Kanada myönsi ensimmäiset luvat "taikasienten" sisältämän psilosybiinin käyttöön ahdistuksen hoidossa

Neljä syöpäpotilasta saa kokeilla psilosybiiniä terapian yhteydessä.

psykedeelit
Psilosybiinisieniä muovirasiassa.
Psilosybiiniä sisältäviä sieniä muovirasiassa.Evert-Jan Daniels / EPA

Kanadassa neljä terminaalivaiheen syöpäpotilasta on saanut poikkeusluvat käyttää psilosybiiniä kuolemaan liittyvän ahdistuksen hoitoon terapian yhteydessä, kertovat Kanadan yleisradioyhtiö CBC (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava CTV News (siirryt toiseen palveluun).

Psilosybiini on niin sanottujen taikasienten sisältämä päihdyttävä aine, joka aiheuttaa LSD:n kaltaisia tajunnantilan muutoksia ja aistivääristymiä.

Psilosybiini on ollut Kanadassa laitonta vuodesta 1974 lähtien. Myös Suomessa taikasienet ja psilosybiini ovat laittomia huumausaineita.

CTV:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kanadassa potilaat ovat saaneet luvan käyttää psykedeelisiä aineita terapiassa.

Psykedeelien mahdollisia hyötyjä tutkitaan

Joissakin tutkimuksissa (siirryt toiseen palveluun) on saatu lupaavia tuloksia, joiden mukaan psilosybiini voi helpottaa palliatiivisessa hoidossa olevien syöpäpotilaiden kokemaa kuolemaan liittyvää ahdistusta.

Psilosybiinin vaikutuksia tutkitaan parhaillaan useiden psykiatristen sairauksien hoidossa. Tutkimuksissa selvitetään, sopisiko aine esimerkiksi masennuksen ja ahdistuksen hoitoon.

Luvan saaneet neljä potilasta hakivat poikkeusta psilosybiinin käyttöön TheraPsil-järjestön avustuksella. TheraPsil ajaa psykedeeliavusteisen terapian sallimista Kanadassa.

Järjestö katsoo, että kuolemansairaiden potilaiden tulisi saada kokeilla psykedeeliavusteista hoitoa, jos muista hoitomuodoista ei ole ollut heille apua.

TheraPsil arvioi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että jatkossa monet muutkin potilaat tulevat hakemaan poikkeuslupaa psilosybiinin käyttöön terapiassa.

Lisää aiheesta:

Ensin kannabiksesta tuli vakavasti otettavaa bisnestä, nyt vuorossa ovat psykedeelit – pörssilistautumiset alkoivat jo, mutta voiko sienistä tai LSD:stä olla apua ihmiselle?

Psykedeeleistä etsitään apua mielenterveysongelmiin, mutta Suomessa erikoistumassa vasta yksi lääkäri – "Vanha huumepropaganda elää vahvana"