Puolassa vietettiin presidentti Dudan virkaanastujaisia – opposition kansanedustajat pukeutuivat sateenkaaren väreihin

Oppositio on ilmoittanut tutkivansa väitteitä vaalivilpistä heinäkuun presidentinvaaleissa.

Puola
Andrzej Duda osallistuu virkaanastujaisiin yhdessä vaimonsa Agata Konrhauser-Dudan kanssa.
Jatkokaudelle päässyt Puolan presidentti Andrzej Duda osallistui virkaanastujaisiin yhdessä vaimonsa Agata Konrhauser-Dudan kanssa.Rafal Guz / EPA

Useat opposition kansanedustajat pukeutuivat torstaina sateenkaaren väreihin Puolan presidentin Andrzej Dudan virkaanastujaisissa. Vasemmistolaista Razem-puoluetta edustavien kansanedustajien mukaan presidentin tulisi ajaa kaikkien ihmisten oikeuksia.

Toiselle kaudelle valittu Duda vastusti kampanjansa aikana näkyvästi LGBT-liikkeen ideologiaa ja vertaisi sitä kommunistiseen aivopesuun.

Dudan vaalivoitto ei tullut helposti, sillä hän päihitti opposition ehdokkaan, Varsovan liberaalipormestarin Rafal Trzaskowskin niukalla 51 prosentin ääniosuudella.

Oppositio on ilmoittanut tutkivansa väitteitä vaalivilpistä. Epäilyksiä on herättänyt esimerkiksi se, että osa ulkomailla asuvista puolalaisista ei olisi onnistunut äänestämään.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) vaalitarkkailijoiden lausunnon mukaan vaaleja sävyttivät vihamielinen kampanjointi ja valtiollisen median puolueellisuus.

Lue lisää:

Puolan oppositio valittaa presidentinvaalituloksesta korkeimpaan oikeuteen

Puola aikeissa erota naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvasta sopimuksesta – mielenosoittaja: tavoitteena on laillistaa kotiväkivalta

”Musta, valkoinen, intiaani, monirotuinen...” – USA:n äänestyskaavakkeet hämmentävät, mutta etnisyydellä on väliä Euroopankin vaaleissa