Siirtotyöläisten itsemurhat järkyttävät Singaporessa – korona iski pahiten ulkomaalaisiin, jotka suljettiin ahtaisiin asuntoloihin kuukausiksi

Korona on kurittanut erityisesti vauraan Singaporen matalapalkkaisia siirtotyöläisiä.

siirtotyöläiset
Siirtotyöläisiä asuintalonsa luhtikäytävällä Singaporessa.
Singaporessa korona on levinnyt erityisesti siirtolaisten asuntoloissa. Osassa taloja eristykset ovat jatkuneet jo neljä kuukautta. How Hwee Young / EPA

Siirtotyöläisten itsemurhat ja niiden yritykset ovat viime aikoina herättäneet huolta Singaporessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tapauksia on ollut useampia lyhyen ajan sisällä ja niitä on käsitelty paikallisissa (siirryt toiseen palveluun)medioissa. Itsetuhoisten ajatusten syiksi arvellaan liian pitkään kestäneitä koronaeristyksiä ja pandemian mukanaan tuomaa taloudellista epävarmuutta.

Reutersin mukaan itsetuhoisia siirtotyöläisiä on jouduttu jopa pidättämään heidän mielenterveyteensä vedoten.

Eristyksissä huhtikuusta lähtien

Singaporessa on hieman yli 54 000 varmennettua koronatartuntaa. Suurin osa tapauksista on todettu nimenomaan siirtotyöläisten ahtaissa asuinrakennuksissa, joissa asuu 300 000 siirtotyöläistä Intiasta, Bangladeshista ja Kiinasta.

Singapore eristi tuhannet eteläaasialaiset siirtotyöläiset asuintaloihinsa huhtikuussa, kun koronavirus alkoi levitä vauhdilla työntekijöiden keskuudessa.

Lue lisää: Singaporen siirtotyöläisten raju koronapiikki paljasti vauraan valtion kahtiajaon – kaupunkivaltio pitää vaalit poikkeusoloissa

Tartuntaryppään puhkeaminen oli takaisku SIngaporelle, joka oli ehtinyt niittää kansainvälistä mainetta hyvästä koronatilanteestaan johtuen.

Osa huhtikuussa eristetyistä asuintaloista on yhä karanteenitoimien alla. Myös niiden siirtotyöläisten liikkumista on rajoitettu, jotka eivät todistetusti kanna virusta.

– Moni työntekijöistä sanoo, että henkinen ahdistus on tällä hetkellä paljon vakavampi ongelma kuin itse virus, siirtolaisten oikeuksia puolustavan Transient Workers Count Too -järjestön johtaja Deborah Fordyce sanoo Reutersille.

Koronarajoitusten purkaminen jatkuu

Ulkomaalaiset työntekijät muodostavat jopa 38 prosenttia vauraan Singaporen työvoimasta, kirjoittaa Bloomberg. (siirryt toiseen palveluun)

Singaporen työministeriö on kertonut tarkkailevansa siirtotyöläisten tilannetta ja luvannut lisätä siirtotyöläisille suunnattuja, mielenterveyteen liittyviä palveluja.

Vaikka siirtotyöläisten itsemurhat ovat olleet paljon esillä Singaporessa, ministeriö ei kertomansa mukaan ole havainnut (siirryt toiseen palveluun) piikkiä tilastoissa viime vuoteen verrattuna.

Viime kuukausien aikana Singaporen viranomaiset ovat tehneet ahkerasti koronatestejä asuntoloissa asuville siirtolaisille. Reutersin mukaan eristettyjen asuintalojen koronarajoituksia aletaan purkaa perjantaina. Eristykset jatkuvat vain niissä taloissa, joiden asukkaat ovat karanteenissa.

Bloomberg kirjoittaa, että 90 prosenttia eristyksissä olleista siirtotyöläisistä pääsisi takaisin töihin kuun loppuun mennessä.

Siirtotyöläisten tilanne on vaikea kaikkialla maailmassa

Matalapalkkaisten siirtotyöläisten tilanne on ollut haastava jo ennen koronapandemiaa.

Lue lisää: Ympäripyöreitä päiviä ja 180 euron palkka – Korona lopetti kokin työt, ja nyt siirtotyöläisen suurperheellä Nepalissa ei ole mitään tuloja

Usein siirtotyöläiset tekevät töitä esimerkiksi rakennustyömailla, tehtaissa tai palvelualalla. Iso osa siirtotyöläisistä tulee köyhistä oloista ja lähettää työssään ansaitsemansa rahat perheelleen kotimaahansa.

Moni velkaantuu jo siirtotyöläiseksi lähtiessään, sillä lentoliput työkohteeseen ja muut järjestelyt voivat jäädä työntekijän maksettaviksi. Siirtotyöläinen on usein riippuvainen työnantajastaan, mikä lisää hyväksikäytön riskiä.

Siirtotyöläiset asuvat usein niin, että samassa huoneessa voi nukkua useita, jopa kymmeniä työntekijöitä. Elinolosuhteet ovat otollisia koronan kaltaisten tautien leviämiselle.

Lähteet: Reuters