Koululaisille etsitään vapaaehtoisia läksykummeja Kaakkois-Suomessa – tarkoituksena edistää lasten luku- ja kielitaitoa

Läksykummitoiminnalla halutaan varmistaa lasten yhdenvertainen mahdollisuus saada apua ja tukea koulunkäyntiin perheoloista riippumatta.

koululaiset
lapsi tekee kotitehtäviä läppärillä
Läksykummit ja koululaiset pitävät yhteyttä pääosin puhelimen ja tietokoneen avulla. Kuvituskuva.Mikko Ahmajärvi / Yle

Peruskouluikäisille lapsille etsitään vapaaehtoisia läksykummeja Kaakkois-Suomessa.

Idea läksykummitoiminnasta syntyi viime keväänä, kun oppilaat olivat koronatilanteen takia etäkoulussa. Mannerheimin lastensuojeluliitto ryhtyi pohtimaan keinoja lasten ja perheiden auttamiseen ja tukemiseen poikkeuksellisessa tilanteessa.

Läksykummitoiminta polkaistiin käyntiin toukokuussa. Tähän mennessä MLL:n kautta toisensa ovat löytäneet neljä alakoululaista ja neljä läksykummia.

Vapaaehtoiset läksykummit voivat tehdä lasten kanssa esimerkiksi koulutehtäviä, vaihtaa kuulumisia ja lukea kirjoja. Tavoitteena on edistää lapsen luku- ja kielitaitoa, ylläpitää koulumotivaatiota sekä tarjota seuraa yksinäisille lapsille.

Läksykummitoiminnalla halutaan varmistaa lasten yhdenvertainen mahdollisuus saada apua ja tukea koulunkäyntiin perheoloista riippumatta.

– Erityisesti maahanmuuttajataustaiset lapset voivat olla enemmän tuen tarpeessa, koska vanhemmilla saattaa olla haasteita suomen kielen kanssa, tai heillä ei ole välttämättä tietoteknistä osaamista. Silloin läksykummista on suuri apu sekä lapselle että perheelle, koordinaattori Henna Karhu MLL:n Kaakkois-Suomen piiristä sanoo.

Yhteydenpitoa etänä

Läksykummin ja lapsen tapaamiset järjestetään pääosin etäyhteyden eli puhelimen tai tietokoneen avulla, joten läksykummiksi voi ryhtyä helposti myös toisessa kunnassa asuvalle koululaiselle. Halutessaan lapsi ja läksykummi voivat tavata myös kasvokkain, ja käydä yhdessä esimerkiksi kirjastossa tai puistossa.

MLL järjestää vapaaehtoisille läksykummeille elokuussa kaksi videokoulutusta, jossa vapaaehtoiset perehdytetään toimintaan.

Tällä hetkellä omaa läksykummia vailla on Kaakkois-Suomessa neljä lasta.

– Uskon kyllä, että löydämme tarpeeksi vapaaehtoisia aikuisia. Lasten ja perheiden auttaminen on monelle todella tärkeä asia, Henna Karhu sanoo.