1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Matkustusrajoitukset

Suomi kiristää matkustusrajoituksia: rajatarkastukset palautetaan Belgian, Alankomaiden ja Andorran rajalle

Tanska ja Saksa joutuivat tarkkailulistalle, koska niissä on paikallisia tautiryppäitä.

Niin kutsutuista riskimaista Suomeen palaavalle suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia. Silloin on vältettävä tapaamasta muita ihmisiä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitus on päättänyt palauttaa sisärajatarkastukset Suomen ja Alankomaiden sekä Suomen ja Belgian välille. Listaan lisättiin myös Andorra.

Alankomaissa, Belgiassa ja Andorrassa koronavirustartuntojen määrä on kasvanut. Uudet rajoitukset tulevat voimaan maanantaina 10.8.

Rajatarkastuksista voidaan luopua vain, jos koronavirustapauksia on löytynyt alle kahdeksan 100 000 ihmistä kohden. Tarkastelujakso on kaksi viikkoa. Tämä on Suomen linja.

Muissa maissa on omat rajoituksensa, ja matkaan lähtijän on huomioitava ne.

Suomen kansalainen voi lain mukaan aina palata Suomeen.

Riskimaista Suomeen saapuville suositellaan kuitenkin kahden viikon omaehtoista karanteenia. Silloin on vältettävä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Bussien ja junien sijaan on käytettävä omaa autoa, jos mahdollista. Välttämättömät menot ovat sallittuja.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tilanne huonontunut myös Saksassa

Tilannetta seurataan tarkkaan nyt erityisesti Saksassa ja Tanskassa. Molemmissa maissa ilmaantuvuusluvut ovat kohonneet hetkellisesti paikallisten tautiryppäiden vuoksi.

Tilannetta siis arvioidaan uudelleen, jos ilmaantuvuusluku nousee selvästi yli raja-arvon kuten nyt Alankomaissa ja Belgiassa.

Sisärajaliikenteen rajoitukset on poistettu aiemmin Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian, Liettuan, Italian, Kreikan, Liechtensteinin, Maltan, Saksan, Slovakian ja Unkarin välisestä liikenteestä.

Näistä maista palaavien ei siis tarvitse jäädä kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Hallitus suosittelee yhä välttämään riskimaihin matkustamista. Niihin kuuluvat esimerkiksi Ruotsi, Venäjä, Espanja, Ranska ja Britannia. Riskimaat on merkitty kartassa harmaalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Rajoituksien poistamista harkitaan Ruotsin rajalta

Ruotsin tautitilanne on kehittynyt myönteiseen suuntaan. Maahantulorajoituksia Ruotsin kanssa tarkistetaan seuraavan kerran kahden viikon kuluttua. Ruotsin maa-, meri- ja ilmarajojen sisärajatarkastuksia tarkastellaan erikseen.

Jos epidemiatilanne sallii, sisärajatarkastukset Suomen ja Ruotsin väliltä voidaan poistaa joko osittain tai kokonaan.

Nyt tehdyt päätökset ovat voimassa 8.9. asti, mutta niitä voidaan tarvittaessa muuttaa aiemmin.

Hallitus arvioi matkustusrajoituksia uudelleen kahden viikon kuluttua.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta