Etelä-Savon sairaanhoitopiireissä koronaviruksen testauskapasiteetti on rajoilla – "henkilökunta äärimmäisen tiukoilla"

Koronaviruksen tartuttavuusluku on jälleen noussut valtakunnassa yli yhden ja epidemia kiihtyy Suomessa sekä Etelä-Savossa.

sairaanhoitopiirit
Mikkelin keskussairaalan päivystyksen ovet. Ovessa tiedote koronavirukseen liittyen.
Kuvituskuva.Esa Huuhko / Yle

Etelä-Savon kahdesta sairaanhoitopiiristä, Essotesta ja Sosterista, kerrotaan, että koronaviruksen testauksien määrät ovat kasvaneet kuluneella viikolla joka päivä.

Lisäksi puhelinpalveluja ovat ruuhkauttaneet, koska ihmisillä on kysymyksiä koulujen alkuun liittyen.

Essotessa pikanäytteitä on otettu keskiviikkona jo 80 päivässä, ja Sosterissa perinteisiä näytteitä puolestaan 60 päivässä.

– Henkilökunta on nyt äärimmäisen tiukoilla. Tällä hetkellä mietitään sitä, mistä saadaan lisäresursseja näytteenottoon ja vastaanottotoimintaan. Olemme olleet myös Itä-Suomen laboratorion Isslabiin yhteydessä siitä, voisivatko he nostaa kapasiteettia Savonlinnan toimipisteellään, Sosterin perusterveydenhuollon johtava ylilääkäri Veikko Karvanen kuvailee tilannetta.

– Jos näytteenottojen määrä kasvaa, niin sitten on turvauduttava muihin laboratoihin. Keväällä näytteitä meni esimerkiksi THL:n laboratorioon Helsinkiin, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Testausten määrää saatetaan nostaa

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja -hyvinvoinnin laitos THL avasi koronatilannetta Suomessa torstaina aamulla järjestämässään tilaisuudessa.

Testaus- ja jäljityskapasiteettia aiotaan nostaa valtakunnallisesti nykyisestä, jos tautitilanne muuttuu. Tarvittaessa testausten määrä täytyy nostaa valtakunnallisesti 20 000 - 25 000 testiin.

Molemmat sairaanhoitopiirit kertovat, että ainakaan nykyisellään testauksia ei voida enää korottaa vaan työhön tarvitaan lisää resursseja.

Essoten ja Sosterin sairaanhoitopiireistä kiitellään tilaisuuden antia yleisesti ottaen siitä, että viruksen leviäminen otetaan vakavasti.

Näytteiden ottaminen sekä niiden analysointi vievät aikaa, muistutetaan sairaanhoitopiireistä. Myös altistuneiden ja sairastuneiden haastattelut sekä tartuntataudin leviämisen selvittely vaativat resursseja.

Esimerkiksi Essote aikoo avata lähiviikkoina neljä uutta lisänäytteenottopistettä. Seppälä kertoo myös, että näytteenottajia palkataan myös lisää, koska tarve lisäresursseille on kova.

Maskisuositusta harkittu jopa sairaanhoitopiireissä

Valtakunnallisessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös, että testaus- ja jäljityskapasiteettia aiotaan nostaa nykyisestä, mikäli tautitilanne muuttuu.

Kasvomaskeista on tulossa valtakunnallinen suositus, mikäli koronavirustilanne huononee. Maskipakolle ei ole kuitenkaan säädöspohjaa.

Sekä Seppäläja Karvanen kertovat, että molemmissa sairaanhoitopiireissä keskusteltiin alkuviikosta jopa sairaanhoitopiirin oman maskisuosituksen antamista.

Molemmat sairaanhoitopiirit ovat päätyneet odottamaan THL:n omaa maskisuositusta.

Lue myös:

Itä-Savossa alle kymmenen ihmistä altistunut koronavirukselle – Sosteri ottaa yhteyttä altistuneisiin

Etelä-Savossa todettu koronavirustartunta – kyseessä ensimmäinen tapaus sitten toukokuun

Uusi koronatartunta Essoten alueella – virukselle on altistunut useita kymmeniä henkilöitä

Uusimmat koronatiedot Etelä-Savosta: Essoten alueella lauantaina yksi uusi koronatartunta – Essote kieltää yli 50 hengen kokoontumiset, Mikkelissä kouluja kahdeksi viikoksi etäopetukseen koronatilanteen vuoksi

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus