Kymenlaaksolaiset ryntäsivät koronatesteihin – näytteenotto ruuhkaantui, jonotusajat jopa useita tunteja

Kymsote aikoo lisätä näytteenottopisteitä vielä elokuun aikana.

Koronatestaus
 Pohjois-Kymen sairaalan Infektiovastaanoton ovella huomiolappuja.
Sekä Kymenlaakson keskussairaalan että Pohjois-Kymen sairaalan testauskapasiteetti on Kari Kristerin mukaan aika lailla kokonaan käytössä tällä hetkellä. Kuva on Pohjois-Kymen sairaalasta.Antro Valo / Yle

Koronatestien näytteenottopisteet ovat ruuhkautuneet Kymenlaaksossa alkuviikon aikana.

Kymsote ottaa tällä hetkellä koronanäytteitä keskussairaalassa Kotkassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa. Ruuhkaa on molemmissa toimipisteissä.

– Siellä on vähän kohtuuttomiakin odotusaikoja tullut testeihin, sen olemme panneet merkille. Testien lisääntyminen on tullut niin nopeasti, ettei ole pystytty täysin reagoimaan. Kapasiteettia tullaan tässä kyllä nostamaan, hallintoylilääkäri Kari Kristeri Kymsotesta sanoo.

Hänen mukaansa odotusajat ovat nyt saattaneet venyä jopa useampaan tuntiin, mutta tavoitteena on korkeintaan puolen tunnin odotusaika.

Yli tuhat testiä tällä viikolla

Kymenlaakson testimäärä on ollut nousussa jo muutaman viikon ajan, mutta tämän viikon alussa on nähty selkeä kasvu. Viime viikolla Kymsote testasi 743 henkilöä ja sitä edeltävällä 624. Nyt Kristeri arvioi testimäärän nousevan nelinumeroiseksi.

– Tässä ei ole eroa Kotkan ja Kouvolan välillä, vaan molemmissa testimäärä on kasvanut reilusti ja näyttää edelleen kasvavan. Jos nyt ei ihan tuplalukuihin päädytä, niin kuitenkin pitkälti toiselle tuhannelle mennään, Kristeri sanoo.

Kymsote aikoo lisätä näytteenottopisteitä muualle Kymenlaaksoon vielä elokuun aikana. Suunnitelmia laaditaan parhaillaan. Ennen uusien näytteenottopisteiden käyttöönottoa Kymsote pyrkii lisäämään henkilöstömäärää nykyisillä kahdella näytteenottopisteellä.

Negatiivista tulosta voi joutua odottamaan

Ruuhkista huolimatta testeihin pääsee Kristerin mukaan saman päivän aikana.

– Samana päivänä pitää testiin päästä, kun tarve on. Olemme siinä, että saman päivän yhteydenotot pystytään samana päivänä hoitamaan.

Näytteenoton lisäksi ruuhkaa on tullut päivystysavun 116 117 -numeroon, jonka kautta voi hakeutua koronatestiin.

– Jos koronatestille on tarve ja on lieväoireinen, kannustamme asioimaan Omaolon kautta. Se on joustavampi ja meille helpompi tapa, Kristeri sanoo.

Omaolo.fi (siirryt toiseen palveluun) on verkkopalvelu, jossa hoidontarvetta voi arvioida oirekyselyn avulla.

Testitulokset valmistuvat pääsääntöisesti vuorokauden kuluessa. Positiivisesta testituloksesta ilmoitetaan välittömästi puhelimitse.

Sen sijaan negatiivisesta tuloksesta kertovaa tekstiviestiä voi joutua odottamaan. Jos tiedon tuloksesta haluaa mahdollisimman pian, Kristeri suosittelee tarkkailemaan Omakanta-verkkopalvelua (siirryt toiseen palveluun). Tulokset kirjautuvat sinne heti, kun ne ovat valmistuneet.

Syksy toi infektioita

Kristerin arvion mukaan testimäärä on kasvanut, koska syksyn tullen on liikkeellä erilaisia hengitystieinfektioita.

– Niitä on nyt ruvennut esiintymään, ja kun koulut ja päiväkodit alkavat, normaalit flunssat tuppaavat leviämään. Lieväoireisten määrä on syksyllä suurempi kuin keväällä, ja kun koronakin on mahdollinen, täytyy jäädä kotiin ja hakeutua herkästi testiin. Toki maailmalla ja Suomessa myös koronatautitapaukset ovat lisääntyneet. Se lisää ihmisten huolta ja testiin hakeutumista, mikä on tietysti hyvä asia, hallintoylilääkäri summaa.

Kymsoten alueella todettu yhteensä 53 koronavirustartuntaa. Viimeisimmät tartunnat tilastoitiin maanantaina 27. heinäkuuta. Kymsote päivittää tartuntatilanteen verkkosivuilleen maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Näytteenoton jonoista on kertonut myös Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).