Työryhmän esitys: Sodankylä lakkauttaa kaksi kyläkoulua kokonaan ja kaksi osittain

Esityksen mukaan Sodankylän kouluverkossa olisivat jatkossa Tähtikunnan koulu sekä Vuotson ja Järvikylien alakoulut.

Sodankylä
Sodankylän uusi monitoimikeskus / koulu
Havainnekuva uudesta monitoimikeskuksesta, missä Tähtikunnan koulu alkaa toimia vuonna 2022. Esityksen mukaan sinne siirretään kaikki Torvisen ja Vaalajärven koulujen oppilaat sekä Järvikylien ja Vuotson yläkoululaiset.Lukkaroinen Arkkitehdit Oy ja YIT Suomi Oy

Sodankylän kunnan talouden tasapainottamisesitystä valmisteleva työryhmä ehdottaa isoja muutoksia kunnan kouluverkkoon. Työryhmä esittää, että opetus keskitetään keskustaajamaan Tähtikunnan koululle ja kahden kyläkoulun toiminta lakkautetaan.

Esityksen mukaan Sodankylän kouluverkossa olisivat mukana syyslukukauden 2022 alusta alkaen vain Tähtikunnan koulu sekä Vuotson ja Järvikylien alakoulut.

Tähtikunnan kouluun siirtyisivät kaikki Torvisen ja Vaalajärven koulujen oppilaat sekä Järvikylien ja Vuotson koulujen yläkoululaiset, kun keskustaajamaan valmistuu uusi koulurakennus kahden vuoden kuluttua.

Työryhmän mukaan kunnan oppilasmääräennuste ja taloudellinen tilanne edellyttävät kouluverkon tarkastelua. Ennusteen mukaan vuonna 2030 alakoululaisia olisi 27 prosenttia vähemmän kuin tänä vuonna.

Tähtikunnan koulun alakoulun ryhmäkoko olisi esityksen mukaan 20 lasta/opettaja, ja yläkoulun aineenopettajat riittäisivät koko kunnan yläkoulun oppilaille.

Kuntalaisilla mahdollisuus sanoa mielipiteensä

Kouluverkkoa käsitellään sivistyslautakunnan kokouksessa elokuussa, minkä jälkeen se etenee kunnanhallituksen kautta valtuuston käsiteltäväksi talouden tasapainottamisohjelman yhteydessä.

Ennen päätöksentekoa järjestetään kuntalaisille yleiset kuulemistilaisuudet kolmella koululla. Lisäksi kuntalaisilla on mahdollisuus tulla kuulluksi kirjallisesti.

Sodankylän kunta järjestää julkiset kuulemistilaisuudet kuntalaisille seuraavasti.

  • Vuotson koulu tiistaina 18.8. klo 17–20
  • Torvisen koulu keskiviikkona 19.8. klo 17–20
  • Vaalajärven koulu torstaina 20.8. klo 17–20

Kirjalliset lausunnot tulee toimittaa 25.8. klo 14:ään mennessä joko postitse osoitteeseen Jäämerentie 1, 99600 Sodankylä tai sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@sodankyla.fi (siirryt toiseen palveluun). Kaikki kirjalliset lausunnot tulevat päätöksentekijöiden käyttöön.

Budjetti-info pidetään myöhemmin elokuussa

Esitys talouden tasapainottamiseksi tulee päätöksentekoon syyskuussa. Sen tavoitteena on 5,4 miljoonan euron säästöt, mistä kouluverkon osuus on 1,1 miljoonaa euroa.

Kuntalaisille pidetään infotilaisuus talouden tasapainottamisesityksestä maanantaina 24.8. klo 17–20 Sodankylän kunnanvirastossa. Tilaisuus lähetetään myös suorana nettilähetyksenä kunnan kotisivujen kautta.

Esitys talouden tasapainottamiseksi käsitellään kunnanhallituksessa 31. elokuuta ja kunnanvaltuustossa 10. syyskuuta.

Lue lisää

Sodankylän uusi koulu maksaa lähes 20 miljoonaa – rakentaminen alkaa syksyllä

Sodankylä lomauttaa lähes sata työntekijää, ilmoituksia aletaan jakaa jo tänään