"Ilman EU:n apua emme selviäisi" – Turismin puuttuminen näkyy konkurssiaaltona Barcelonan keskustassa

Espanjan talousromahdus oli huhti-kesäkuussa EU:n suurin. Turismin puuttuminen tekee Espanjasta entistä riippuvaisemman EU:n elvytysrahoista.

Espanjan talous
ihmisiä kahvilassa
Guadalupe Campos ja hänen miehensä olivat Barcelonan El Bornen alueella sijaitsevan ravintolan ainoat asiakkaat. Tomás Montes

BarcelonaBarcelonalainen Aurelio Diaz ei ole tottunut istumaan ravintolassa yksin. Barcelonan keskustassa sijaitseva El Bornin kaupunginosa on normaalisti etenkin turistien suosiossa.

Lähes koko elämänsä täällä asunut eläkeläinen ei ole nähnyt aluetta koskaan yhtä hiljaisena.

– Katso nyt, täällä ei ole ketään eikä mitään, hän sanoo ja osoittaa tyhjiä ravintoloita.

Kaduilla on tilaa kävellä, turisteja näkyy vain muutama.

Mie jolla kasvomaski
Aurelio Diaz on asunut El Bornen kaupunginosassa lähes koko elämänsä. Hän ei ole nähnyt sitä koskaan yhtä hiljaisena. Tomás Montes

Espanjassa koronavirustartuntojen määrä kääntyi jyrkkään kasvuun pian sen jälkeen, kun poikkeustila purettiin hieman ennen juhannusta. Erityisen paljon tartunnat alkoivat lisääntyä Kataloniassa ja Barcelonan metropolialueella.

Nyt suurin osa EU-maista on asettanut Espanjasta tuleville rajoituksia. Muun muassa Espanjan turismille elintärkeä Britannia vaatii kahden viikon karanteenia maasta tuleville matkailijoille, ja karanteenia suosittelee myös Suomi.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Rajoitukset pysäyttivät turismin jo ennen kuin se ehti edes alkaa. Viime vuonna Espanjassa vieraili yli 80 miljoonaa turistia, (siirryt toiseen palveluun) tänä vuonna turistien määrä jäänee historiallisen alhaiseksi.

Se on kova isku Espanjan taloudelle, jonka bruttokansantuotteesta yli 12 prosenttia tulee suoraan turismista. Välillisesti luku on vielä huomattavasti suurempi.

Maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana El Bornen katukuvasta on kadonnut jo neljännes alueen yrityksistä.

Katukuva nainen kävelee
Myydään- ja vuokrataan -kyltit ovat lisääntyneet viime aikoina Barcelonan keskustassa. Tomás Montes

– Viimeksi kävin täällä ennen karanteenia enkä meinannut uskoa silmiäni nyt, kun tulin tänne, sanoo miehensä kanssa keskipäivän tapaksista ja oluesta nauttiva Guadalupe Campos.

"Tulevaisuus pelottaa"

Espanjan talous putosi vuoden toisella neljänneksellä lähes 18,5 prosenttia. Se on rajuin lasku sitten 1930-luvun sisällissodan.

Myös työpaikkoja katosi yli miljoona.

Kesäkaudella työllisyys perinteisesti nousee maassa, jossa palvelusektori on suurin työllistäjä. Tänä vuonna nousu on kuitenkin ollut huomattavasti aiempia vuosia maltillisempaa.

OECD-järjestön arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuoden loppuun mennessä työttömyys voi kohota 20 prosenttiin.

Etenkin nuorten tilanne näyttää huolestuttavalta. Nuorisotyöttömyys oli jo ennen pandemian aiheuttamaa kriisiä Euroopan korkeimpia.

Kuva kahvilasta
Barcelonan keskustan terasseilla riittää tilaa. Normaalisti ne olisivat elokuussa täynnä turisteja. Monet yritykset ovat sulkeneet lopullisesti. Tomás Montes

– Tulevaisuus pelottaa, myöntää barcelonalainen 34-vuotias Andrea Castro.

Hänen perheellään on ravintolaketju, jossa myös Castro työskentelee.

– Puolet työntekijöistämme on edelleen lomautettuina. Emme tiedä, milloin voimme tarjota heille jälleen töitä. Myynti on neljäsosa vuoden takaisesta, Castro sanoo.

Pääministeri valvoo tukirahojen käyttöä

Espanjan talous supistui koronan seurauksena enemmän kuin monissa muissa pandemian pahoin kurittamissa maissa, kuten Italiassa, Saksassa ja Ranskassa.

Siksi EU:n elvytysrahastosta neuvotellut 140 miljardia euroa tulevat tarpeeseen ja ovat voitto pääministeri Pedro Sánchezin vasemmistolaiselle vähemmistöhallitukselle. Noin puolet rahoista on pitkäaikaista lainaa, loput tukea.

Erityisesti Pohjois-Euroopassa, myös Suomessa on paljoksuttu Etelä-Euroopan maille maksettavia tukisummia.

Pääministeri Pedro Sánchez on perustanut komission, joka valvoo rahojen käyttöä. (siirryt toiseen palveluun)Kirstunvartijana toimii pääministeri itse. Terassilla istuva Guadalupe Campos toivoo, että tällä kertaa säästytään korruptioskandaaleilta.

– Espanjan pitäisi näyttää pohjoisen maille ja meille espanjalaisille, mihin rahat menevät ja perustella niiden käyttö, Campos sanoo.

Toisaalta hän ei halua olla liian optimistinen.

Kuva kahvilasta
Guadalupe Campos ja hänen miehensä kävivät El Bornessa sijaitsevassa ravintolassa ensimmäistä kertaa koronakaranteenin jälkeen.Tomás Montes

– Korruptoitunut ex-kuninkaamme päästettiin juuri pakenemaan maasta eli kaikki on mahdollista, Campos sanoo ja viittaa lahjusskandaalin keskellä olevaan Juan Carlos I:een, joka lähti heinäkuussa vapaaehtoiseen maanpakoon.

EU-rahasto velvoittaa Espanjan sitoutumaan uudistuksiin kuten digitaaliseen ja kestävään kehitykseen. Maa on suurten haasteiden edessä, sillä erimielisten puolueiden pitäisi pystyä sopimaan myös ensi vuoden budjetista.

Budjettisopu on löydettävä, sillä Espanja on ollut ilman budjettia jo yli kaksi vuotta. Pääministeri Sánchez sanoi heinäkuun lopussa puolueiden välisen yhteistyön olevan tärkeämpää kuin koskaan, jotta jälleenrakennus onnistuu.

"Ilman EU:n apua emme selviäisi"

Turistien suosimassa El Bornin kaupunginosassa tarjoilija Ricardo Clasero kattaa terassin pöytiä ennen lounasaikaa.

Pitkään lomautettuna ollut Clasero kertoo, että elokuu on normaalisti ravintolan kiireisintä aikaa. Toisin on tänä vuonna.

– Toivomme edes jonkinlaista pelastusta paikallisista, Clasero sanoo.

Kuva kahvilasta
Tarjoilija Ricardo Clasero (oik.) odottaa lounasasiakkaita El Bornen kaupunginosassa sijaitsevassa ravintolassa. Tomás Montes

Tilanne on samankaltainen muissa ravintoloissa. Bornin alueen yrittäjäyhdistys arvioi, että lähes puolet (siirryt toiseen palveluun)alueen liikkeistä voi joutua laittamaan lapun lopullisesti luukulle (siirryt toiseen palveluun)ennen vuoden loppua.

Barcelonalainen Andrea Castro toivoo, että muu Eurooppa ymmärtäisi Espanjan avuntarpeen.

– On luonnollista, että Pohjois-Euroopan maat vastustivat suurta tuki- ja lainasummaa. Mutta ilman EU:n apua emme selviäisi, Castro sanoo.

Lue lisää:

Grafiikka näyttää epidemian etenemisen

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus