1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Vaasassa uusi koronatartunta – sairastunut matkusti Turkista Helsinkiin ja jatkoi sieltä matkaa junalla pohjoiseeen

Tartunnasta on ilmoitettu THL:lle, joka ryhtyy toimiin kanssamatkustajien tavoittamiseksi.

Vaasassa on todettu tällä viikolla kaksi matkailuperäistä tartuntaa. Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Vaasassa on todettu uusi koronavirustartunta. Kyseessä on toinen tartunta kaupungissa tällä viikolla.

Nyt todettu tartunnan saanut on matkustanut Turkista lentokoneella Helsinkiin lauantaina 1.8.

VR kertoo sairastuneen matkustaneen Helsingistä junalla 2. elokuuta. Sairastunut on VR:n mukaan matkustanut Helsingistä kello 13.24 Ylivieskaan lähteneellä IC37-junavuorolla.

Vaasasta on tänään tehty kyseisestä tapauksesta ilmoitus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, joka ryhtyy tarvittaviin toimiin sairastuneen henkilön kanssamatkustajien tavoittamiseksi.

Vaasan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukorannan mukaan tartunnan saanut on sairastunut Turkissa ja matkustanut sitten sieltä kotiinsa. Koronatestiin hän hakeutui sairaanhoitopiirin mukaan (siirryt toiseen palveluun) 3.8.

Perheenjäsenet karanteenissa

Vaasan keskussairaalan mukaan (siirryt toiseen palveluun) lieväoireinen potilas on eristyksissä kotonaan. Virustartunnalle ovat altistuneet ainakin potilaan perheenjäsenet, jotka ovat nyt karanteenissa kotona.

Vaasan kaupunki selvittää parhaillaan joukkoliikennevälineissä mahdollisesti tapahtuneita altistumisia.

Kaiken kaikkiaan Vaasan sairaanhoitopiirissä on nyt todettu 65 koronavirustartuntatapausta.

Merkittävä heikennys tartuntatilanteeseen Vaasassa

Vaasan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta pitää huolestuttavana sitä, että tämä uusi tartunta ja aiemmin viikolla todettu tartunta ovat molemmat peräisin ulkomailta.

– Keväällä, kun koronan kanssa alettiin tapella, suuri osa tartunnoista oli johdettavissa ulkomaille. Ensin Itävaltaan ja Italiaan, sitten Ruotsiin, Kaukoranta sanoo.

Kaukoranta kehottaa harkitsemaan, ovatko mahdollisen ulkomaanmatkailun hyödyt riskejä suuremmat.

– Tämä korostaa sitä, että sairaana ei pidä matkustaa, hakeutua muiden läheisyyteen eikä lähteä kotoa pois.'

Kaukorannan mukaan tilanne on näiden kahden tartunnan myötä huonontunut Vaasassakin merkittävästi, sillä edellinen tartuntatapaus oli todettu 29. toukokuuta.

– Näiden alkuperä menee viikon-kaksi taaksepäin. Vaikka tänään tehtäisiin mitä toimenpiteitä, tartuntamäärät todennäköisesti kasvavat vielä pari viikkoa tai kuukauden. Ne päätökset, joita ei pystytä [valtion tasolla] tekemään, vaikeuttavat meidän torjuntatoimiamme.

Artikkelia korjattu 7.8.20 kello 11.38: Korjattu sairastuneen junamatkustuksen päivämäärä 1.8. uudeksi 2.8.. Samalla korjattu, että toisin kuin ensin kerroimme, sairastuneen junamatkan määränpää ei ollut VR:n tiedon mukaan Vaasa.

Artikkelia korjattu 7.8. kello 11.55. Otsikkoa muutettu, junan määränpää ei ollut Vaasa.

Katso täältä Ylen uutiset koronatilanteesta Suomessa ja maailmalla