Terveysturvallisuuden valvontaa lisätään Torniossa – vielä ei tiedetä, miten tulevat kiristykset vaikuttavat rajanylityksiin

Valvontaa lisätään matkailusta tulleiden tartuntojen takia. Ulkomailta tulleet tartunnat ovat pääosin Ruotsista ja Balkanin maista.

rajavalvonta
Rajatarkastuksia suoritetaan Tornion ja Haaparannan rajalla
Torniossa rajavalvonnasta vastaava Länsi-Suomen merivartiosto ei ole saanut uusia terveysturvallisuuteen liittyviä ohjeita.Antti Ullakko / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan Suomessa aiotaan nostaa testausmääriä ja tiukentaa karanteeniohjeistusta.

Matkailusta tulleiden tartuntojen takia terveysturvallisuuden valvontaa lisätään maa- ja merirajoilla. Helsinki-Vantaan lentoasemalle on jo perustettu terveyspiste. Toimiin aiotaan ryhtyä myös Helsingin ja Turun satamassa.

Maarajalla terveysturvallisuuden lisäämistä mallinnetaan Torniossa.

– Tornio on ehkä se hankalin ja vaikein johtuen siitä, että päivittäinen rajanylitys on melko aktiivista. Se on noussut, mutta edelleenkään se onneksi ei ole normaaliaikojen tasolla. Mutta me tiedämme, että sieltä tulee tartuntoja. Tässä meidän pitää tehdä hyvää yhteistyötä myös rajaviranomaisten kanssa, Varhila sanoo.

Varhilan mukaan tällä hetkellä koronatartuntoja Suomeen tulee pääasiassa Ruotsista ja Balkanin maista.

Viranomaiset tiedottivat suunnitteilla olevista jatkotoimista torstaina aamupäivällä.

Suomessa varaudutaan kolmeen eri skenaarioon eli siihen, että tilanne jatkuu ennallaan tai alkaa syntyä paikallisia tartuntaryppäitä tai koronavirus pääsee etenemään vapaasti, kuten keväällä.

Vielä ei tiedetä, mitä terveysturvallisuuden lisääminen tarkoittaisi Torniossa käytännössä. Torniossa rajavalvonnasta vastaa Länsi-Suomen merivartiosto, joka ei ole saanut uusia ohjeita.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus