1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemijärvellä säikähdettiin Sallan radan purkutöitä – Väylä rauhoittelee: Kyse on raidetarvikkeiden kierrätyksestä

Rataosuudelta kerätään tuhansia kiskoankkureita, joita tarvitaan toisella rataosuudella Keski-Suomessa.

raiteet
Kemijärvi-Salla -rataosuus on metsittymässä.
Kemijärvi-Salla -rataosuus on metsittymässä. Anita Ruokamo

Kemijärvi–Salla -radalla tehtävät purkutyöt huolettavat Kemijärvellä. Purkutöiden pelätään olevan merkki rataosuuden lopullisesta sulkemisesta.

Kemijärveläinen valtuutettu ja Lapin liiton liikennetyöryhmän puheenjohtaja Anita Ruokamo on monen muun kulkijan tavoin pannut merkille radanvarren työt ja kummastellut, mistä on kyse.

– Ratayhteyden mahdollinen kehittäminen on mukana jopa maakunnallisissa suunnitelmissa, joten tällaiset purkutyöt herättävät ihmetystä ja huolta, Ruokamo sanoo.

Kunnossapidon aluepäällikkö Teemu Poussu Väylästä vakuuttaa, että kyse ei ole lakkauttamisesta, vaan raidetarvikkeiden kierrättämisestä.

Käyttämättömältä radalta kerätään kiskoankkureita ja ne kierrätetään käytettäväksi Keski-Suomessa, esimerkiksi Saarijärven ja Haapajärven välillä. Kyseisiin raiteisiin sopivia kiinnikkeitä eli kiskot ankkuroivia lukkoja ei enää valmisteta, joten niitä on kierrätettävä. Kiskoankkureita kerätään kesän kuluessa tuhansia kappaleita.

Lisäksi Sallan radalla on poistettu tasoristeyksien kansia autoliikenteen ja kunnossapidon helpottamiseksi. Poussun mukaan tasoristeykset kansineen voidaan tarvittaessa ennallistaa.

Poussun mukaan toimet eivät vaikuta Kemijärvi–Salla -osuuden tulevaisuuteen, sillä rata on joka tapauksessa peruskorjattava, jos se otetaan kaupalliseen liikenteeseen.

Anita Ruokamo on monen muun kemijärveläisen tavoin ihmetellyt, ettei radalla tehtävistä purku- ja muutostöistä ole tullut alueelle minkäänlaista tietoa.

Kunnossapidon aluepäällikkö Teemu Poussu Väylästä ottaa tästä syyt niskoilleen.

– Kyse on minun virheestäni tiedottamisessa. Ilman muuta alueen asukkaiden olisi tullut tarkemmin tietää meidän toimistamme, Poussu pahoittelee.

Käyttämättömältä junaradalta irrotettuja kiskoankkureita.
Tällaisia kiskoankkureita ei enää valmisteta, joten Väylä kierrättää niitä rataosuuksiin, joissa ankkureita tarvitaan. Anita Ruokamo
Lue seuraavaksi