Hyppää sisältöön

Joko olet kaivanut hillopurkit kellarista? Kotipihojen omenapuut notkuvat nyt oksat mutkalla, ja sadosta on tulossa runsas

Niin tarhuri kuin kotikasvattajakin ovat saamassa omenoista kelpo sadon.

Omenanviljelijä Kimmo Järvinen tutkii omenasatoa tyytyväisenä. Poiminnat ovat käynnistyneet ja kausi on lähdössä liikkeelle. Kuva: Tuija Veirto/ Yle

Omenatiloilla pelättiin vähälumisen talven ja oikukkaan kevään vaikutuksia satoon, mutta pahimmalta vältyttiin.

Asiantuntija Tomi Pousi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioi, että tänä vuonna on hyvät mahdollisuudet päästä noin 8 miljoonaan kilon kokonaistuotantoon viime vuoden tavoin.

– Viime kaudella Ahvenanmaalta saatiin ennätysmäärä omenoita, mutta sisämaassa rajut raekuurot pilasivat sadosta osan. Ainakin toistaiseksi koko maassa satonäkymät ovat nyt vähintään kohtuulliset.

Pääosa omenasadosta valmistuu elokuun aikana. Jos kuukausi on lämmin ja poutainen, myös laadusta ennakoidaan hyvää.

Pirja on varhaislajike, joka kypsyy elokuun alkupuolella. Omena kannattaa enemmin syödä kuin säilöä. Kuva: Tuija Veirto/ Yle

Näin helpotat puun kuormaa

Kotipuutarhoissa puut notkuvat raakileista ja paikoitellen sadosta on tulossa jopa runsas. Se on iso taakka omenapuulle. Oksat saattavat repeillä.

Raakileita karsimalla voidaan helpottaa puun kuormaa ja samalla tasata vuosittaisia satovaihteluja, vinkkaa Kimmo Järvinen Jaakkolan omenatilalta.

Raakileita karsitaan, kun ne ovat vähän kasvaneet.

– Nyt alkaa ehkä olla vähän myöhöistä, mutta yksittäiseen terttuun kannattaa jättää vain pari omenanraakiletta. Omenoista tulee siten tasalaatuisempia ja ne saavat paremmin väriäkin.

Jaakkolan omenatilalla Asikkalan Viitailassa on omenapuita seitsemän hehtaarin alalla, lajikkeita on useita kymmeniä.

– Poiminta on alkanut. Varhaislajikkeista Pirjaa on saatu jo torikauppiaille myyntiin ja pikku hiljaa tämä tästä kiihtyy.

Ammattiviljelijällä on vinkki myös mehustajille.

– Omenat kannattaa mehustaa, kun ne ovat puolikypsiä. Neste irtoaa niistä silloin parhaiten, Kimmo Järvinen kertoo.