1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Iin iso tuulivoimahanke kasvoi entisestään – Megatuulen 68 voimalan suunnitelmat huolestuttavat muitakin kuin asukkaita

Laajin vaihtoehto ei noudata maakuntakaavaa, ja esimerkiksi Metsähallitus ei pidä sitä toteuttamiskelpoisena.

tuulienergia
Tuulivoimala Kalajoen Mustilansuolla
Megatuulen hankkeessa Iin Yli-Olhavaan tulisi joko 68 tai 48 voimalaa. KuvituskuvaTimo Nykyri / Yle

Megatuuli-yhtiö on tarkentanut Iin Yli-Olhavan tuulivoimasuunnitelmiaan.

Enimmillään alueelle tulisi 68 voimalaa. Suppeammassa vaihtoehdossa tuulimyllyjä olisi 48. Aiemmassa suunnitelmassa voimaloita oli noin 8 vähemmän. Vielä on myös mahdollista, että voimaloita ei rakenneta ollenkaan

Megatuulen voimalahanke on herättänyt vastustusta etenkin alueen asukkaissa, mutta myös Paliskuntain yhdistys kritisoi tehtyjä selvityksiä ja on huolissaan poronhoidon jatkosta. Oijärven paliskunnan alueella on viitisenkymmentä poronomistajaa.

Lisäksi moni muu taho on huolissaan etenkin laajemman suunnitelman vaikutuksista linnustoon, luontoon, maisemaan ja alueen asukkaisiin.

68 voimalan vaihtoehto noudattelee vain osin maakuntakaavassa määriteltyä tuulivoima-aluetta, ja esimerkiksi Metsähallituksen mukaan se ei ole toteuttamiskelpoinen. Maakuntakaava ei kuitenkaan ole sitova, ja sen merkintöjä voidaan tarkentaa hankekohtaisessa kaavoituksessa.

Tuulivoima-asioiden yhteysviranomainen Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuskin pitää 48 voimalan vaihtoehtoa toteuttamiskelpoisempana, ja jos hanke halutaan toteuttaa laajempana niin suunnitelmista tulisi kuitenkin poistaa sijainniltaan määritellyt 14 voimalaa.

Yli-Olhavaan suunnitellaan isoja, 5-10 megawatin, voimaloita, joiden pyyhkäisykorkeus olisi 300 metriä.

Juttua muokattua 7.8. klo 13.46. Artikkeliin lisätty maininta, että ely-keskus kannattaa suppeampaa 48 voimalan vaihtoehtoa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi