1. yle.fi
  2. Uutiset

Keski-Suomi on valmis vastaamaan STM:n vaatimukseen koronatestien tuntuvasta lisäyksestä: "Kyllä se mahdollista on"

Viime aikoina koronatestit ovat ruuhkautuneet Jyväskylässä pahoin, mutta sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin mukaan tilanne on hallinnassa ja testauskapasiteettia pystytään kasvattamaan.

Koronavirusseulonta
Espoo , 25.3.2020 , Jorvin Sairaala , Päivystys, Drive in Koronatestiin , kyltti
Juha Heikanen / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva on optimistinen sen suhteen, että koronatestikapasiteettia pystytään sairaanhoitopiirin alueella kasvattamaan tarvittaessa tuntuvastikin.

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi torstaina, että päivittäisiä testimääriä pitää valtakunnallisesti kasvattaa nykyisestä 13 000–15 000:sta mahdollisesti jopa 25 000:een.

– Siitä noin 750 testiä kohdentuisi Keski-Suomeen. Se tarkoittaa, että jotain muuta jää tekemättä, mutta kyllä se mahdollista on, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Ruuhkia puretaan

Jyväskylässä testijonot ovat päässeet ruuhkautumaan, kun testeihin tulijoiden määrä on kasvanut nopeasti moninkertaiseksi ja samaan aikaan laboratoriopalveluita tuottavalla Fimlabilla on ollut laitteistonsa kanssa ongelmia.

Näytteenottoon on joutunut jonottamaan jopa kolme päivää, ja toiset kolme päivää on joutunut odottamaan testituloksia. Jonossa on Palonevan tällä haavaa arviolta 300 testiä.

– [Laboratoriopalvelut tuottava] Fimlab on vakuuttanut, että heidän laitteistonsa kapasiteetti riittää. Toinen kysymys on näytteenottajien rekrytointi ja hankkiminen tai jo olemassa olevan henkilökunnan työnkuvan muuttaminen, Paloneva sanoo.

Jyväskylän kaupunki on kaksinkertaistamassa näytteenottajien määrän, kun testejä tekemään rekrytoidaan neljä henkilöä lisää. Laboratoriopalveluita ollaan akuutin jonotilanteen purkamiseksi ostamassa Fimlabin lisäksi myös muualta yksityiseltä sektorilta.

Palonevan mukaan ei saa käydä niin, että testeihin jätetään menemättä, koska jonojen ajatellaan olevan liian pitkät.

– Terveydenhuollolta on otettu löysät pois jo kauan sitten, ja nyt siitä niukkuudesta pitää irrottaa resursseja. Mutta terveydenhuollon vastuu on tietenkin järjestää tilanne niin, että testien kysyntään pystytään vastaamaan, Paloneva sanoo.

Lue seuraavaksi