Hyppää sisältöön

Marjanpoimijoita saapuu lähipäivinä Thaimaasta lisää – koronatesti tehdään lähtiessä, karanteeni palatessa

Marjayritysten Thaimaasta kutsumat marjanpoimijat testataan lähtömaassa koronavirustartunnan varalta.

Esimerkiksi suomussalmelaiselle Kiantamalle tulee vähemmän thaimaalaisia poimijoita kuin yritys alunperin kutsui. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ensimmäiset thaimaalaiset marjanpoimijat saapuvat Kainuuseen viikonlopun ja alkuviikon aikana. Asian vahvistavat sekä Kiantama Oy että Marjex-markkinointinimellä toimiva Arctic International Oy. Asiasta kertoi ensimmäisenä Lännen Media (siirryt toiseen palveluun).

Lapin Lihan kutsumia thaimaalaisia marjanpoimijoita saapui Lappiin jo eilen 182. Lapin Lihalle tulee yhteensä hieman alle 700 poimijaa, joista loput saapuvat ensi viikon alkuun mennessä.

Thaimaan työministeriö ilmoitti pitkän väännön jälkeen noin kaksi viikkoa sitten hyväksyvänsä marjanpoimijoiden työmatkat Suomeen ja Ruotsiin.

Ulkoministeriö kertoi, että Thaimaan viranomaiset sallivat marjanpoimijoiden lähettämisen, mikäli yritys täyttää viranomaisten asettamat ehdot ja on valmis sitoutumaan niihin. Viisumihakemuksia on käsitelty nyt muutamia päiviä.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen kertoo, että töitä viisumihakemuksien eteen on tehty edustustossa yötä päivää.

Suomen päässä poimijoille ei karanteenia järjestetä, mutta Thaimaahan palatessaan poimijat ovat kahden viikon karanteenissa.

– Kyllä he pääsevät heti metsään, turvallisuus edellä mennään, Marjexin toimitusjohtaja Janne Naapanki kertoo.

Toimitusjohtaja Vernu Vasunta Kiantamasta kertoo, että poimijoille järjestetään koronavirustesti lähtömaassa.

– Yhtään sairasta ei tule Suomeen, sillä tavalla on turvallista, Vasunta sanoo.

Suomalaiset poimivat paljon lakkaa

Marjayrittäjät aikovat tähyillä tulevaisuudessa myös muihin maihin kuin Thaimaahan. Heidän mukaansa on pakko varautua siihen, että tulevaisuudessa poimijoita saadaan.

– Suunnitelmia on tehty, kyllä tarkoitus on, että kehitetään kotimaista osto-organisaatiota. Tämä ei voi olla pelkästään yhden maan varassa, Naapanki sanoo.

Esimerkiksi lakkaa Naapanki kertoo saaneensa ostettua hyvin kotimaisilta poimijoilta, myös mustikkaa näyttää tulevan.

– Iso kiitos suomalaisille, lakan osalta saatiin pelastettua tilanne hyvin. Sitä saatiin ostettua useita kymmeniä tuhansia kiloja, Naapanki summaa.

Vasunta ei kerro määrää heille saapuvista poimijoista, mutta sanoo määrän jonkun verran pienentyneen alkuperäisestä suunnitelmasta. Alun perin Kiantaman piti kutsua 450 thaimaalaista marjanpoimijaa. Marjexin Naapanki laskee poimijoita tulevan muutamia satoja.

Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntija Tomi Kivenjuuri kertoo, että liikenne Thaimaasta on tällä hetkellä vapaata. Maan tartuntamäärät ovat pysyneet pieninä.

– Meille tilanne tarkoittaa normaalia sallittua kolmansien maiden rajaylitysliikennettä, Kivenjuuri summaa.

Kivenjuuri ei pysty sanomaan, kuinka paljon Thaimaasta tulevissa lentokoneissa on marjayritysten kutsumia ja kuinka paljon muita matkustajia.

Päivitetty 7.8.2020 klo 14:25: Otsikkoa päivitetty, että thaimaalaisia poimijoita saapuu lisää. Lappiin poimijoita saapui jo eilen.

.
.