostonlinnassa Helsingissä torstaina. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Annika Saarikko nostaa paluupuheessaan esiin myös lasten ja nuorten hyvinvoinnin.

Saarikon mukaan tilanteessa, jossa talouden sopeuttaminen on vääjäämätöntä, ei säästöä saa tehdä lasten ja nuorten hyvinvoinnin kustannuksella.

Saarikko sanoo tärkeäksi tehtäväkseen tasa-arvoisen harrastamisen mahdollistamisen.

– Harrastamisen oikeus kuuluu taustasta riippumatta jokaiselle, Saarikko sanoo.

Ministerillä on edessään pitkä syksy

Keskustan Annika Saarikko otti vuoden perhevapaan jälkeen jälleen Suomen tieteen, kulttuurin ja urheilun langat käsiinsä. Saarikko palaa tänään tiede- ja kulttuuriministeriksi puoluesisko Hanna Kososen tilalle.

Saarikko otti ohjat hankalassa paikassa.

Koronaviruspandemian tilanne on Suomessa pahenemaan päin. Turbulenssia ei puutu keskustastakaan, jonka istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin roolin puolueen päänä Saarikko haastaa syyskuun puoluekokouksessa.

Keskustan sisällä tehtävät ovat auki, mutta tiede- ja kulttuuriministerinä suunta on hieman selkeämpi. Työtä riittää.

Suomen kulttuuri- ja urheilukenttä on kärsinyt pandemian vaikutuksista roimasti. Museot ja elokuvateatterit suljettiin toviksi, kulttuurikohteissa vierailua rajoitettiin ja urheilusarjat pysähtyivät.

Moni taiteen ja urheilun toimija saa merkittävän osan rahoituksestaan Veikkaukselta, jonka tuottoja koronavirus niin ikään pudotti.

Ylipäätään Veikkauksen rooli on syksyllä tapetilla, kun mietitään, onko Suomessa tarvetta pelimonopolille. Jos ei, kasvaa urheiluseurojen ja taidepiirien tulokuoppa entisestään.

Voit keskustella aiheesta 6.8. klo 23:een saakka.

Lue lisää:

Kulttuuriväki huolissaan – mistä rahoitus, kun Veikkauksen tuotot pienenevät koronan takia?

Korona pisti suomalaisten rahapeleille stopin – riittävätkö Veikkauksen uudistukset hillitsemään pelihaittoja, kun automaatit avataan taas?

Analyysi: Kaikki haistavat nyt Veikkauksen veren, mutta mitä monopolin murtamisesta seuraisi? Ulkomaiset peliyhtiöt takovat kiihkeinä ovea

Katsommeko syksyllä taidetta maski kasvoilla? Ateneumin johtaja: “Emme voi pakottaa ihmisiä käyttämään niitä”

Maakunnissa rikottiin heinäkuussa museoiden kävijäennätyksiä – Helsingissä oli keskikesällä hiljaisempaa, mutta vähäänkin oltiin tyytyväisiä

Katsomoiden koronarajoitukset ovat iskeneet erityisesti suosituimpiin palloiluseuroihin – viisi joukkuetta on nauttinut viimevuotista suuremmista yleisöistä

SM-liigan ja Veikkausliigan seuroille hieman helpotusta: palkkatukea jaetaan sittenkin kaikille kehitystuista huolimatta