Ranska kieltää ravintoloiden terassilämmittimet – voisiko sama toteutua Suomessa? Ympäristöministeriö: Kaikki mahdollisuudet käydään läpi

Panimoravintoloitsija Olli Majanen: En kiirehtisi, mutta kyllä myös ravintola-alan pitää kantaa ympäristövastuuta.

Ravintolaterassit
Panimoravintola Bryggeri Helsingin toimitusjohtaja Olli Majanen terassilämmittimien alla, Helsinki, 10.8.2020.
Bryggeri Helsinki -panimoravintolan parisataapaikkainen terassi lämpiää panimon mäskistä tehdyllä biokaasulla, toimitusjohtaja Olli Majanen kertoo.Jari Kovalainen / Yle

Ranskan hallitus aikoo kieltää ravintoloiden ja kahviloiden terassien lämmittimet ensi kevään aikana, kertoo uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun). Kielto on osa Ranskan pyrkimystä vähentää hiilidioksidipäästöjään.

Suomessa Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelma on ilmastopoliittisesti (siirryt toiseen palveluun) Euroopan kunnianhimoisin. Suomesta on tarkoitus tehdä hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä – ja näissä talkoissa myös terassilämmittimet joutuvat syyniin.

Hallituksen ilmastovuosikertomuksessa (siirryt toiseen palveluun) vuodelle 2020 mainitaan rakennusten erillislämmitys yhtenä suurena säästökohteena. Merkittävää on talojen öljylämmityksestä luopuminen, mutta lämmittimiä ne ovat terassilämmittimetkin. Lisäksi mainitaan kulutuksen kasvavien päästöjen suitsiminen. Myös tässä yhteydessä voitaneen aprikoida terassilämmittimiä.

Lämmittimien osuutta päästöihin arvioidaan

– Keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman päivittäminen on käynnissä ja silloin on tarkoitus arvioida lämmittimien määrää, kertoo ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) erityisavustaja Riikka Yliluoma.

Yliluoma sanoo, että Ranskassa terassilämmittimien käyttö on arvatenkin Suomea laajempaa ja lisäksi pitää arvioida, millä lämmittimet toimivat – sähkö on Suomessa jo puhtaampaa, mutta maakaasulämmittimet voivat olla ongelmallisempia.

– Mutta kaikki varmaan käydään läpi. Pienistä puroista syntyy suurempia virtoja.

Ilmastovuosikertomusta eduskunta käsittelee palattuaan kesätauolta. Keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman on määrä valmistua ensi vuoden aikana.

Ranskassa koronaepidemia lykkää kieltoa

Ranskassa asiat tapahtuvat nopeasti. Kielto astuu voimaan keväällä talven väistyttyä. Tarkasta päivämäärästä ole tietoa. Päätöksen lykkääminen keväälle johtuu siitä, että koronapandemian kurittamalle ravintola-alalle halutaan antaa aikaa sopeutua tilanteeseen.

Ihmisiä kahvilassa
Pariisilaisen bistron terassi lämpenee kaasulämmittimellä. Lämmittimet yleistyivät tupakkalain ajettua vuonna 2008 asiakkaat terasseille tupakoimaan kylminäkin aikoina. Nyt Ranska aikoo kieltää lämmittimet.AOP

– Kyseessä on ekologisesti harhautuneiden käytäntöjen lopettaminen, jotka johtavat täysin perusteettomaan energiankulutukseen, Ranskan ympäristöministeri Barbara Pompili perusteli päätöstä Ranskan televisiossa France24:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Samassa säästöpäätöksessä kielletään myös yleisölle avointen ja ilmastoitujen tilojen ovien pitäminen auki kesäisin pitkin päivää energian tuhlailuna.

Ministeri Pompilin mukaan on väärin, että liikkeet "ilmastoivat katuja" kesäisin vain, jotta asiakkaiden ei tarvitsisi itse aukoa ovia.

– Myöskään terasseja ei pidä lämmittää talvisin, jotta asiakkaat voivat nauttia kahvinsa lämpimässä, Pompili sanoi.

Ranskassa Rennesin kaupunki luopui ensimmäisenä terassilämmittimistä tämän vuoden alusta. Muut kaupungit eivät ole vielä seuranneet sen esimerkkiä.

Energiansäästöjärjestö Negawatt on laskenut, että marraskuusta maaliskuuhun kaasulla lämmitetty 75-neliöinen terassi tuottaa yhtä paljon hiilidioksidia kuin kuluisi autokyydillä kolmesti maapallon ympäri.

Ranskassa avioidaan olevan noin 12 500 lämmitettyä terassia.

MaRa: Aikamoista mikromanagerointia

Suomessa lämmitettyjen ravintola- ja kahvilaterassien määrä ei ole tarkalleen tiedossa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran mukaan Suomessa on tällä hetkellä anniskelulupia voimassa 9 596 kappaletta. Niissä on 6 640 ravintolaa, joiden osastoista löytyy ulkoalue. Lämmittimistä ei ole lukua.

Timo Lappi
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kiinnittäisi terassien päästöjen sijaan huomion ulkomaanmatkailun päästöihin.Jarkko Riikonen / Yle

Suomen ravintola-alan etujärjestön Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi ei pidä Ranskan linjausta hyvänä.

Suomeen hän ei pidä kieltoa sopivana kovin erilaisen maantieteen ja terassien huomattavasti pienemmän määrän takia.

– Suomessa ilmasto-olot ovat huomattavasti Ranskaa karummat ja meillä terassilämmittimillä on tärkeä osa siinä, että kautta voidaan jatkaa. Suomessa ilmat ovat huomattavan kylmiä. Myös ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta tämä tuntuu kovin pieneltä toimelta, Lappi sanoo.

Terassilämmityksen sijaan Lappi kiinnittäisi huomiota matkustamiseen. Suomalaiset ovat korona-ajan ulkopuolella Euroopan innokkaimpia ulkomaanmatkailijoita (siirryt toiseen palveluun) osittain oman maan korkean hintatason takia.

Lapin mukaan puhutaan aivan eri suuruisista päästöistä, kun matkataan lentäen Thaimaahan tai lautalla Baltian maihin verrattuna vaikka automatkaan Kuhmoon. Näiden päästöjen tasaamiseen matkailuala haluaisi Lapin mielestä tarttua.

– Nämä ovat isoja juttuja. Puhutaan valtavista määristä hiilidioksipäästöjä. Jos puhutaan terassilämmittimistä, niin ollaan aikamoisessa mikromanageroinnissa.

Panimoravintoloitsija: Vihreä teknologia kannattaa ottaa huomioon

Helsinkiläisessä panimoravintola Bryggeri Helsingissä parisataapaikkainen terassi lämpiää kuuden suuren sädettimen voimalla. Bryggeri Helsingin ravintoloitsija ja toimitusjohtaja Olli Majanen ei kuitenkaan täysin tyrmää terassilämmittimiin kohdistuvaa päästöpohdintaa.

Panimoravintola Bryggeri Helsingin toimitusjohtaja Olli Majanen, Helsinki, 10.8.2020.
Panimoravintola Bryggeri Helsingin toimitusjohtajan Olli Majasen mukaan myös ravintola-alan pitää ymmärtää ympäristövastuunsa.Jari Kovalainen / Yle

– Se on totta, että pienistä teoista kaikki syntyy, Majanen sanoo ja jatkaa, että myös ravintola-alan pitää kantaa ympäristöstä vastuuta.

Majanen kertoo, että jo pitkään hänen panimoravintolansa terassilämmittimet ovat lämminneet kotimaisella biokaasulla (siirryt toiseen palveluun), joka saadaan mädättämällä panimon mäskit biokaasulaitoksella. Koska myös panimon keittoastiat ja keittiön liedet toimivat myös biokaasulla, 50 tonnin vuotuinen mäskierä ei ihan riitä, ja loput joudutaan ostamaan. Perusidea on kuitenkin puhdasta kiertotaloutta.

– Jos käytät vihreämpää energiaa, terassilämmittimien käyttö voisi olla sallitumpaa. Tässä voisi olla jonkinlaista harkintaa.

Yleisellä tasolla Majanen arvelee, että Suomella on vielä matkaa Ranskan terassipäästöihin.

– Suomessa on varmaan muitakin päästökohteita kuin terassi, joten en tätä kiirehtisi.

Koska Suomi sijaitsee Pohjolan perukoilla, voi terassikauden pidentäminen lämmittimillä olla taloudellisesti merkittävääkin. Majanen ei kuitenkaan usko, että lämmittämisen rajoittaminen ketään kaataisi.

– Mutta ei kukaan myöskään toivota tervetulleeksi sellaista, jolla toimeentuloa vaikeutetaan, Majanen sanoo.

Hän muistuttaa, että palveluala tuo työpaikkoja ja verotuloa, joka pitäisi myös ottaa huomioon rajoituksia arvioitaessa.

– Teknologia myös kehittyy koko ajan ja tuottaa puhtaampia ratkaisuja. Ja sehän on vain hyvä asia, Majanen pohtiii tulevaisuuden lämmityskeinoja.

Panimoravintola Bryggeri Helsingin toimitusjohtaja Olli Majanen terassilämmittimien alla, Helsinki, 10.8.2020.
Bryggeri Helsingin toimitusjohtaja Olli Majanen uskoo, että teknologia tuottaa yhä puhtaampia tapoja lämmittää terasseja.Jari Kovalainen / Yle

Onko terassilämmittimet syytä kieltää, vai onko se lillukanvarsiin puuttumista? Voit keskustella aiheesta 12.8. klo 23:een asti.

Lue myös:

EU-komissio julkisti jättimäisen ilmastopaketin – Yli tuhat miljardia euroa hiilestä luopumiseen ja ympäristöteknologiaan lähivuosina

Suomi asetti itselleen huippukovan ilmastotavoitteen – miten hallitus onnistuu lunastamaan lupauksensa? 5 kysymystä ja vastausta