Ylen entinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen aloittaa opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtajana

Jääskeläinen on ollut Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston työelämäprofessori vuodesta 2018.

Atte Jääskeläinen
Atte Jääskeläinen.
Atte Jääskeläinen on valittu opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtajan virkaan.Derrick Frilund / Yle

Ylen entinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen on nimitetty opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtajan määräaikaiseen virkasuhteeseen. Hän aloittaa työssä lokakuun alussa. Pesti jatkuun syksyyn 2025.

Hän toimii ministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston päällikkönä. Sen toimialaan kuuluvat yliopisto- ja ammattikorkeakouluopetus, tiede ja tutkimus sekä arkistotoimi.

Jääskeläinen on varatuomari ja oikeustieteiden kandidaatti. Hän on ollut Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston työelämäprofessori vuodesta 2018. Työelämäprofessorin titteli ei perustu akateemiseen pätevyyteen vaan yliopiston arvioon käytännön ansioista.

Kohut johtivat eroon Ylestä

Jääskeläinen erosi Ylen päätoimittajan tehtävästä toukokuussa 2017 useiden kohujen jälkeen. Hän oli talvella 2016–17 Ylen Terrafame-uutisointiin ja silloiseen pääministeriin Juha Sipilään (kesk.) liittyneen kohun keskipisteessä.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi maaliskuussa 2017 langettavan päätöksen Ylelle journalistisen päätösvallan luovuttamisesta Terrafame-uutisoinnissa. JSN katsoi, että pääministeri Sipilän toiminta Yleisradion Terrafame-uutisoinnissa voitiin tulkita painostusyritykseksi. Jääskeläinen kiisti antaneensa ulkopuolisten ohjailla Ylen journalismia.

Toukokuussa 2017 Jääskeläinen viittasi lehtihaastattelussa Ylen mahdollisuuteen jäädä pois JSN:stä, minkä jälkeen hän erosi Ylen päätoimittajan tehtävästä. Ylen mukaan hänellä ei ollut enää edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen.

Jääskeläinen ehti toimia Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana ja vastaavana päätoimittajana noin 10 vuotta. Ennen Yleä hän työskenteli STT:n päätoimittajana ja toimitusjohtajana.