1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Beirut

Pankki jäädytti Beirutin sataman päälliköiden tilit – Kyproksella poliisi kuulusteli miestä, jonka epäillään hylänneen kemikaalilastin Libanoniin

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kokoaa voimia avun järjestämiseksi.

Beirutin satamassa tapahtunut räjähdys tuhosi siilon. Kuva: Anwar Amro / AFP

Libanonin keskuspankki on jäädyttänyt Beirutin satamassa työskennelleiden korkea-arvoisten henkilöiden tilejä tiistai-iltaisen räjähdyskatastrofin vuoksi.

Uutiskanava Al-Arabiyan (siirryt toiseen palveluun) mukaan jäädytys koskee kaikkia satamapäällikkö Hassan Koraytemin ja tullipäällikkö Badri Daherin ja heidän kollegoidensa tilejä.

Sekä Koraytem että Daher ovat kertoneet, että satamassa säilytetystä räjähdysalttiista materiaalista oli käyty kirjeenvaihtoa oikeuslaitoksen kanssa vuosien ajan.

Libanonin pääkaupungin satama-alueella tiistai-iltana tapahtuneissa räjähdyksissä kuoli ainakin 135 ihmistä. Kymmenet ovat yhtä kateissa. Räjähdys tuhosi kaupunkia laajasti ja tuhannet ihmiset loukkaantuivat valtavan paineaallon seurauksena.

Uutistoimisto AFP:n mukaan 16 sataman henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä on pidätetty tapaukseen liittyen.

Tämä Beirutin räjähdyksestä tiedetään nyt: Uhreja 154, poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajiin, Macron vaatii Libanonin hallinnolta muutoksia

Macron sanoi jakavansa beirutilaisten "terveen vihan"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron matkusti torstaina Beirutiin. Libanon oli ennen itsenäistymistään runsaat 20 vuotta Ranskan hallinnassa Kansainliiton mandaattialueena.

Macronia vastassa olivat vihaiset beirutilaiset, jotka kertoivat olevansa kyllästyneitä maan korruptoituneeseen johtoon. Macron kertoi jakavansa beirutilaisten "terveen vihan".

Emmmanuel Macron vierailee Beirutissa torstaina. Kuva: AFP

Macron on ilmoittanut haluavansa koordinoida kansainvälisiä apulähetyksiä Beirutiin. Torstai-iltana hän ilmoitti, että kokous kansainvälisestä avusta pidetään lähipäivinä.

Macron lupasi kanavoida avun niin, että se saavuttaa suoraan ihmiset ja avustusjärjestöt eikä päädy korruptoituneisiin käsiin.

Macron sanoi myös, että Libanonin keskuspankkiin pitää tehdä tilintarkastus ja maan korruptoitunutta järjestelmää täytyy muutenkin uudistaa.

– Jos keskuspankkiin ei tehdä tilintarkastusta, muutamassa kuukaudessa maahan ei virtaa enää tuontitavaraa ja syntyy polttoaine- ja ruokapula, Macron sanoi toimittajille Beirutissa.

Libanon oli syvässä finanssikriisissä jo ennen räjähdyksiä.

Lue lisää tästä jutusta: Helpon rahan juhlat ohi "Lähi-idän Sveitsissä" – arabimaailman pankkiirivaltio Libanon päätti jättää velkansa maksamatta

Kyproksella kuulusteltiin venäläistä liikemiestä

Räjähdykseen johtaneet yksityiskohdat ovat yhä epäselviä. Se tiedetään kuitenkin, että satamassa räjähti varasto, jossa säilytettiin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia.

Räjähdykselle herkkää ainetta säilytettiin satamassa vuodesta 2013 lähtien ilman asianmukaisia turvatoimia. Päättäjät olivat jo vuosien ajan tienneet aineen aiheuttamasta vaarasta.

Aine takavarikoitiin satamaan venäläisomisteisesta Rhosus-rahtilaivasta, jonka omistaja hylkäsi Beirutin satamaan. Kyproksen poliisi on torstaina kuulustellut henkilöä, joka mahdollisesti on lastin alkuperäinen omistaja.

Kyproksen poliisi oli saanut pyynnön miehen etsimiseksi Beirutista. Poliisi ei ole kertonut lisätietoja henkilön kanssa käydyistä keskusteluista. Miestä ei ole pidätetty.

Macron ja Libanonin oppositio ovat vaatineet, että tapauksesta järjestetään kansainvälinen ja läpinäkyvä tutkinta.

Juttua korjattu 7.8. klo 1340: Libanon ei ollut Ranskan siirtomaa, vaan Ranskan hallinnassa ollut Kansainliiton mandaattialue.

Lisää aiheesta:

Beirutin räjähdys osui erityisen hankalaan aikaan – muun muassa koronapandemia ja viljavarastojen tuhoutuminen rokottavat Libanonia

Suomalainen Cecilia Pellosniemi loukkaantui Beirutin räjähdyksissä – "Päästäni oli lähtenyt pala"

Beirutin räjähdyksien voima oli verrattavissa maanjäristykseen – jopa 100 kuollut ja tuhansia loukkaantunut, Suomen suurlähetystö kärsinyt pahoin

Suomalainen Taavi Sundell istui perheineen olohuoneessa, kun Beirutissa räjähti – "Melkein kaikki ikkunat pamahtivat sisään"

Ulkoministeri Haavisto: Tilanne Libanonissa hyvin vakava – Suomi osallistuu jälleenrakentamiseen ja avustustyöhön

Beirutissa räjähtänyttä ainetta käyttävät maatalous, rakennusteollisuus ja kapinallisryhmätkin – taustalla myös monissa teollisuusräjähdyksissä

Beirutin räjähdys sattui lähellä kaupunkia ruuhka-aikaan – Suomen suurlähetystön entinen työntekijä uskoo tuhojen olevan kaupungissa massiiviset

Israel tarjoaa humanitaarista apua Libanonille Beirutin räjähdyksen jälkeen, vaikka maat ovat teknisesti sodassa keskenään