1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. festivaalit

Festareilla on pöytäpaikka jokaiselle sekä satoja käsidesi- ja käsienpesupisteitä – Tommi Mäki: "Asiakkaat kokivat erityisjärjestelyt palvelutason nostona"

Vaasa Festivaaleilla ja Seinäjoen Vauhtiajoilla luvataan noudattaa tarkasti AVIn turvallisuussuosituksia.

Seinäjoen Vauhtiajojen festivaalialue täyttyy pöytäpaikoista. Kuva: Tuomo Mäenpää /Yle

Tämän viikon pohjalaisfestarit ovat yksiä harvoja tapahtumia, mitä koronakesässä järjestetään.

Tapahtumavastaavat Seinäjoen Vauhtiajojen Kalle Keskinen ja Vaasa Festivalin Tommi Mäki ovat molemmat sekä tyytyväisiä siihen, että tapahtumat toteutuvat, että luottavaisia kaiken sujumiseen.

– Kaikessa on noudatettu AVIn ohjeita, ja vähän enemmänkin, sanoo Kalle Keskinen.

Tapahtumien kävijämäärä on rajoitettu 5000:een. Se on vähemmän kuin Seinäjoella tai Vaasassa tavallisesti.

Jokaiselle kävijälle pitää löytyä, ja järjestäjien mukaan löytyy, istumapaikka. Sen lisäksi, että näin on toimittava, pöytäpaikat minimoivat liikkumista alueella.

– Meillä on 5000 terassipaikkaa, jokaiselle oma pöytätaso ja tuoli. Kävijälle se näyttäytyy valtaisana pöytä- ja tuolimerenä, Tommi Mäki sanoo.

– Pöytä ja penkki -settejä on 5000 niin, että asiakas pystyy halutessaan vaikka istumaan koko festivaalin ajan, Kalle Keskinen toteaa.

Mäki laskee, että käsidesipisteitä Vaasassa on noin 500. Jokaiselle pöytäseurueellee oma. Se on viisinkertainen määrä normaaliin kesään.

Seinäjoellakin käsienpesumahdollisuuksiin ja käsidesin saatavuuteen on kiinnitetty huomiota.

Sekä Vaasassa että Seinäjoella asiakas saa kasvomaskin halutessaan maksutta käyttöönsä.

Lue seuraavaksi: Kesän ensimmäisillä festareilla vastuu turvaväleistä jää järjestäjille ja yleisölle – HUS-johtajan mielestä rajoituksia puretaan liian varhain

Festivaalialue on tänä vuonna Lakeudenpuistossa eikä Kirkkokadulla. Kuva: Tuomo Mäenpää /Yle

Liikkumisen minimoimista

Festareiden ero on se, että Vaasa Festivalilla asiakkaiden liikkumista pyritään minimoimaan sillä, että lipulla pääsee kerran sisälle, mutta ei uudelleen. Seinäjoella liikkumista alueelle ja alueelta ei ole rajoitettu.

– Mielestämme se oli huonompi vaihtoehto kuin että joku tulisi katsomaan ensimmäisen ja viimeisen yhtyeen ja kävisi välillä vaikka kotona. Meiltä on aina päässyt kulkemaan, Keskinen sanoo.

– Tämä on selkeä turvallisuustoimenpide, Mäki sanoo.

Seinäjoen Vauhtiajoilla on käytössä valokatalyysipinnoite, jota on suihkutettu pinnoille. Sen tarkoitus on suojata itse itsensä minuutin välein, Keskinen sanoo. Hän uskoo, että osa turvallisuustoimenpiteistä jää pysyviksi myös tulevien vuosien tapahtumissa.

– Uskon, että paluuta [entiseen] ei varmaan hetkeen ole. Turvallisuusrajoituksia, esimerkiksi hygienian osalta, tullaan varmaan pitämään voimassa, Keskinen sanoo.

Tommi Mäki oli järjestämässä jo viikko sitten Turussa Aura fest -festivaaleja. Siellä turvallisuusjärjestelyt olivat samanlaiset kuin nyt Vaasassa.

– Asiakkaat kokivat erityisjärjestelyt palvelutason nostona, Mäki sanoo viitaten esimerkiksi istumapaikkoihin.

Lue seuraavaksi:

Isot kesätapahtumat perutaan heinäkuun loppuun asti – osa pohjalaistapahtumista on tehnyt jo päätöksen siirrosta ensi vuoteen

Katso täältä tuoreimmat korona-aiheiset uutiset kotimaakunnastasi

Artikkelia korjattu 7.8. klo 11.47: Aiemmin kerrottiin, että Seinäjoella kasvomaski sisältyy lipun hintaan, Vaasassa maskin saa maksutta. Korjattu muotoon "Sekä Vaasassa että Seinäjoella asiakas saa kasvomaskin halutessaan maksutta käyttöönsä."