Lasipalatsin aukiolta Helsingin ydinkeskustasta voi nyt hakea mausteita ja naposteltavaa – Syödäänkö uusi taideteos heti?

Helsingin keskustasta löytyy uusi syötävä taideteos, Keidas.

Amos Rex
Keidas-puutarhainstallaatio
Lasipalatsin aukiolle on tuotu syötävä taideteos, joka vihertää syyskuun alkuun. Ellei sitä syödä aikaisemmin.Koptercam / Amos Rex

Lasipalatsin aukiolle on ilmestynyt puisia häkkejä, joista rehottaa erilaisia vihanneksia, yrttejä ja omenapuita. Kyseessä on Amos Rexin uusi teos, Keidas.

Keidas koostuu kahdeksastakymmenestä puukehikosta, joissa kasvaa kolmeakymmentä eri syötävää kasvia. Kehikoista löytyy niin minttua, nuoria omenapuita kuin chilejä ja orvokkejakin. Keitaan on suunnitellut Amos Rexin arkkitehti Asmo Jaaksi.

Kehikoita on kahdeksankymmentä syystä. Amos Rexin omistava Suomen ruotsinkielisen kulttuurin asiaa ajava Föreningen Konstsamfundet -yhdistys juhlii teoksen myötä kahdeksankymppisiään.

Keidas-puutarhainstallaatio.
Kehikoista löytyy muun muassa tomaatteja, mansikoita, persiljaa, salviaa ja laventelia.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Keitaan pariin järjestetään opastettuja kierroksia. Teos suljetaan 6. syyskuuta, jolloin "kaikki kasvit ja rakennusmateriaalit käytetään hyödyksi" taidemuseon tiedotteen mukaan.

Timo Riitamaa, Amos Rexin viestintä- ja markkinointipäällikkö, selittää puhelimessa, mitä hyötykäyttö tarkoittaa.

– Kasveja menee erilaisille järjestöille ja muille. Tarkoitus oli järjestää tilaisuus missä kasveja jaetaan pois, mutta katsotaan miten korona vaikuttaa tilanteeseen. Puukehikkojen osaset annetaan kaupungin työpajojen käyttöön.

Keidas-puutarhainstallaatio.
Viereisten ravintoloiden terassiväki saa uutta tuijoteltavaa Keitaan myötä.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Riitamaata ei ajatus keskellä kaupungin pakokaasuja ja saasteita kasvavista vihanneksista vaivaa.

– Helsingissä huippuravintolat kasvattavat vihanneksia katoilla sijaitsevilla kasvimailla. Kaikkea syötävää ja pölyttäjiä riittää, eli luottoa löytyy.

Jännityselementtejä löytyykin Riitamaan mielestä lähinnä sen puolesta, syövätkö kaupunkilaiset Keitaan saman tien putipuhtaaksi.

– Omenat ovat nyt vielä raakoja, ne ainakin syödään vasta myöhemmin. Saa nähdä, miten kaupunkilaiset vuorovaikuttavat tämän teoksen kanssa, Amos Rexin viestintä- ja markkinointipäällikkö Timo Riitamaa sanoo.