1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hattula

Hattula ei perusta valiokuntaa tutkimaan kunnanhallituksen epäluottamusta – hallituksen puheenjohtaja esityksestä: "Tässä on tällaisia heittoja, jotka ei perustu tosiasioihin"

Kunnanvaltuusto päätti äänin 11–22, että valiokuntaa ei perusteta.

Hattulassa syksyn valtuustokausi on alkanut värikkäissä merkeissä. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Hattulan kunta ei perusta tilapäistä valiokuntaa, jonka tarkoituksena olisi ollut selvittää kunnanhallituksen luottamusta. Kunnanvaltuusto käsitteli asiaa kokouksessaan torstaina 6. elokuuta. Valtuusto päätyi ratkaisuun äänin 11–22.

Valiokunnan perustamista käsiteltiin, koska kymmenen Hattulan valtuutettua allekirjoitti kesäkuussa esityksen, jossa vaadittiin kunnanhallituksen erottamista epäluottamuksen vuoksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) mielestä jonkinlainen kahtiajakautuminen tapahtui jo edellisellä valtuustokaudella.

– Silloin suunniteltiin noin 7 miljoonan euron kouluinvestointeja. Edellinen hallitus vei sitten läpi noin 13,5 miljoonan euron kouluinvestoinnin. Siitä jollakin tavalla aktivoiduttiin, että kunnan talous ei kestä tällaista taloudenpitoa.

– Tämän valtuustokauden alkaessa sama meno oli jatkumassa. Siellä oli varsin reippaita budjetin ylityksiä ja aika huoletonta rahankäyttöä.

Puotilan mukaan tämän kauden hallituskokoonpanolla esitettiin, että tilanteen on muututtava tai edessä olisi organisaatiomuutos.

– Ehkä vanha hallitus alkoi sitten sieltä historiasta puolustelemaan tekemisiään ja nyt ollaan sitten tässä.

Epäluottamusesityksessä Hattulan kunnanhallitusta syytettiin muun muassa asioiden viivyttelystä, puutteellisesta valmistelusta, linjattomuudesta ja huonosta yhteistyöstä valtuuston kanssa. Puotila ei allekirjoita syytöksiä.

– Jätän kyllä monet kohdat ihan omaan arvoonsa. Tässä muun muassa todetaan, että kunnanhallitus halusi lopettaa lukion. Parolan lukion lopetti jo edellinen kunnanhallitus omalla kaudellaan. Tässä on tällaisia heittoja, jotka ei perustu tosiasioihin.

"Kaikki edellytykset saada paikattua sitä, mitä takavuosina on menetetty"

Hattulassa valmistellaan parhaillaan organisaatiouudistusta. Myös Parolan alueen koulujärjestelyt olivat jo keväällä keskusteluissa.

Puotila vakuuttaa ilmapiirin olevan kunnassa sellainen, että päätöksiä saadaan vietyä maaliin yhteistyössä. Puotilan mukaan vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi on aloittanut erinomaisesti työssään.

– Lisäksi meillä on loistava kunnanhallitus. Nyt on kaikki edellytykset saada paikattua sitä, mitä takavuosina on menetetty.

– Varmasti päätöksistä tullaan äänestämään ja äänestämistä ei pidä pelätä. Olen hyvin vakuuttunut, että ratkaisuja tehdään, vaikka ne syntyykin sitten äänestyksen kautta. Meillä on lähtökohtaisesti ihan erinomainen kunta.