Rakennustyöt ovat edistyneet koronasta huolimatta – SRV: Viruksen torjunta vähentänyt muistakin infektioista johtuvia sairauspoissaoloja

Työmailla on ulkomaalaisia työntekijöitä nyt yhtä paljon kuin tavallisestikin. llman heitä ei pärjättäisi, arvioi Rakennusteollisuus.

rakennustyömaat
Mies ruokatauolla Meilahdessa SRV:n Siltasairaalatyömaalla. Teltta on riittävän iso, että siellä voi pitää etäisyyttä toisiin koronan takia.
En pelkää koronaan sairastumista, vaan luotan siihen, että nämä järjestelyt riittävät, sanoo Ibrahim Dawood. Hän oli tauolla Siltasairaalan työmaalle rakennetussa teltassa. Taukotiloja on tehty lisää, jotta turvaväleistä voidaan pitää kiinni. Toni Määttä / Yle

Koronavirus autioitti toimistot, mutta rakennustyömailla työt ovat jatkuneet kuten ennenkin.

Viruksen torjunta on hidastanut työmaita vain hieman.

– Isoin asia oli, kun rajat olivat kiinni. Esimerkiksi Jyväskylän työmaalle tulossa olleet sairaalatekniikan asentajat eivät päässeet Suomeen, rakennusyhtiö SRV:n varatoimitusjohtaja Juha Toimela sanoo.

Nyt ulkomaalaisten osuus rakennustyöntekijöistä on ollut saman verran kuin tavallisesti, noin viidenneksen.

Ilman heitä työmaat eivät pyörisi, sanoo alan yritysten etujärjestön Rakennusteollisuuden johtaja Kim Kaskiaro.

Ruokailut porrastettu

Henkilönostimen varoitusääni kaikuu SRV:n työmaalla Helsingin Meilahdessa. Vaikka Siltasairaalan valmistumiseen on vielä kaksi vuotta ja sisäpinnat ovat betonia, sisällä voi jo kuvitella, miltä siellä valmiina näyttää.

Työmaalla on ohjeistettu tarkasti, missä ja mihin aikaan eri työporukat ovat tauolla ja töissä.

– Työmaalla pystytään hyvin aikatauluttamaan työt niin, ettei tarvitse samoissa paikoissa työskennellä, sanoo paloilmoitinjärjestelmää asentava Matti Ikäheimonen.

Mies asentaa verkkokaapeleita Meilahden Siltasairaalan työmaalla.
Turvavälit on helppo pitää töissä, sanoo projektinhoitaja Matti Ikäheimonen. Hän asensi paloilmoitinjärjestelmää Siltasairaalan työmaalla.Toni Määttä / Yle

Siivousta on tehostettu. Ruokailuja on porrastettu ja taukotiloja on tehty lisää.

Työmaan toimistopöytiin on asennettu suojapleksejä. Uudet työntekijät perehdytetään etänä. SRV:n omalla puhelinsovelluksella voi ilmoittaa, jos käsidesi on loppu.

Ennen kaikkea työmailla on rajattu ihmisten kohtaamista esimerkiksi matkalla taukotiloista työmaalle, kertoo SRV:n Juha Toimela.

Helsingin Kalasatamassa yhtiö määräsi keväällä työntekijät käyttämään suojamaskia työmaalla paikasta toiseen siirtymisissä ja palkkasi hissiin vahdin, joka piti huolta siitä, ettei hississä matkustanut kerralla liikaa ihmisiä.

Sairauspoissaolot vähentyneet

Koronatapauksia SRV:n työmailla on ollut, mutta tilastoissa poikkeusaika näkyy positiivisesti. Sekä infektioista johtuvia poissaoloja että sairauspoissaoloja ylipäätään on yhtiön mukaan ollut huhti-heinäkuun välisenä aikana tavallista vähemmän.

Yhtiö luottaakin siihen, että vaikka koronatilanne pahenisi, tarkka hygienia ja sen valvonta pitävät rakentamisen käynnissä.

Koronatoimien lisäksi tärkeää on se, että työntekijöitä voidaan testata nopeasti, Toimela sanoo.

Kyltti Meilahden Siltasairaalan työmaalla. Siinä lukee, että kymmenen ihmistä saa olla kerrallaan tilassa. Mies avaa ovea.
Työmaalla on sovittu tarkasti, missä ja milloin eri työporukat käyvät tauolla.Toni Määttä / Yle

Koronantorjunta halvempaa kuin työmaan pysähtyminen

Kesäkuussa koronatartuntoja todettiin muun muassa ulkomaisten rakennustyöntekijöiden asuntolassa Turussa. Matkatöissä olevien työntekijöiden majoituspaikoissa turvavälejä työnantaja ei voi valvoa.

– Pääurakoitsija ei voi kuin huolehtia riittävästä tiedottamisesta, sanoo Rakennusteollisuuden Kim Kaskiaro.

SRV:n toimitusjohtaja Juha Toimela.
Työmaalla tehdään vähintään viikottain koronatarkastus, jossa listan avulla käydään läpi, että että kaikki koronatoimenpiteet ovat käytössä, kertoo SRV:n varatoimitusjohtaja Juha Toimela.Toni Määttä / Yle

Ylimääräisten taukotilojen ja muiden koronatoimien hintalappua ei vielä tiedetä. Se tulee kuitenkin halvemmaksi kuin työmaan pysähtyminen, Toimela arvioi.

"Onnistuu myös suojamaskeilla"

Suojamaskien käyttöön työmailla on totuttu pölyävien ja vaarallisten aineiden takia. Jos niiden käyttöä suositellaan laajemmin, se ei Kim Kaskiaron mukaan ole ongelma.

– Sitten otetaan vain hiukan harvempi askel.

Rakennusprojektien etenemistä ne voivat hänen mukaansa hidastaa.

Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Kim Kaskiaro, Eteläranta, Helsinki, 6.8.2020.
Nykyiset koronatoimet työmailla ovat tehokkaita, mutta jos tilanne pahenisi oikein paljon, työtä voisi rytmittää vielä enemmän niin, että töissä olisi yhtä aikaa mahdollisimman vähän ihmisiä. Se hidastaisi projekteja, sanoo Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Kim Kaskiaro.Jari Kovalainen / Yle

Jos maskeja on töissä käytettävä, ne maksaa työnantaja, linjaa työntekijöitä edustavan Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Työnantajien edustaja ei ole eri mieltä. Työmatkoilla mahdollisesti tarvittavat maskit on kuitenkin Kaskiaron mukaan työntekijän hankittava itse.

Lue lisää:

Rakennustyömailla torjutaan koronaa monin tavoin, mutta tilapäisten työntekijöiden majoituksessa on sokea piste, johon on vaikea puuttua

Yritykset koronakriisissä: SRV:n tornitaloon palkattiin hissivahti ja työvuoroja jumpattiin, mutta suomalaiset rakennushankkeet eivät pysähtyneet koronaan

Rakennustyömailla todettu useita tautiryppäitä – Rakennusliiton mukaan koronakaranteenia ei usein noudateta: "Se on tuurissa, miten käy"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus