Hyppää sisältöön

Niko Lukkala otti poikien HPV-rokotteen ensimmäisten joukossa – Hämeenlinnassa rokotetaan jo nyt, kaksi perhettä kieltäytynyt

HPV-rokotusrumba tietää kiireistä syksyä koulujen terveydenhoitajille.

 Niko Lukkala otti poikien HPV-rokotteen ensimmäisten joukossa Hämeenlinnassa
Niko Lukkala otti poikien HPV-rokotteen ensimmäisten joukossa Hämeenlinnassa

Koulujen alkaessa myös pojille tarjotaan ensimmäistä kertaa rokotusta syöpää aiheuttavaa papilloomavirusta vastaan.

Tänä vuonna HPV-rokotuksia annetaan 5.–9.-luokkalaisille. Jatkossa pojat saavat ensimmäisen rokoteannoksen kansallisen rokotusohjelman mukaisesti viidennellä luokalla.

Rokotukset tietävät kiireistä syksyä ja talvea osalle kouluista. Rokotuskertoja kun on kahdesta kolmeen, iästä riippuen.

Hämeenlinnassa Nummen yhtenäiskoulussa terveydenhoitaja Mirja Salminen on antanut HPV-rokotteita jo kuukauden ajan oppilaiden terveystarkastusten yhteydessä. Muutoin syksyllä tulisi liiaksi ruuhkaa.

Perheiden suhtautuminen rokotteeseen on ollut myönteinen.

– Tähän mennessä olen melkein 50 perhettä tavannut, ja ainoastaan kaksi perhettä ei ole halunnut antaa lapselleen tätä rokotetta, Salminen kertoo.

Terveydenhoitaja Mirja Salminen on antanut HPV-rokotteita hämeenlinnalaispojille heinäkuusta alkaen. Toistaiseksi kaksi perhettä on kieltätynyt. Kuva: Dani Branthin / Yle

Hämeenlinnalainen Satu Lukkala sopi ajan poikansa Nikon terveystarkastuksesta. 13-vuotias Niko siirtyy Nummen kouluun uutena oppilaana. Päätöksen Nikon rokottamisesta teki äiti.

– Täytyy myöntää, että yksin sen päätin. Ilmoitin pojalle, että kyllä se kannattaa.

– Ei siitä paljon keskustelua käyty, mutta kyllä tämä minulle käy. Suojellaan nyt poikiakin, Niko Lukkala sanoo.

"Luotan siihen, että nämä rokotteet ovat testattuja"

HPV-rokotusta on aiemmin annettu vain tytöille kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden torjumiseksi. Rokotuksilla voidaan kuitenkin vähentää useita muitakin syöpiä, kuten pään ja kaulan alueen, peniksen ja peräaukon syöpiä.

HPV-Rokotus on tärkeää antaa ajoissa, jotta virus ei olisi ehtinyt henkilöön vielä tarttua. Syykin on selvä.

– Sen takia että sukupuolinen kanssakäyminen ei ole vielä alkanut tuossa iässä, terveydenhoitaja Salminen huomauttaa.

Papilloomavirus tarttuu limakalvoilta seksin yhteydessä, mutta myös käsien kautta.

Nuorten rokottaminen maksaa Suomessa noin nelisen miljoonaa euroa. Jos rokotuskattavuus saadaan koululaisten keskuudessa noin 70 prosenttiin, ehkäistäisiin sillä vuosittain jopa 300 syöpätapausta.

Tyttöjen HPV-rokotukset ovat jatkuneet jo kahdeksan vuoden ajan. Siitä tiedetään, että Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla rokotuksiin suhtaudutaan kriittisemmin kuin muualla Suomessa.

Satu Lukkala halusi pojalleen Nikolle HPV-rokotteen. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Myös Lukkalan perheessä riskejä punnittiin.

– Luotan siihen, että nämä rokotteet ovat testattuja. Totta kai rokotteista voi tulla ongelmia, mutta jos saa jonkun viruksen tai jonkin taudin, niin ehkä se on kuiteknin suurempi haitta, Satu Lukkala pohtii.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin klo 23:een asti.