Twitter ja Facebook kitkevät vaalivaikuttamista uusilla merkinnöillä ja sulkemalla valetilejä

Twitter seuraa Facebookin esimerkkiä ja merkitsee näkyvästi tilit, jotka ovat valtiollisen median omistuksessa.

sosiaalinen media
Twitterin logo älypuhelimen ruudulla.
Twitter suunnittelee myös merkintää, joka todistaa hallituksen tai hallinnon henkilöiden tilien oikeellisuuden.Olivier Douliery / AFP

Yhdysvalloissa sosiaalisen median jätit Twitter ja Facebook kertoivat torstaina uusista toimista, joilla ne pyrkivät kitkemään ulkopuolista vaalivaikuttamista marraskuun presidentinvaaleja odottavassa maassa.

Twitter julkisti ottavansa käyttöön näkyvän merkinnän sellaisille tileille, jotka ovat valtiollisen median omistuksessa tai niihin kytköksissä. Valtiollista poliittista agendaa edistävien tilien jakamaa sisältöä karsitaan myös suositeltujen sisältöjen yhteydestä.

Myös Facebook teki aiemmin tänä vuonna vastaavanlaisen ratkaisun merkitä valtiolliset uutislähteet.

Twitterin tiedotteen mukaan uuden linjauksen jalkoihin ovat jäämässä esimerkiksi Venäjällä toimivat mediat Sputnik ja RT sekä Kiinan Xinhua.

– Toisin kuin riippumaton media, valtiollinen media käyttää uutisointiaan jatkuvasti poliittisen agendan levittämiseen, Twitter kertoo tiedotteessaan.

Twitter kuitenkin tarkentaa, että ratkaisu ei koske valtion rahoittamaa mediaa, jolla on itsenäinen päätösvalta toimituksellisesta sisällöstä.

Twitter suunnittelee myös ottavansa käyttöön merkinnän, joka todistaa hallituksen tai hallinnon merkittävien henkilöiden tilien oikeellisuuden.

Facebook poisti roppakaupalla valetilejä

Facebook kertoi poistaneensa Romaniasta käsin käytettyjä tilejä, jotka julkaisivat valheellista sisältöä liittyen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Tilit esittivät olevansa Yhdysvaltain kansalaisten tilejä, jotka tukivat Donald Trumpia.

Tilien muodostama verkoston julkaisut käsittelivät marraskuun presidentinvaaleja ja muun muassa myös äärioikeistolaista QAnon-organisaatiota, joka on yhdistetty salaliittoteorioihin, Facebook kertoo.

Lue myös: Twitter sulkee salaliittoteorioita levittäviä QAnon-tilejä – hurjia väitteitä USA:n eliitin saatananpalvonnasta, pedofiliasta ja juonista Trumpia vastaan

Facebookin mukaan verkoston tileillä oli noin 1 600 seuraajaa, mutta sen Instagram-tileillä oli noin 7 200 seuraajaa yhdellä tai useammalla tilillä.

Facebookin turvallisuuspäällikkö Nathaniel Gleicher kertoo, että Facebook on poistanut 35 tiliä, kolme sivua ja 88 Instagram-tiliä osana kamppailuansa järjestäytynyttä valheellista toimintaa vastaan.

– Tämä hämärtää rajaa terveen julkisen keskustelun ja manipulaation välillä, Gleicher kommentoi verkostoa.

Aiheesta lisää:

Facebook poisti presidentti Trumpin julkaiseman videon – "Sisältää vääriä väittämiä"

Twitter poisti Trumpin jakaman koronavideon – presidentti ei tiedä miksi

Twitter poisti yli 170 000 Kiina-mielistä tiliä – levittivät harhaanjohtavia viestejä muun muassa koronaviruksesta

Snapchat ei enää suosittele Trumpin julkaisuja, Twitterissä hakusanalla “rasisti” saa kärkitulokseksi Trumpin tilin

Facebookin työntekijät suuttuivat työnantajansa haluttomuuteen puuttua Trumpin kirjoituksiin: sadat jättivät työnteon tänään väliin

Lähteet: AFP, Reuters