Lounaan liigajoukkueet valmistautuvat kiekkokauteen poikkeuksellisen epävarmoissa tunnelmissa – iskukyky testataan Pitsiturnauksessa

Jääkiekon Liigan on määrä alkaa lokakuun alussa. Kauden yllä roikkuu kuitenkin hyvin tummia pilviä koronatilanteesta johtuen.

jääkiekko
Kaapo Kähkönen, Lukko-Ässät.
Rakkaat veriviholliset Lukko ja Ässät kohtaavat jälleen Rauman pitsiturnauksessa. Arkistokuva.Jaakko Stenroos/All Over Press

Korona päätti liigakauden 2019–20 ennen aikojaan. Pelit olivat ohi jo maaliskuun lopussa. Pudotuspelejä ei pelattu eikä mitaleja jaettu.

Lounais-Suomen liigajoukkueet jättivät leikin kesken hyvin erilaisissa tilanteissa. TPS:n kausi näytti olevan ohi jo paljon ennen koronaa, mutta turkulaiset saivat kehitettyä runkosarjan lopussa ansiokkaan loppukirin. Porin Ässät selviytyi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle ja historiallisessa vireessä seilannut Rauman Lukko sijoittui lopulta toiseksi.

Tulevaan kauteen Lukko on pyrkinyt pitämään hönkää yllä. Kovia lähtijöitä, kuten pistepörssin voittajaa Justin Danforthia, on paikattu Anrei Hakulisen kaltaisilla valmiilla huipuilla. Tepsissä merkillepantavaa on ulkomaalaispelaajien runsas määrä.

Ässien toimistolla on noudatettu jokseenkin maltillista linjaa pelaajahankinnoissa.

Taloudellinen ennakointi vaikeaa

Porin Ässät joutuu luovimaan tarkan talouslinjan kanssa jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa. Edes kauden suunnitelman mukaisesta aloittamisesta ei ole takeita, joten riskit on minimoitava.

– Maltillinen ja tarkkaileva linja on ainoa vaihtoehto tällä hetkellä. On selvää, ettei meidän talous kestä riskejä, sanoo Porin Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen.

Toimitusjohtajan suurin huoli on ennustettavuus. Porin Ässien varainhankintaa on perinteisesti tehty muun muassa jäähallissa järjestettävillä tapahtumilla. Poikkeuksellinen vuosi on tuonut epävarmuustekijöitä myös tapahtumatuotantoon.

– Esimerkiksi kaksi isoa tapahtumaa on jo muokannut tilaisuuttaan meidän ansainnan kannalta epäedullisempaan suuntaan.

Lehtinen ymmärtää yritysten huolen isojen tilaisuuksien järjestämisestä. Varovaisuus on tällä hetkellä yhteinen nimittäjä läpi yhteiskunnan.

On selvää, ettei meidän talous kestä riskejä.

Mikael Lehtinen

– Isot yritykset joutuvat miettimään, uskaltavatko he laittaa satoja ihmisiä samaan tilaan. Toki jäähalli on mitä oivallisin vaihtoehto tällä hetkellä siihen.

Iso iltajuhla kasvomaskit päällä on joka tapauksessa harvalle houkutteleva vaihtoehto. Jos päätuote eli liigapelit ovat seisakissa, on myynnin tekeminen Porin Ässille hankalaa.

Historiallisen pitkä omatoimijakso

Huolenaiheet saattavat keventyä jääntasolle tullessa, mutta myös pelaajat ovat mietteliäitä kauden alla. Pelätty "toinen aalto" on pukukoppikeskusteluiden kuuma aihe tällä hetkellä.

– Kyllä me olemme mahdollisesta toisesta aallosta huolissamme. Toivottavasti saadaan kausi käyntiin, mutta aika paljon on epätietoisuutta tällä hetkellä, sanoo Rauman Lukon hyökkääjä Toni Koivisto.

Kypsään 37 vuoden ikään ehtinyt laitahyökkääjä pelasi Liigaa jo viime vuosituhannen puolella. Pitkän uran varrella koronavuosi on ollut kuitenkin eriskummallinen kokemus.

– Meillä oli täysin omatoiminen kevät ja kesä. Se oli kieltämättä hyvin poikkeuksellista.

Kokeneemmalle perheelliselle miehelle omatoimijaksossa oli kuitenkin myös mukavia puolia.

– Rakensin kotiin salin, jossa treenasin koko kevään ja kesän. Sain olla paljon kotona ja lasten kanssa. Se teki hyvää.

Vikkeläkinttuiselle konkarille pitkä omatoiminen treenikausi saattaa tuoda lisävirtaa syksyn peleihin. Jos pelit ylipäätään syksyllä alkavat.

Lukko yrittää löytää kevään vireen

Rauman Lukko vaikutti lähestulkoon voittamattomalta keväällä. Joukkue nousi lopulta toiseksi ja odotukset pudotuspelimenestyksestä kohosivat Raumalla korkealle. Toni Koivisto ei jaksa murehtia asiaa, jolle ei voi mitään.

– Totta kai aluksi harmitti, kun pelit loppuivat kuin seinään. Aika pian alettiin kuitenkin suunnata katseita kohti uusia haasteita. Oli ehdottomasti oikea päätös lopettaa kausi kesken.

Toivottavasti saadaan kausi käyntiin, mutta aika paljon on epätietoisuutta tällä hetkellä.

Toni Koivisto

Lukko yrittää pelillisesti jatkaa siitä, mihin keväällä jäi. Totuttuun tapaan pelaajistossa on tapahtunut jonkin verran vaihtuvuutta.

– Ensivaikutelma uusista pelaajista ja joukkueesta on erinomaisen hyvä. Tekemistä tietenkin tässä vaiheessa vielä riittää. Pitkä matka on edessä, jos mielimme voittaa jotain, Koivisto toteaa.

Raimo Helminen aloittaa ensimmäisen kautensa päävalmentajana

Lounais-Suomen alueen jääkiekkoskenen mielenkiintoisin uusi nimi löytyy Turun Palloseuran miehistöstä. Penkin takana aloittaa ensimmäisen päävalmentajakautensa kansallinen jääkiekkoikoni Raimo Helminen.

Pelaajana huikean uran tehnyt manselainen ei ole muuttanut vaatimattomuuteen nojaavaa tyyliään valmentajanakaan.

– Vaikea sanoa vielä mitään joukkueen iskukyvystä, mutta Pitsiturnauksessa saadaan vähän osviittaa.

Päävalmentajan näkökulmasta pitkä omatoiminen kesäjakso on haasteellinen. Helminen on saanut joukkueen käsiinsä vasta vähän aikaa sitten.

– Ja nyt sitten taas olemme pitkän pätkän yhdessä ennen kauden alkua. Kyllä tässä suunnittelemista on, että miten tämän tulevan kaksi kuukautta rakentaa. Harjoitusten rytmittämistä pitää miettiä tarkasti.

Vaikea sanoa vielä mitään joukkueen iskukyvystä, mutta Pitsiturnauksessa saadaan vähän osviittaa.

Raimo Helminen

Legenda ei halua puida uumoiltua epidemian pahentumista. Hän kuitenkin korostaa, että pelaajat pyrkivät tekemään kaiken mahdollisimman vastuullisesti.

– Ollaan tyylikkäästi ja normien mukaan.